Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kupuj?c teraz kocio? kupi?by? ponownie KONDENSACYJNY ?

JANK

Recommended Posts

Żadnych rekuperacji, na razie bez kominka (powinien się pojawić w Roku Panskim 2004).

Nie znoszę rzeczy które się kręcą, pobierają prąd, starają się być mądrzejsze ode mnie. Kocioł kondensacyjny to jedyne odstępstwo od tej zasady. Starałem się dom zaprojektować tak, by wszystko działało "z powodu praw fizyki".

Nie mam krosownicy, centralki rozdzielczo - alarmowo - analityczno - realizacyjnej. Mam dwa koty na dachu na gąsiorach, i to mi starcza.

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co sądzicie o takim stwierdzeniu ( cytat z magazynu "Ładny dom")

"Dowiedzieliśmy się ,że kotły kondensacyjne osiagają najwyższą sprawność przy ogrzewaniu niskotemperaturowym.U nas większość domu będzie ogrzewana grzejnikami, a więc kupowanie kosztownego pieca kondensacyjnego... jest nie uzasadnione ekonomicznie"

I dopisek redakcji:"zastosowanie kotłów kondensacyjnych jest opłacalne także do niskotemperaturowego ogrzewania grzejnikowego,co można osiągnąć przez montaż odpowiednio wiekszych grzejników"

Koty są ładne, prawdziwy też się leni w domu. Gdy opanuję sztukę wklejania zdjęć - zamieszczę ich zdjęcie.

Co do artykułu w Ładnym Domu - to czysta teoria. tak naprawdę to ogrzewanie grzejnikowe też chodzi przez większość dni "grzewczych" poniżej 55 st. C. Jest kilkanaście dni mrozów, i wtedy kocioł podnosi temperaturę ponad te 55 st.

Zresztą - fakty mówią wszystko: średnioroczne zużycie gazu za sezon 2002/2003 - 5,44 m3/dobę. W tym kuchnia gazowa. I co na to ładny Dom ?

• 2 weeks później...

Po otwarciu klapki można zapoznać się z informacją, iż przy stosowaniu regulatorów pokojowych czy pogodowych nalezy ustawić pokętło temp. wody do c.o. na max tj. 70st. Celsjusza.

Pokrętło do ustawiania temperatury wody grzewczej C.O. ustawiamy do końca w prawo gdy mamy pogodówkę.

Natomiast gdy mamy tylko regulator pokojowy bez czujnika pogodowego to poktetłem tym ustawiamy jaką chcemy mieć temp wody grzewczej

Jesli chodzi o temperature maksymalną, to na pewno przy niej następuje kondensacja, gdyz pewnie ostatni wymiennki spalin jest konstrukcji przeciwprądowej (albo krzyzowo-przeciwprądowej) i ważna jest tu temperatura powrotu c.o. Wiadomo - jest ona zwiazana z temeratura zasilania i wzrost obu temperatur wływa na stopien kondensacji, ale powrot jest wazny.

Jezeli wiecie co to jest EGZERGIA, to z pewnością przyznacie mi racje. Z egzergetycznego punktu widzenia wymiiennik ten powinien byc jak najbardziej zbliżony do przeciwprądowego. Współprądowe robi się np. parowniki w kotłach parowych i ma to tylko na celu obnizenie temperatury ścianek rur parownika. Egzergetycznie jest to niewskazane, ze względów praktycznych jednak stosowane.