Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłączenie gazu i instalacja wewnętrzna

ersiv

Recommended Posts

Dzień Dobry!

Man dom z 40r bez żadnych instalacji zabieram się do gruntownego remontu.

Jestem na etapie instalacji co i cwu, nie wiem jak wygląda to od strony prawnej.

Zdecydowałem sie na gaz - gazownia wydała warunki przyłącza i co teraz (skrzynka z gazem usytuowana jest na ścianie domu?

Dom nie ma wentylacji, co do komina to jest solidny wysoki komin 2 otwory 20x16 cm.

(pytanie dotyczy oczywiście podpięcia gazu)

Czy jest ktoś w stanie podać mi kroki jakie należy wykonać aby w domu był gaz?

Chodzi mi o to co trzeba załatwiać w urzędach, pozwolenia, zgłoszenia itp.

I przy okazji dochodzi pytanie czysto ekonomiczne czy warto pchać się w gaz (dom z cegły bliźniak, ~80m2 (~210m3) ściany z cegły ocieplenie 8cm, okna plastikowe, strop nie ocieplony - jeszcze).

NIe wiem jak to jest w istniejących budynkach, bo przerabiam w nowobudownym.

Występujesz o warunki. Podpisujesz umowę z dostawcą. Dostawca robi przyłącze (go granicy).

W międzyczasie - występujesz o pozwolenie budowy przyłacza do domu ( pomiędzy granicą a domem) .

Oto dokumenty, które dołączamy do wniosku o pozwolenie na budowę:

projekt instalacji;

opinia Zakładu Kominiarskiego (w przypadku już użytkowanych obiektów);

zgoda zarządcy, właściciela lub współwłaścicieli budynku na zamontowanie wnioskowanych odbiorników gazu (gdy nie jest się jedynym właścicielem obiektu) .

warunki techniczne dostawy gazu (wydane przez zakład gazowniczy).\

Po otrzymaniu pozwolenia na budowę można wykonać domową instalację gazową.

Dzięki za odpowiedź.

Gdzieś słyszałem że pozwolenie o budowę przyłącza gazowego miedzy domem a miejscem gdzie gazownia zrobi swoje jest tylko wtedy gdy w warunkach od gazowni skrzynka jest przy granicy a w przypadku gdy jest na ścianie budynku jest to inna sytuacja. Czy przy budowie instalacji w istniejącym budynku tez muszę przechodzić przez te wszystkie procedury, orzeczenia kominiarskie itd.

Jestem w kropce bo cała moja wiedza opiera się na tym że coś gdzieś usłyszałem :(

Pół roku temu też przez to przechodziłem. Sprawa wygląda następująco: jeśli masz skrzynkę na budynku: Przede wszystkim znajdź kominiarza - wystawi Ci opinię wstępną o możliwości zainstalowania PIECA gazowego - do samej instalacji gazowej nic on nie ma. Jeśli masz komin przygotuj się na wydatek na wkład z kwasówki (no chyba że możesz wyprowadzić go bezpośrednio poziomo przez ścianę) Zrobić tez trzeba wentylację grawitacyjną o przekroju minimum 16cm. Tyle kominiarz. Z papierem od niego walisz do projektanta z odpowiednimi uprawnieniami i projektant ten powinien zająć się wszystkimi pierdołami jak określenie przez gazownie możliwości Twojego przyłącza , opinią konserwatora zabytków (jeśli trzeba) , zawiadomić Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego , wyciągnąć odpowiednie mapki z miejscowego Urzędu no i zrobić projekt. Może byc on od razu kierbudem i założyć książkę budowy którą należy zgłosić i podstemplować w urzędzie. Przychodzi z urzędu zatwierdzenie projektu. Wykonujesz instalację , wieszasz piec , robisz wentylację i komin (jego wysokośc zależy od pieca , w moim przypadku nie może być wyższy niz 6m , nie wiem czy dotyczy to wszystkich pieców gazowych , zdaje się że kondensacyjne mogą być wyższe) , na koniec kominiarz robi odbiór i wystawia opinię końcową , dajesz to kierbudowi , odbiera on wykonaną instalację , podbija wszystkie wymagane pieczątki plus podpisy i możesz zgłosić zakończenie robót w urzędzie oczywiście :) Uruchomienie pieca przez uprawnioną osobę to oczywiście oczywista sprawa :) No i pamiętaj żeby osoba wykonująca instalację miała uprawnienia bo trzeba ich nr podać w książce budowy (fuchy :)) Powodzenia i pozdrawiam :)

Ja miałem do podciągnięcia tylko jakieś 8 metrów rury tylko do pieca , bez żadnych rozgałęzień na inne kondygnacje i projekt łącznie z opłaceniem kierbuda (był nim od razu projektant - tak było taniej i łatwiej) wyniósł niecałe 500 zł , a opinia kominiarska 150.

No i jeszcze tak jak napisał @ersiv - zgoda spółdzielni mieszkaniowej lub wspólnoty jeśli do takowych należysz.

wielkie dzięki za odpowiedzi...

jak ktoś jeszcze coś chce dodać to czekam na uwagi im więcej ich będzie tym ja będę wiedział więcej :)

@Trojan74 wspomniałeś No i pamiętaj żeby osoba wykonująca instalację miała uprawnienia bo trzeba ich nr podać w książce budowy

hmm a mój domek sobie już stoi od lat hoho i jeszcze więcej i do tego w nim mieszka :)

będę musiał jakąś książkę budowy prowadzić?

Tak , ale to tylko formalność - w końcu to budowa instalacji i wymaga pozwolenia na budowę :] Chociaż gdy miałem odbiór z gazowni gazownicy stwierdzili że była w tym budynku już kiedyś instalacja gazowa (faktycznie były jakieś stare gazrurki w kawałkach) i trzeba było zrobić sobie nową bez żadnych formalność i tyle... W sumie mieli rację. W UM dokumentacja dotycząca budynków składana jest dopiero od '94 roku , a więc jeśli nic po tym roku nie były wydawane żadne pozwolenia z mapkami naszych pomieszczeń które mogą się znajdować do porównania w archiwum urzędu - hulaj dusza - można sobie przerabiac wnętrza do woli... Dotyczy to przynajmniej mojej kamienicy - z 1880 roku ;)

• 6 months później...

Witam

ja z prośbą o poradę i ew etapy dla podłączenia gazu.

W VI 2008 zakupiłem działkę i pod koniec 2008 roku wystąpiliśmy z innymi sąsiadami do gazowni o poprowadzenie gazociągu (do tej pory nie było). Podpisaliśmy umowę przyłącza gazowego co spowoduje w okolicach końca 1 kw 2009 budowę gazociągu w drodze.

z tego powodu pojawiają się moje pytania.

- działka nie jest jeszcze ogrodzona a osoba z gazowni przekazała że konieczność do czasu budowy rury postawienie ogrodzenia z szafką gazową.

- ok końca 2012 - 2013 r mamy w umowie odbiór gazu, ale nie wiem czy będzie potrzeba postawienia do tego czasu budynku. Co z gazem który zostanie podłączony do szafki a faktycznie nie będzie odbierany przez budynek?

- co do ogrodzenia czy może to byc początkowo prowizorka (same słupki+ siatka)czy bardziej jiż przyszłościowo zrobić podmurówkę?

- myslę że również warto zacząć rozglądać się za przyszłym projektem aby odległość rur od szafki do budynku była najkrótsza i w odpowiednim miejscu w ogrodzeniu ją umieścić

będe wdzięczny za komentarze.

Tom

• 3 months później...

- po wykonaniu przyłącza - masz rok na przyjęcie gazu (wykonanie instalacji i zgłoszenie się do gazowni po odkręcenie kurka) - po tym czasie jeżeli nie będziesz odbierał paliwa - gazownia za każdy dzień liczy karę (około 2 zł)

- co do skrzynki - postaw ją jak już będzie ogrodzenie i licznik i reduktor (w szafce) - wcześniej firma wykonująca przyłącze i instalację odpowiednio to zabezpieczy

- jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości - napisz na priv lub wejdź na http://www.gazwroclaw.pl

- jeżeli chodzi o projekt - upewnij się że nie wykonuje go gazownia ( czy masz go wykonać na swój koszt: 1000-2000 zł)

pozdrawiam,

t.