Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EM -02 piotr.nowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale to prawda, nazwa ulicy jak marzenie...... Brakuje tam tylko jakiejś Ani ..... 8) 8) 8) 8)

Cześć kruszon !

No właśnie ANIA jest. Sąsiadka , która pierwsza wybudowała się na naszym końcu świata! :wink:

A z dachu jestem bardzo zadowolony! Na żywo robi super wrażenie i wszystkim się podoba. 8) 8) :lol:

a ja bym chciała nowe fotki!!! :lol:

Na razie nie ma "spektakularnych" postępów więc na forum nie bardzo jest co wrzucać.

Dużo teraz działamy z ukształtowaniem terenu dookoła domów. Skarpy , górki , wypłaszczenia itp. Jak skończymy to oczywiście obfotografujemy.

Poddasze się kończy szpachlować. Elektryk kończy montować gniazdka. Jutro wstawiamy drzwi do kotłowni i zaczynamy kłaść w nich kafle.

Czyli :powoli do przodu. :wink:

:( jakie to wszystko łatwe jak czyta się dziennik pisany przez profesjonalistę.

Jestem pod wrażeniem - odpowiedzialności i rzetelności - szkoda, że nie wszyscy podchodzą tak swojej pracy i naszych domów.

Życzę :lol: wobec tego jak najszybszego postawienia Trzeciego Domu - mówią, że ten trzeci budujemy dla siebie.

a sobie cichutko, tak w kąciku pożyczę - takiego odpowiedzialnego wykonawcy.

:wink:

• 2 weeks później...

Grüß Dich Peter!

Dopiero dziś wpadłem do Ciebie z rewizytą na dłuższe czytanie, bo jak ostatnio tu zaglądałem, to się tych 3 stron zdjęć i opisów przestraszyłem... :wink: No ale teraz znalazłem trochę czasu żeby to wszystko przeczytać.

To co mnie rozśmiesza (a z czym sam się zetknąłeś), jest to, jak niektórzy ludzie reagują na grubość izolacji stosowanych w naszych EM-kach. Moja ekipa się wprawdzie nie dziwiła, ale jak się dziwili w hurtowni, w której się zaopatrywałem w styro :o ... "Panie! Kto do ocieplania fundamentu daje 16 cm styropianu!" Muszę powiedzieć, że bardzo mnie takie reakcje bawią... :lol: :lol: :lol:

Viel Spaß auf der Baustelle und viele Grüße aus Posen

Jarek

Witam i.....chylę czoła!

Dopisuję się do urzeczonych pomysłem,przebiegiem i realizacją inwestycji!

Skąd pomysł wybudowania domów dla kogoś? Czy miałeś jakieś doświadczenia? Ktoś mentalnie i zawodowo doradzał? Czy totalne pójście na żywioł i bazowanie na intuicji? Ileż pytań.....

Jako że widzimy dosyć nowatorskie podejście (prefabrykowany strop, rekuperator itp) zdajemy sobie sprawę z obserwowania Ciebie przez "fachowców" o reakcjach których piszesz.

My też zaczynamy dosyć nowatorską inwestycje pod tytułem fundament Legalett + prefabrykowane elementy keramzytobetonowe.

Pozdrawiamy i chętnie poobserwujemy dalszy ciąg Twojej przygody

:D

Witam i.....chylę czoła!

Dopisuję się do urzeczonych pomysłem,przebiegiem i realizacją inwestycji!:D

Witam! Z tym "chyleniem czoła" to przesada ale...dziękuję!

Skąd pomysł wybudowania domów dla kogoś? Czy miałeś jakieś doświadczenia? Ktoś mentalnie i zawodowo doradzał? Czy totalne pójście na żywioł i bazowanie na intuicji?

Na pewno nie "pójście na żywioł". Intuicja zawsze się przydaje ale tak serio to budowlanka nie jest mi obca teoretycznie i praktycznie. Pomysł budowania domów wpadł jakoś tak sam , przeanalizowałem wszystko , przygotowałem się solidnie i .... dalej już widać w dzienniku. Miałem spore rozeznanie rynku , bo jestem pośrednikiem obrotu nieruchomości. Wiedziałem czego i gdzie klienci szukają, jakich domów oczekują. Z racji pracy miałem też całkiem niezłe rozeznanie w wykonawcach , dostawcach itp.

Wsparcie fachowe oczywiście jest w osobie zaufanego kierownika budowy . Na wsparcie mentalne mogę natomiast zawsze liczyć u mojej zdecydowanie lepszej połowy !

:lol: :lol:

Jako że widzimy dosyć nowatorskie podejście (prefabrykowany strop, rekuperator itp) zdajemy sobie sprawę z obserwowania Ciebie przez "fachowców" o reakcjach których piszesz.

My też zaczynamy dosyć nowatorską inwestycje pod tytułem fundament Legalett + prefabrykowane elementy keramzytobetonowe.

Pozdrawiamy i chętnie poobserwujemy dalszy ciąg Twojej przygody

:D

Od początku chciałem zbudować domy energooszczędne i komfortowe więc rekuperator , odpowiednia izolacja termiczna , odkurzacz centralny , dobrze przemyślane instalacje i ogólnie dobrej jakości materiały były oczywistością. A stropy prefabrykowane , poza swoimi technicznymi zaletami , pozwoliły zaoszczędzić sporo czasu.

Bardzo poważnie zastanawiałem się nad legalett'em i ścianami z praefy. Bałem się jednak , czy to nie za odważne pomysły do domów na sprzedaż.

Pozdrawiam

Piotrek

Tak przy okazji oglądania tych Twoich fotek zauważyłem, że masz trochę nie tak zrobioną instalację odgromową, bo przewodów uziemiających nie powienieneś ukrywać w elewacji...

Wszystko będzie w porządku, dopóki kiedyś nie walnie w ten dom piorun, a wtedy będzie elewacja do remontu. Na pocieszenie mogę napisać, że pewnie nigdy w ten dom nic nie walnie, ale możliwość zawsze istnieje...

Jarek

Cześć Jarek !

Wybrałem taki system z pełną świadomością.

Pionowe odcinki instalacji idą w odpowiednich peszlach w warstwie izolacji termicznej. Schodzą do podtynkowej puszki a właściwie skrzynki , gdzie łączą się z bednarką. To połączenie jest zawsze dostępne przez zdejmowaną klapkę .

Uważam takie rozwiązanie za lepsze od tradycyjnych drutów mocowanych na elewacji.

Oczywiście też mam nadzieję , że w dom nigdy nic nie walnie i nie trzeba będzie weryfikować jakości instalacji odgromowej i szacować szkód na elewacji.

:wink:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Dachówka ceramiczna ROBEN kolor nazywa się czarno-brązowy. Jest czarna i brązu trudno się doszukać :wink:

Podbitki - lazura o kolorze RAL 9006 ( czyli ciemno zielony)

Okna , rolety i brama garażowa RAL 9006 ( czyli ciemno zielony)

Elewacja jest biała.

Cokół - płytki klinkierowe czarne.