oskar0259 21.07.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 sSiwy, na Forum Muratora niewielu chyba wierzy w Wielkiego Brata.Po moim, dość gwałtownym apelu o nie pisanie o tym, na co nie ma się jeszcze papierów przez pierwsze dwa dni widziałem tylko, jak kolejne wejścia internautów nabijają licznik wejść na ten wątek. Potem była dyskusja - raczej jednoznaczna. I chwilowe "przyczajenie" inwestorki będącej natchnieniem do wpisu (i innych). Potem wszystko wróciło do normy - nie tylko w przypadku jednego dziennika, ale wielu autorów. Cóż, nie doświadczysz, nie uwierzysz. A może przesadzam? Prawdopodobieństwo na razie nie jest duże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.07.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 sSiwy, na Forum Muratora niewielu chyba wierzy w Wielkiego Brata. Podzielam ten pogląd, a to, niestety, przykład:pati25: Spoko spoko :)Bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drut 21.07.2008 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Wyjaśniam w Starostwie powiedziano mi, że nie ma żadnych przeciwwskazań, aby postawić taki domek, ale że mam czekać na formalne pismo od nich i że z reguły do dwóch tygodni odpowiadają na wniosek, chodziło mi o to czy mimo odpowiedzi mam czekać te 30 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 21.07.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Ja tez zaczełam wczesniej i co??i nic w urzedzie mi powiedziano ..a co pani mysli ze my nie mamy co robic tylko za takimi pierdołami latać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 21.07.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Wg mojej znajomości prawa budowlanego nie przewiduje ono żadnej formy pozytywnego aktu administracyjnego w przypadku zgłoszenia, tzn. prawo nie przewiduje akceptacji w żadnej formie (pismo, postanowienie, decyzja). Przewiduje natomiast sprzeciw. Moim zdaniem trzeba czekać 30 dni. Inne postępowanie wiąże się z ryzykiem (nie umiem go jednak oszacować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 21.07.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 U nas pobrali dokumenty (sprawdzili czy wszystko ok )jesli by czegoś brakowało nie przyjeli by wniosku i to tyle .Nie odpowiadają pisemnie czy mozna budowac ten budynek gospodarczy .Poprostu jak po 30 dniach jesli nic dostaniesz to znaczy ze wszystko zostało zatwierdzone pozytywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 21.07.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 sSiwy, na Forum Muratora niewielu chyba wierzy w Wielkiego Brata. Podzielam ten pogląd, a to, niestety, przykład:pati25: Spoko spoko :)Bedzie ok O co ci chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drut 21.07.2008 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Podobnie uważam ja i też tak powiedziałem w starostwie, że jeżeli do 30 dni nie otrzymam odpowiedzi negatywnej to wtedy wolno stawiać, a w odpowiedzi było, że otrzymam pismo. Cóż poczekam to zobaczę czy to pismo przyjdzie i wtedy zobaczymy, co mi w nim napiszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.07.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 pati25 Chodzi o to, że nie można utwierdzać kogoś w przekonaniu, że łamiąc prawo może być "spokojny", że będzie ok. Wielki Brat może mieć postać sąsiada. Drut Urzędnik przyjmuje zgłoszenie bez względu na to czy zawiera ono (zgłoszenie) wszystkie niezbędne "kwity" - bo ma taki obowiązek. W przypadku braku jakiegoś "kwitu" w drodze decyzji otrzymasz zawiadomienie o wymogu uzupełnienia zgłoszenia. Mam nadzieje, ze nie o takim piśmie mówił urzędnik w gminie.Przeczytaj uważnie wymogi Prawo Budowlane Art. 30 ustęp 2, 5, 6, 7;Art. 41 ust.3; Art. 43 ust. 1 i 2; Art.50 ust.1.1 i Art. 50a ust.2.Tam znajdziesz odpowiedź, czy "kwity" przekazane do urzędu są kompletne, oraz odpowiedź czym grozi wcześniejsze rozpoczęcie budowy (nawet tej na zgłoszenie).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 22.07.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 no widzisz Siwy Mi akurat chodziło o to ze jak złozył dokumenty i narysował rzut i przekrój oraz dołaczył mapki to bedzie ok .Wielki brat moze miec postac sasiada oczywiscie ale skad niby sasiad na wiedziec ?Czy złozył czy nie złożył dokumenty ?Czy legalnie czy nie legalnie ?Przecież urzad nie informuje w tym przypadku sasiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 22.07.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Oczywiscie ja nie namawiam nikogo by zaczynał bez zgłoszenia .Ale przykładowo zaczełam gromadzic dokumenty .Wykonawca tego domeczku był umówiony na dany dzien i gdzy by nie to ze gmina zwlekała z wydaniem wypisu z planu zagospodarownia (miała wysłac do 2 tyg a wysłała po 1,5 miesiaca po moich ponagleniach,bo sobie zapomniano )Wiec miałam ich centalnie gdzieś ... Zreszta sasiedzi siedza jak myszy pod miotłą ....sami maja nie legalnie domy ,nie legalne szmba lub ich brak (!) ,domy pobudowane bez pozwolen .Ogólne zdziwnienie było jak powiedziłam ze my wszystko zgłaszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 24.07.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Jak się komuś spieszy to Drzymała dawno wymyślił sposób.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glider33 04.08.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 ja buduję domek letniskowy .A raczej dla urzędu budynek gospodarczy Jest on 4,80x 4,80 .Poddasze nie mieszkalne (na papierze oczywiscie )Bedzie miejsce na materac na poddaszu Budujemy to na zgłoszenie :)Sama projket odrecznie zrobiłam itd itd . Powyzej 25m2 potrzebne jest pozwolenie na budowe Witam wszystkich na forum, To jest moj pierwszy post na forum, takze prosze o wyrozumialosc jezeli napisze cos nie tak z zasadami tego forum Podobnie jak @Pati25, wraz z zona w najblizszym czasie (1-2 miesiacy) chcemy wybudowac maly domek gospodarczy na dzialce (3000 m2). Oczywiscie domek ma sluzyc czasowo jako budynek mieszkalny, poniewaz za 2-3 lata zamierzamy postawic na tej dzialce dom o powierzchni okolo 150 m2. ...i tutaj mam prosbe do @Pati25. Czy moglabys przeslac szkic Twojego budynku gospodarczego oraz napisac cos wiecej o materialach użytych do budowy ? Jaki jest orientacyjny koszt postawienia takiego budynku ? Czy budujesz w systemie gospodarczym ? Pozdrawionka dla wszystkich Glider33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolarz miejski 08.10.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 ja buduję domek letniskowy .A raczej dla urzędu budynek gospodarczy Jest on 4,80x 4,80 .Poddasze nie mieszkalne (na papierze oczywiscie )Bedzie miejsce na materac na poddaszu Budujemy to na zgłoszenie :)Sama projket odrecznie zrobiłam itd itd . Powyzej 25m2 potrzebne jest pozwolenie na budowe Witam wszystkich na forum, To jest moj pierwszy post na forum, takze prosze o wyrozumialosc jezeli napisze cos nie tak z zasadami tego forum Podobnie jak @Pati25, wraz z zona w najblizszym czasie (1-2 miesiacy) chcemy wybudowac maly domek gospodarczy na dzialce (3000 m2). Oczywiscie domek ma sluzyc czasowo jako budynek mieszkalny, poniewaz za 2-3 lata zamierzamy postawic na tej dzialce dom o powierzchni okolo 150 m2. ...i tutaj mam prosbe do @Pati25. Czy moglabys przeslac szkic Twojego budynku gospodarczego oraz napisac cos wiecej o materialach użytych do budowy ? Jaki jest orientacyjny koszt postawienia takiego budynku ? Czy budujesz w systemie gospodarczym ? Pozdrawionka dla wszystkich Glider33 tez jestem ciekaw jak Tobie idzie i jakie to są koszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka19640904 11.11.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Jestem ciekawa jak zakończyła się budowa budynku,,gospodarczego'' bo właśnie kupiliśmy działkę w podzielonym ośrodku wczasowym i nie dostaniemy pozwolenia na budowę bo nie ma planu miejscowego zagospodarowania.Na pytanie co mogę postawić powiedziano mi ze absolutnie nic.Obok są działki z domkami więc ludzie są w lepszej sytuacji.Ceny domków holenderskich powalają na kolana a potem zrodzi się problem co z nim zrobić.Słyszałam o zmianach w przepisach odnosnie planów zagospodarowania które mają wejść w życie w połowie przyszłego roku ale urzędnicy nic na ten temat nie chcą podpowiedzieć.Podchodzą do tematu-Twoja działka Twój kłopot a my czekamy tylko na Twój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka19640904 28.01.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Pati25-domek wybudowany?Czy przychodzą na jego odbiór?CZy na terenie gminy domek musi mieć 25 czy 35M? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 28.01.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 hej nikt nie przychodzi .Wysyłasz pismo,zgłaszasz chęc budowy i zanosisz projekt i jak gmina nie wniesie sprzeciwu w ciągu chyba 21 dni lub 30 dni to masz prawo zaczać budowę altana lub pomieszczenie gospodarcze max 25 m2 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.01.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 i jak gmina nie wniesie sprzeciwu w ciągu chyba 21 dni lub 30 dni to masz prawo zaczać budowę Nie gmina tylko starostwo powiatowe. Gminy nie posiadają kompetencji związanych z prawem budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 28.01.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Mam podobna sytuacje tyle że...Na mojej dzialce nie ma miejscowego planu zagospodarowania i do budowy domu staralem sie o WZ a pozniej Pnb.Teraz gdy chce wybudowac wlasnie taka altane na drzewo , wegiel itp to poweidziano mi ze musze starac sie o kolejną WZ wiec jak to jest?:/W ewidencji grunty roolne klasy IIIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 28.01.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 i jak gmina nie wniesie sprzeciwu w ciągu chyba 21 dni lub 30 dni to masz prawo zaczać budowę Nie gmina tylko starostwo powiatowe. Gminy nie posiadają kompetencji związanych z prawem budowlanym. Być moze ,już nie pamiętam gdzie składałam te dokumenty ,tym czasie była moja budowa w krakowie i domku letniskowego poza krakowem ..Pewnie był to starostwo powiatowe a w gminie były inne uzgodnienia .Te dokumenty załatwiałam gdzieś chyba rok temu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts