Luna_tyk 08.11.2003 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2003 Żadnych rekuperacji, na razie bez kominka (powinien się pojawić w Roku Panskim 2004). Nie znoszę rzeczy które się kręcą, pobierają prąd, starają się być mądrzejsze ode mnie. Kocioł kondensacyjny to jedyne odstępstwo od tej zasady. Starałem się dom zaprojektować tak, by wszystko działało "z powodu praw fizyki".Nie mam krosownicy, centralki rozdzielczo - alarmowo - analityczno - realizacyjnej. Mam dwa koty na dachu na gąsiorach, i to mi starcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 08.11.2003 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2003 a ładne te kociaki?? nawiasem mowiac ja tez zdecydowalam sie na kondensata kominek i to jedyne szalenstwa w domku....zero rekuper...czy podłogówek itp.... a kota mam w domku prawdziewgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOT_R 08.11.2003 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2003 Co sądzicie o takim stwierdzeniu ( cytat z magazynu "Ładny dom") "Dowiedzieliśmy się ,że kotły kondensacyjne osiagają najwyższą sprawność przy ogrzewaniu niskotemperaturowym.U nas większość domu będzie ogrzewana grzejnikami, a więc kupowanie kosztownego pieca kondensacyjnego... jest nie uzasadnione ekonomicznie" I dopisek redakcji:"zastosowanie kotłów kondensacyjnych jest opłacalne także do niskotemperaturowego ogrzewania grzejnikowego,co można osiągnąć przez montaż odpowiednio wiekszych grzejników" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 09.11.2003 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Koty są ładne, prawdziwy też się leni w domu. Gdy opanuję sztukę wklejania zdjęć - zamieszczę ich zdjęcie.Co do artykułu w Ładnym Domu - to czysta teoria. tak naprawdę to ogrzewanie grzejnikowe też chodzi przez większość dni "grzewczych" poniżej 55 st. C. Jest kilkanaście dni mrozów, i wtedy kocioł podnosi temperaturę ponad te 55 st.Zresztą - fakty mówią wszystko: średnioroczne zużycie gazu za sezon 2002/2003 - 5,44 m3/dobę. W tym kuchnia gazowa. I co na to ładny Dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.11.2003 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Teska, nie wiem jeszcze nie odpalony, mysle ze jeszcze ze 3 dni im zejdzie. Fachowcy robią cała instalacje wodno-kanalizacyjna. Ale juz się cieszę, będzie ciepełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdziaPa 10.11.2003 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Teska, nie wiem, jeszcze piec nie odpalony, zejdzie fachowcom ze 3 dni bo robią całą instalacje. Ale ja juz się ciecze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.11.2003 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 edzia ja tez moj piec stoi w pokoju...czekam na gaz, miałbyc 30 pazdzienika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroma 23.11.2003 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 Czy macie jakieś diświadczenia z kotłem kondnsacyjnym firmy HovalJaroma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroma 25.11.2003 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Instalator tak mocno mi zachwalał ten kocioł, a wy o nim nic nie słyszeliścieJaroma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 25.11.2003 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Jaroma sorki..pierwsze słysze:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 26.11.2003 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Ja tez pierwszy raz slysze, ale jest stronahttp://www.hoval.pl/add/produkty/top_gas/16_12/01.htm Raczej pewnie ciezko bedzie z serwisem w Polsce, chocby nawet firmai produkt byly dobre ... Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 27.11.2003 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Od 1,5 miesiąca rodzice użytkują dwufuncyjny kocioł Vaillant ecoTec VUW 246/2. Po otwarciu klapki można zapoznać się z informacją, iż przy stosowaniu regulatorów pokojowych czy pogodowych nalezy ustawić pokętło temp. wody do c.o. na max tj. 70st. Celsjusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 27.11.2003 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Te 70 st C to pewnie max temperatura dla tego kotla, ale nalezy sie liczyc z tym ze praktycznie nie bedzie on wtedy pracowal z kondensacja Tez kupilem Vaillanta tylko mniejszego (Ecotec 196) - na razie w trakcie montazuhej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 27.11.2003 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Po otwarciu klapki można zapoznać się z informacją, iż przy stosowaniu regulatorów pokojowych czy pogodowych nalezy ustawić pokętło temp. wody do c.o. na max tj. 70st. Celsjusza. Pokrętło do ustawiania temperatury wody grzewczej C.O. ustawiamy do końca w prawo gdy mamy pogodówkę. Natomiast gdy mamy tylko regulator pokojowy bez czujnika pogodowego to poktetłem tym ustawiamy jaką chcemy mieć temp wody grzewczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.11.2003 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 VPSDzięki że znów jesteśCzekają na ciebie w wątku "Ogrzewanie gazem ziemnym" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 28.11.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Moze i tak. Sprawdze, gdy pojade do rodziców. Moze cos mi sie pomieszało. VPS. Z Gliwic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 28.11.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Jesli chodzi o temperature maksymalną, to na pewno przy niej następuje kondensacja, gdyz pewnie ostatni wymiennki spalin jest konstrukcji przeciwprądowej (albo krzyzowo-przeciwprądowej) i ważna jest tu temperatura powrotu c.o. Wiadomo - jest ona zwiazana z temeratura zasilania i wzrost obu temperatur wływa na stopien kondensacji, ale powrot jest wazny. Jezeli wiecie co to jest EGZERGIA, to z pewnością przyznacie mi racje. Z egzergetycznego punktu widzenia wymiiennik ten powinien byc jak najbardziej zbliżony do przeciwprądowego. Współprądowe robi się np. parowniki w kotłach parowych i ma to tylko na celu obnizenie temperatury ścianek rur parownika. Egzergetycznie jest to niewskazane, ze względów praktycznych jednak stosowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts