JANK 24.09.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Ponieważ zbliża się sezon grzewczy i muszę zakupić jakiś kocioł pytanie te zadaję do użytkowników kotłów kondensacyjnych. Chciałbym abyście podzielili się swoimi spostrzerzeniami. Jednym słowem : czy warto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 24.09.2003 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Hmmm... Ja odpowiem: warto. Tylko jest to drogie, oszczędności będę odbierać (mam nadzieję !) długo.Po kolei: Kompletna kotłownia " z wyższej półki" z montażem kosztowała mnie ok. 15.000 zł - Vitodens 200+ zbiornik CWU 160 litrów + komin "rura w rurze". W tym sterowanie pogodowe, bajery z programowaniem. To był ten minus: cena.Teraz o plusie: nie widać jej (kotłowni), nie słychać. Zaprogramowana rozsądnie - rozsądnie się zachowuje. Właśnie minął rok od odpalenia urządzenia. Zima poprzednia była dokuczliwa, a całkowity koszt gazu za rok (z kuchenką gazową włącznie) wyszedł mi w wys. ok 2150 zł..... Dom w tradycji, na dwóch kondygnacjach 2x98 m2, Porotherm 44P+W, izolacja dachu łącznie 25 cm wełny. Okna nie za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 24.09.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 brzmi nieźle. Ja na 99% wybiorę coś z oferty Vaillant-a (promocja od 15/9 do 31/10 na kociołki z zasobnikami). Nie "siędzę" w temacie zbyt głęboko, ale chyba są piece jednocześnie kondensacyjne i z otwartą komorą spalania? Czy jest coś przeciwko Vaillant-owi? A może coś "na plus"? Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 24.09.2003 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Pearl, nie ma takich kotłów (kondensacyjnych z otwartą komora spalania) Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 24.09.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Coś tam jak zwykle pomyliłem. "Lektura" z Vaillant-a już jedzie pocztą, także wkrótce będzie okazja się podszkolić . Dzięki Benicio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 24.09.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Ja tez chcialbym kupic Vaillanta. Czy ta promocja jest na wszytskie kotly czy tylko niektore?Czy oszczednosci wynikajace z technologi kondensacyjnej rekompensuja inwestycje? Czy kotly kondensacyjne maja wyzsza kulture pracy i czy nadaja sie rownie dobrze do wszystkich zakresow temperatur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 24.09.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Spec Vaillanta z górnej półki (obecnie pracuję w firmie, w której on wcześniej pracował/"szefował") polecił mi "na szybko" dwa rodzaje kotłów gazowych: wiszący i stojący kondensacyjny. Ten pierwszy chyba 3600, a drugi 1000 w górę. Przy drugim rozwiązaniu (polecał właśnie to) zużycie gazu maleje - ok.15%. Mam do ogrzania około 180m2. Więcej informacji: http://www.vaillant.com.pl Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Man 24.09.2003 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Pearlchyba się troszkę pospieszyłeś - strona w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 24.09.2003 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Sorki...http://www.vaillant.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franio 24.09.2003 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Też przymierzam się do zakupu kotła. Fachowcy polecają mi Vitopend 100 WHO z zasobnikiem 160l.Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takim kociołkiem? P.S. Na kondensacyjny raczej mnie nie stać.PozdrawiamFranio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 24.09.2003 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Gzie można kupić kotły Vailanta kondensacyjne za 4600 zł ??? Ktoś tu podał wyżej że taka jest cena ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 25.09.2003 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Wszystkie "normalne" kondensaty zaczynaja sie ok 6 kzl, tylko Ulrichsprzedaje 2-funk za cos kolo 4.5 kzlO Vaillancie za 4.6 kzl nie slyszalemhejKrzysiekPS Franio - a czemu koniecznie chesz miec Viessmanna ? Ile on ciebedzie kosztowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franio 28.09.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Zaoferowano mi kociołek za ok 5500 zł PozdrawiamF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.09.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Surniel Duival Ecosy..kondendsacyjny z zasobnikiem 150 l + reszta kotłowni za 6500 zł (po upustach 25%) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 29.09.2003 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Rzeczywiście z cennika Vaillanta wynika, że kondensacyjny to tylko taki powyżej 6600zł. Gość z Vaillanta proponował mi jednak coś zdecydowanie tańszego - sam już nie wiem co to było:-? . Nie siedzę w temacie, ale za około m-c będzie po wszystkim i wtedy się wypowiem co i za ile kupiłem. Najgorsze dla mnie są nazwy tych kotłów, zupełnie nie wpadające w ucho....VC / coś tam plus... Czy kotły nie mogły by być nazywane np.: Kasia, Marysia, Jola... Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 29.09.2003 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Witajcie drodzy moi! Czy można podpiąć kociołek kondensacyjny do komina Schiedel Rondo Plus????? Z góry dzięki, kocza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 29.09.2003 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Niestety trzeba uzyc Avanta, Rondo Plus sie nie nadaje Ale mozna troche ponegocjowac cene ! Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Ale po co podpinać kocioł kondensacyjny do komina ? Kocioł ten ma zamkniętą komorę spalania i można wyprowadzić bezpośrednio przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 do KoczaZależy od producenta. Niektórzy narzucają własne przewody spalinowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 02.10.2003 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 A ja właśnie stawiam (oczywiście rękami magików) 2 kominy Schiedla: fi14 - Rondo plus i fi20 - Rondo. W założeniu ten o mniejszej średnicy do pieca gazowego (CO i CWU), a ten większy dla kominka. Zastanawiam się nad piecem kondensacyjnym, bo cały parter to będzie podłogówka, a na poddaszu kaloryfery. CZY TO OZNACZA, ŻE DO TAKIEGO PIECA NAPRAWDĘ NIE PASUJE STAWIANY KOMIN RONDO PLUS????? Pzdr. kocza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts