Ramot 13.07.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 zapraszam do dzielenia się mniej i bardziej krytycznymi uwagami nt. budowy, o której mowa tutaj: http://forum.muratordom.pl/post2615813.htm#2615813 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 13.07.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Witaj, cieszę się że zaczynasz dziennik Będę Wam wiernie kibicować i chętnie służę radą Ale działeczka super , piękny kawałek świata. Będzie co zagospodarowywać Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 14.07.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Widzę, że mamy podobne koncepcje dotyczące i wentylacji i ogrzewania. Już chyba rozumiem, skąd Twoje pytanie o audyt energetyczny - czyżbyś wyceniał Bartosza w pewnej firmie z Bartyckiej? Do mnie właśnie po rozmowie z nimi odezwał się ten sam gość (z takim samym cennikiem) A co do dachu - też miałem kłaść cementową dachówkę, ale z wycen, które pozbierałem najtaniej wyszedł mi albo miedziany Roben albo Nibra (taka sama prawie cena) obie ceramiczne. Różnice w wycenach w moim przypadku (prawie 380m2 dachu) wynosiły nawet 30tyś zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 14.07.2008 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Witam, jako, że zaczynasz budowę wcześniej - będę czerpał z Twoich doświadczeń. Co do Bartosza to oczywiście się zgadza Link-air z Bartyckiej Jaka wyszła Ci róznica między dachówką ceramiczną, którą wybrałeś, a cementową? Co do ogrzewania. Byłem już zdecydowany na 99% na Thermogolv, ale zaczęli mnie napastować inni producenci W tej chwili mam 9 ofert, z czego trzy poważnie rozważam. Kusi mnie zwłaszcza opcja z kolektorami pionowymi - niby troche drożej, ale jest stabilniejszy i nie zabiera tyle miejsca na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 14.07.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Najtańsza oferta na dachówkę cementową to była oferta na Euronit. Prawie dokładnie taka sama jak na Nibrę DS-5 angobowaną. Fakt, że w firmie gdzie pytałem o Nibrę (a przy okazji dostałem wycenę na Robena) nie interesowałem się cementową, może byłoby jeszcze taniej Cały materiał na pokrycie dachu bez membrany wyszło coś koło 26tyś z 6 połaciówkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agola 17.07.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Trzymam kciuki i życzę bezproblemowego budowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 17.07.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 run forrest run Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 17.07.2008 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 dzięki Tryllu. Ciebie nie dogonię, ale będę czerpał z Waszych doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 18.07.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Gratulacje , niezły wyczyn, aż 120 stron i trzymamy kciuki za rychłą i pozytywną decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 18.07.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 150tyś z materiałami za SSO? To z więźbą czy same mury? Mi w żaden sposób materiały na SSO bez więźby nie chcą kosztować mniej niż 110-120tyś, no chyba że liczę bez waty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 18.07.2008 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 to cena z więźbą. Ponad tę kwotę muszę zorganizować tylko maszynę do zdjęcia humusu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 18.07.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 No to chyba niezła cena. Powodzenia - kiedy zaczynasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 18.07.2008 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 no właśnie jak dla mnie trochę podejrzanie niska. Jutro mam spotkanie z ekipą w sprawie warunków umowy. Jeżeli to podtrzymają to super, jeśli nie, to gotów jestem trochę dołożyć. Co do startu budowy, to wszystko w zasadzie zależy od PnB. Jeżeli starostwo wyrobi się w 30 dni jak obiecują, wówczas zaczynamy we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 18.07.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Dlaczego podejrzanie niska? Moim zdaniem cena jest OK. Nie sugeruj się tymi oszalałymi wycenami developerów, bo one mają niewiele wspólnego z realnymi kosztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 18.07.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Przyjrzałem się dokładniej Twojemu projektowi i jeśli nie zrobiłeś zbyt wielu zmian, to ta kasa jest realna. Twój dom ma na pewno mniejszy dach, mniejszą powierzchnię zabudowy (a więc i fundamenty), nie wiem jak strop, ale pewnie też nie masz go 180m2.Czyli by się pewnie zgadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 18.07.2008 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 no właśnie zmiany są, i to raczej poważne. Dom "utył" o jakieś 30m pow. użytkowej, został poszerzony o ok. 150 cm. Dzięki temu będzie garaż na dwa auta, dodatkowe pom. gosp., suszarnia i mała łazienka na górze. W sumie powierzchnia z garażem wyniesie 201 mkw, dach 340 mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 18.07.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Nie wiem jaką pow. liczysz, ale jeśli całkowitą to u mnie jest ponad 270m2 (pow. zabudowy 250m2) i dach 380m2. Do tego może vat na materiały wtedy 7% a niektóre materiały typu bloczki bez i wychodzi całkiem rozsądna cena. Ja u siebie wszystko liczyłem z vatem (potem sobie odbiorę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 19.07.2008 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 dziś się jeszcze upewniłem, czy na pewno dobrze się zrozumieliśmy z wykonawcą. I ku mojej uldze okazało się, że wszystko jest ok - 150k za SSO. Dodatkowo wstępnie dogadaliśmy się co do deskowania i pokrycia papą - robocizna 20 PLN/mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 19.07.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 No, deseczek to Ci troche pójdzie na ten daszek Ja nie miałam pojęcia ile drewna jest potrzeba na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 24.07.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Co do drzwi wejściowych, obejrzyj sobie strone http://www.nicewicz.pl Byłam w tym zakładzie i będę u niego zamawiać. Forumowiczka Renka Grabow też u niego kupiła. Ale do decyzji o drzwiach masz jeszcze sporo czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts