Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kupuj?c teraz kocio? kupi?by? ponownie KONDENSACYJNY ?

JANK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmmm... Ja odpowiem: warto. Tylko jest to drogie, oszczędności będę odbierać (mam nadzieję !) długo.

Po kolei: Kompletna kotłownia " z wyższej półki" z montażem kosztowała mnie ok. 15.000 zł - Vitodens 200+ zbiornik CWU 160 litrów + komin "rura w rurze". W tym sterowanie pogodowe, bajery z programowaniem. To był ten minus: cena.

Teraz o plusie: nie widać jej (kotłowni), nie słychać. Zaprogramowana rozsądnie - rozsądnie się zachowuje. Właśnie minął rok od odpalenia urządzenia. Zima poprzednia była dokuczliwa, a całkowity koszt gazu za rok (z kuchenką gazową włącznie) wyszedł mi w wys. ok 2150 zł.....

Dom w tradycji, na dwóch kondygnacjach 2x98 m2, Porotherm 44P+W, izolacja dachu łącznie 25 cm wełny. Okna nie za duże.

brzmi nieźle. Ja na 99% wybiorę coś z oferty Vaillant-a (promocja od 15/9 do 31/10 na kociołki z zasobnikami). Nie "siędzę" w temacie zbyt głęboko, ale chyba są piece jednocześnie kondensacyjne i z otwartą komorą spalania? Czy jest coś przeciwko Vaillant-owi? A może coś "na plus"?

Pozdrawiam

Pearl

Spec Vaillanta z górnej półki (obecnie pracuję w firmie, w której on wcześniej pracował/"szefował") polecił mi "na szybko" dwa rodzaje kotłów gazowych: wiszący i stojący kondensacyjny. Ten pierwszy chyba 3600, a drugi 1000 w górę. Przy drugim rozwiązaniu (polecał właśnie to) zużycie gazu maleje - ok.15%. Mam do ogrzania około 180m2. Więcej informacji: http://www.vaillant.com.pl

Pozdrawiam

Pearl

Rzeczywiście z cennika Vaillanta wynika, że kondensacyjny to tylko taki powyżej 6600zł. Gość z Vaillanta proponował mi jednak coś zdecydowanie tańszego - sam już nie wiem co to było:-? . Nie siedzę w temacie, ale za około m-c będzie po wszystkim i wtedy się wypowiem co i za ile kupiłem. Najgorsze dla mnie są nazwy tych kotłów, zupełnie nie wpadające w ucho....VC / coś tam plus... Czy kotły nie mogły by być nazywane np.: Kasia, Marysia, Jola...

Pozdrawiam

Pearl

A ja właśnie stawiam (oczywiście rękami magików) 2 kominy Schiedla: fi14 - Rondo plus i fi20 - Rondo.

W założeniu ten o mniejszej średnicy do pieca gazowego (CO i CWU), a ten większy dla kominka.

Zastanawiam się nad piecem kondensacyjnym, bo cały parter to będzie podłogówka, a na poddaszu kaloryfery. CZY TO OZNACZA, ŻE DO TAKIEGO PIECA NAPRAWDĘ NIE PASUJE STAWIANY KOMIN RONDO PLUS?????

Pzdr. kocza