Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOMEK LETNISKOWY BEZ POZWOLENIA

Drut

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miałam już składać zawiadomienie o budowie altanki lub domku gospodarczego i czytam o zmianach w prawie budowlanym-brak pozwoleń na budowę,Ale nurtuje mnie problem braku miejscowego planu zagospodarowania-czy w związku z jego brakiem będę mogła za kilka miesięcy po wprowadzeniu nowych przepisów dostać zgodę na budowę większego domku letniskowego?Czy jednak brak plnu nadal mnie ograniczy?

• 2 weeks później...
  • 8 months później...
Jest mały kruczek który można ominąć i postawić domek drewniany nawet 80 m bez pozwolenia.Nie zdradzam jaki ale jest to możliwe.Stawialiśmy takie bez żadnych problemów.Na wiosnę powstanie jeszcze przy nim taras.Domek 6m x 12m wys 3m +dach dwuspadowy ok 40 stopni. :D

czy moze ktos sie orjetuje jaki to kruczek ?

• 1 month później...
Jest mały kruczek który można ominąć i postawić domek drewniany nawet 80 m bez pozwolenia.Nie zdradzam jaki ale jest to możliwe.Stawialiśmy takie bez żadnych problemów.Na wiosnę powstanie jeszcze przy nim taras.Domek 6m x 12m wys 3m +dach dwuspadowy ok 40 stopni. :D

Też interesuje mnie ten "kruczek". Chyba nie chodzi o to, że tak długo jak starostwo się nie dowie, to można spać spokojnie?

I temat umarł a szkoda :( ciekawi mnie co to za kruczek ale rozumiem ze nie mozna tak sobie go tu na Forum przytoczyc ;) wiec jak by co to Prosze o info na [email protected] ;) a czy te przepisy dotyczace pozwolen na budowe juz sie zmieniły czy jeszcze sie nad nimi meczą ??

Pozdrawiam

• 1 month później...

wiec chyba mam odpowiedz na pytanie ktore nurtuje wsyzstkich :)

nalezy wybudowac 2 budynki 1x25m2 i 1x35m2 oddzielone od siebie zabudowana weranda :)

weranda jesli dobrze pamietam nie moze jednak przekroczyc 15m2 wiec daje nam to 75m2 przy czym 2 z nich da sie zbudowac dwupoziomowo :)

kolejnym poziomem moze byc piwncia jako ze budynki te moga byc podpiwnoiczone :) sam mam podobna konstrukcje w planach wykorzystujac do tego rozne niekonwencjonalne metody jak hempcrete czy keremazyt :)

jesli jest jakis inny kruczek to sam chetnie sie dowiem jaki :)

z reszta pma juz panu wyzej wyslalem :)

weranda jesli dobrze pamietam nie moze jednak przekroczyc 15m2 wiec daje nam to 75m2 przy czym 2 z nich da sie zbudowac dwupoziomowo

kolejnym poziomem moze byc piwncia jako ze budynki te moga byc podpiwnoiczone sam mam podobna konstrukcje w planach wykorzystujac do tego rozne niekonwencjonalne metody jak hempcrete czy keremazyt

shima jeśli możesz to wyślij mi tez dokladne informacje planu Twojej budowy domków. Jestem też ciekawy czy dwupoziomowo oznacza ze mozna mieć pięterko. Napisz mi również informacje dotyczące materiałow wykorzystanych do stawiania ścian itp znajdujacych sie pod ziemią (jak postawić piwnice zeby nam jej nie zalalo i nie bylo problemow z wilgocia na wiele lat). Bede wdzieczy za te informace na adres: [email protected]

Ma ktoś oczyszczalnie ścieków przy takim domku? Jakie są koszty takiej eko-oczyszczalni i ile trzeba czekać na pozwolenie? Czekam na wszelkie informacje.

Zamiast komentarza – kilka zapisów z obowiązującego prawa:

Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35

m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

4) altan i obiektów gospodarczych na działkach w rodzinnych ogrodach działkowych o powierzchni zabudowy do 25 m2 w miastach i do 35 m2 poza granicami miast oraz wysokości do 5 m przy dachach stromych i do 4 m przy dachach płaskich;

Oraz, co najważniejsze definicja budynku gospodarczego:

budynku gospodarczym - należy przez to rozumieć budynek przeznaczony do niezawodowego wykonywania prac warsztatowych oraz do przechowywania materiałów, narzędzi, sprzętu i płodów rolnych służących mieszkańcom budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego, budynku rekreacji indywidualnej, a także ich otoczenia, a w zabudowie zagrodowej przeznaczony również do przechowywania środków produkcji rolnej i sprzętu oraz płodów rolnych,

Dla lepszego zrozumienia, istotne pogrubiłem i pokolorowałem

• 2 weeks później...

Chciałabym postawić domek letniskowy na działce rekreacyjnej i mam już niezły mętlik w głowie jeśli chodzi o pozwolenia budowy/zgłoszenia itp...

Czy przy założeniu, że postawie domek 5x5 mogłabym zgłosić, że chcę zbudować altankę?????????????? żeby uniknąć ubiegania się o pozwolenia na budowę

sSiwy12 - tzn, że domek mogłabym nazwać gospodarczym ze względu na planowaną "rekreację indywidualną"? i wtedy nawet mogłabym się pokusić o 35 m2

oświećcie mnie - proszę ;)

• 6 years później...
Na dzień dzisiejszy możesz postawić wolnostojący PARTEROWY budynek rekreacji indywidualnej przeznaczony do czasowego pobytu osób o łącznej powierzchni zabudowy do 35 m2 ( wlicza się elewacja więc musisz wszystko rozliczyć) na tzw zgłoszenie. . Parterowy więc przemyśl co do poddasza ( może go później zaadaptować ale raczej bez okien w szczytach). Na zgłoszenie możesz też postawić większy ale już trzeba mieć projekt. Jakby coś to pytaj jeszcze. Edytowane przez wiesiek6308

• 5 months później...

Ja również noszę się zamiarem postawienia domku rekreacyjnego na zgłoszenie. Przejrzałam przepisy i wiem, że ma być parterowy i poddasze raczej odpada. Co prawda nie pytałam jeszcze o to w moim Starostwie. A gdyby domek miał antresolę to co? Nadal będzie parterowy?

I jeszcze chciałam dopytać - powierzchnia tarasu nie jest wliczana w ogólna powierzchnię zabudowy? Czy mogę niejako taras dokleić do budynku o pow. 35 m2?