kradosz 25.02.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Witam,mam pytanie odnośnie układania deski barlineckiej i gresu, a dokładniej chodzi mi o różnice w szlichcie. Deska ma grubość 15 mm, a płytka gresu 6 mm, wiadomo że pod gresem będzie klej itp O ile wyżej musi być szlichta pod gres, żeby deska i gres były równe?? Z góry dziekuję za odpowiedzi,Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 25.02.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 U nas były na jednym poziomie, z tym , żźe pod gresem jest ogrzewanie podłogowe co daje jakieś dodatkowe 2 mm, reszta to klej. Pod deskę musisz przewidzieć jeszcze jakiś podkład (tektura, mata) tak , że w sumie wychodzi 16-17mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kradosz 25.02.2004 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 dzięki za odpowiedź...z niecierpliwością czekam na kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 30.09.2007 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Witam. W sklepach powiedziano mi ze gres na gotowo (plyty do wymiaru 50/50cm) to ok 16mm juz z klejem a parkiet egzotyczy (niezaleznie od gatunku drewna) rowniez 16mm na gotowo. Czyli nie trzeba by roznicowac poziomow wylewki !Jednak kiedys na forum czytalam przestroge ze trzeba pamietac o roznicy poziomow a wykonawca stanu surowego caly czas bral pod uwage grubosc parkietu 250mm.Jakie sa wasze doswiadczenia - robiliscie na jednym poziomie czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Józek 01.10.2007 02:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Dobry, polski parkiet to około 2,5 do 3 cm. Lepiej trzymać się poziomu parkietu i przy układaniu płytek zniwelować różnicę poziomów. W łazienkach i w pralni lepiej zostawić posadzkę parę mm niższą, co w połączeniu z kratką ściekową (np pod wanną) da dobre zabezpiezczenie przed ewentualnym zalaniem parkietów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyryt 01.10.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 nie, na różnych pod płytki było wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 01.10.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Zaniżanie posadzki np. w łazience to nieporozumienie. Każda różnica jest wyczuwalna podczas chodzenia no i fatalnie to wygląda.Ponadto kratek ściekowych np. pod wanną już się raczej nie robi, bo to źródło nieciekawych zapachów, pleśni i grzybów.Myślę, że 1cm lub 1,5cm różnicy będzie dobrze (musisz wiedzieć jakie (grubość) płytki i parkiet będziesz układał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 01.10.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Ja mam parkiet egzotyczny (15 mm) i tutaj wylewki wszędzie na równym poziomie. Rozwiązanie o tyle dobre, że dość uniwersalne, bo od biedy można znaleźć również polskie parkiety o grubości 15mm (choć ekonomicznie nieopłacalne, bo zazwyczaj w tej samej cenie co np. 22mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 01.10.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Dzieki za podpowiedzi. Generalnie wyglada na to ze parkiet jest wyzszy niz gres i od biedy mozna na koniec podwyzszac gres do jego poziomu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratanek2 01.10.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Parkiet jest zazwyczaj wyzszy niz gres . Mozna podniesc gres do poziomu parkietu , ale wymaga to lepszych , czyli drozszych kleji i wiekszej starannosci plytkarza . Mozna rowniez zastosowac listwy przejsciowe , badz progi . Musza miec one rozne poziomy od spodu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 02.10.2007 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Parkiet jest zazwyczaj wyzszy niz gres . Mozna podniesc gres do poziomu parkietu , ale wymaga to lepszych , czyli drozszych kleji i wiekszej starannosci plytkarza . Mozna rowniez zastosowac listwy przejsciowe , badz progi . Musza miec one rozne poziomy od spodu . Naprawdę nie radzę robić takich mini progów, bo można się o to zabić. Przy egzotyku różnica poziomów pomiędzy gresem a parkietem jest na tyle mała, że glazurnik spokojnie się do tego dostosuje. Przy parkietach tradycyjnych polecam jednak podnoszenie wylewki, a nie progi. Według mnie docelowa podłoga powinna być na tym samym poziomie i tyle. No, chyba że ktoś robi specjalny schodek, np. do salonu - ale to zupełnie coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 02.10.2007 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 A jaką wysokośc ma parkiet przemysłowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 02.10.2007 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Chyba przemysłowy ma 10mm wysokości więc wypadałoby kawałek podłogi pod płytki obniżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scaut.00 13.07.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Witam,za chwile u mnie zalewaznie wylewek.W zwiazku z tym mam kilka pytan: 1) czy na rurkach ogrzewania podlogowego tez ukladac siatki zbrojeniowe??2) czy siatki w innych miejsciach dawac na jakims dystansie (jakim - co stosujecie)>?3) jezeli w polowie domu bede mial gres polerowany, a w polowie parkiet, to juz teraz musze wiedziec jakich grubosci beda oba materialy, dodac kleje i zrobic taka roznice w wylewce?? help meee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 13.07.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 1 Nie2 Nie dawac3 Najprosciej zrobic wylewke na jednym poziomie , a pozniej w zaleznosci od tego jaki parkiet i gresy kupisz , glazurnik poziomy wyrowna . Nie trafisz teraz z roznicowaniem poziomow . Dochodzi do tego niedokladnosc wylewki . I pozniej bedzie schodek z gresu w dol . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.07.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 (...) 3 Najprosciej zrobic wylewke na jednym poziomie , a pozniej w zaleznosci od tego jaki parkiet i gresy kupisz , glazurnik poziomy wyrowna . Nie trafisz teraz z roznicowaniem poziomow . Dochodzi do tego niedokladnosc wylewki . I pozniej bedzie schodek z gresu w dol . O tak - zwłaszcza jak ma się do położenia kilkadziesiąt metrów parkietu / np 22mm / i kilkadziesiąt metrów ceramiki na podłodze / np 8mm płytek / . To bardzo dobry pomysł robić wylewki na jednym poziomie - potem na wylewkę wyrównującą albo wyrównanie klejem brakujące 14mm wydasz niepotrzebnie wcale niemałą kwotę ... Tak na marginesie - ja kładłem na parterze ceramikę / 8mm / i parkiet - egzotyk o grubości 15mm - podczas wykonywania wylewek zaznaczyłem w których pomieszczeniach będzie jaki materiał i ekipa zrobiła odpowiednią różnicę w poziomie ... - dodatkowe koszta wyniosły mnie 0 pln - jastrych z mixokreta zacierany mechanicznie - jakość wylewki / poziomów / - bardzo dobra . Po co sobie dokładać niepotrzebnej roboty i kosztów jak można od razu zrobić dobrze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 13.07.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 U mnie faceci od mixokreta zrobili różnicę poziomów nawet 0,5 cm - zero problemów przy robieniu podłóg. Zaplanuj wcześniej, gdzie jaka podłoga będzie, zaoszczędzisz kasę, czas i nerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 13.07.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 O tak - zwłaszcza jak ma się do położenia kilkadziesiąt metrów parkietu / np 22mm / i kilkadziesiąt metrów ceramiki na podłodze / np 8mm płytek / . To bardzo dobry pomysł robić wylewki na jednym poziomie - potem na wylewkę wyrównującą albo wyrównanie klejem brakujące 14mm wydasz niepotrzebnie wcale niemałą kwotę ... Prosze zauwazyc , ze zalozyciel watka nie wie jaki gres i drewno polozy . I tak zazwyczaj jest na tym etapie budowy . Prosze mi wiec nie sugerowac podniesienia kosztow . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scaut.00 14.07.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Vadiol, wczoraj pytalem gosci co mi robili podlogowke czy klasc zbrojenie. Powiedzial ze TAK! Najpierw przykryc wstepnym suchym betonem rurki, a potem zbrojenie i na to wylewka.wiec jak to jest??a parkiet chce 16mm (lub 15) i gres o gruboscii 8-10mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markiz 14.07.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Witam, za chwile u mnie zalewaznie wylewek. W zwiazku z tym mam kilka pytan: 1) czy na rurkach ogrzewania podlogowego tez ukladac siatki zbrojeniowe?? 2) czy siatki w innych miejsciach dawac na jakims dystansie (jakim - co stosujecie)>? 3) jezeli w polowie domu bede mial gres polerowany, a w polowie parkiet, to juz teraz musze wiedziec jakich grubosci beda oba materialy, dodac kleje i zrobic taka roznice w wylewce?? help meee Ad1. i Ad.2 Możesz dać siatkę zbrojeniową, napewno nie zaszkodzi, nad wylewka nad ogrzewaniem podłogowym lubi pracować, a pod parkiet wylewka musi być solidna i dokładnie wykonana (przypilnuj wykonawcy) Ad3. Zrób 1 cm różnicy między wylewką tzn. tam gdzie będzie parkiet ok 1 cm niżej niż tam gdzie będzie gres - parkiet czy deski mają zazwyczaj docelowo 22mm grubości. Dla wylewkarzy z mixokreta to żaden problem, a Ty późnij niczego nie będziesz musiał dolewać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts