boslak 06.08.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 cześć zyczę powodzenia, mam pytanie ile zakładacie wydać na pompe ciepła, pisałeś ze masz różne oferty, pytam bo mam podobny dom (powierzchnia) i chcialam sie zorientowac jak to wygląda cenowo i za reku też ile masz zamiar zapłacićpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 06.08.2008 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 na chwilę obecną zdecydowani jesteśmy na pompę Thermogolv 9kW - koszt ok. 30k PLN + instalacja, oraz rekuperator Bartosz, ok. 15k PLN wraz z instalacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 10.09.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 witamy w gronie budowniczych Idylli. widzę że coraz więcej nas na forum. macie piękną działeczkę, to przy lesie? my dopiero drzewka wokół naszej sadzimy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 11.09.2008 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 działka jest zalesiona w około 30%, sosny i brzozy, ale to raczej pozostałość lasu + samosiejki. Niestety trochę trzeba wyciąć, żeby zmieścił się dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 14.10.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 O rany : "cement Ożarów CEMII 32,5R - 11ton x 401 PLN" Miałeś fundamenty lane z betoniarki? Mi na wymurowanie ścian fundamentowych poszło odrobinę ponad 2t cementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 14.10.2008 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 O rany : "cement Ożarów CEMII 32,5R - 11ton x 401 PLN" Miałeś fundamenty lane z betoniarki? Mi na wymurowanie ścian fundamentowych poszło odrobinę ponad 2t cementu. kurde, rąbnąłem się cementu kupiłem w sumie 3 tony, wg szefa ekipy starczy na cały SSO. Ta wartość była potem skorygowana na fakturze dzięki za czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 14.10.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 A z czego ostatecznie budujesz? Bo mi na odpowiednik Porothermu poszło już 2 palety REYMIXa (super, polecam jak masz gdzie kupić, to bardzo mocny cement zmieszany z wapnem po niskiej w sumie cenie, ciężko w to gwóźdź wbić) oraz paleta cementu i jeszcze trochę zabraknie na działówki. A co do betonu z "gruchy" - gdzie bierzesz, bo drogo okrótnie. Ja za B10 płacę 210zł netto plus 220zł za godzinę pracy pompy. Za B20 240zł netto. Beton dobrej jakości. Dużo go u Ciebie na chudziak poszło - u mnie było ok. 26m3 przy podobnej powierzchni. Chyba powoli mnie gonisz, bo u mnie prace idą wolniej - zacząłem 18 sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 14.10.2008 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 beton B-20 ostatecznie wyszedł mi 290 PLN / m3 netto wraz z pracą pompy. Zamawiane w Trans-Bet z Michałowic. Budować będę z ceramiki Brennera, cena bodajże 6,75 brutto z 22% VAT. Dla mnie będzie nieco mniej, bo płacę 7%. Co do chudziaka to tak mi też wyszło z obliczeń 190 m2 powierzchni x 0,18m warstwa daje ok. 34 m3 Co do tempa, to chłopaki się nie opierdzielają Mieszkają na budowie, to co mają lepszego do roboty? Za dwa tygodnie ma być już strop, taras i schody, przełom X/XI więźba i deskowanie. Jeśli wszystko się dobrze zgra i pogoda pozwoli, w listopadzie chciałbym położyć dachówkę, pocz. grudnia wstawić okna i przez zimę coś podłubać w środku: elektryka, kanaliza, ocieplenie dachu (wełna + folia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 21.10.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Wczoraj chyba namierzyłem Twoją budowę przypadkiem przejeżdżając przez Czarny Las. Co idzie pod dachówkę - membrana czy deski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 22.10.2008 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 będzie pełne deskowanie i krycie papą. Jeśli w sobotę będziesz w okolicy daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 22.10.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 będzie pełne deskowanie i krycie papą. Jeśli w sobotę będziesz w okolicy daj znać. Jasne, że będę. Dzień bez wizyty na budowie to dzień stracony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 24.10.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Witam, podglądam Was troszke ... czyżbyś zamawiał dach u Pana Michała? z DachLuxu? ... ja też i jak narazie jestem bardzo zadowolona ze współpracy. Zobaczymy jak już będzie dach na dachu ... kto będzie kładł Ci dachówkę? pozdrawiam i dalej podgladam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 24.10.2008 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 dokładnie tak, u Pana Michała. Ekipa z Dachlux'u pod dowództwem p. Pawła Łączyńskiego. Również mam nadzieję, że wszystko będzie w porządeczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 05.11.2008 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Idziecie jak "burza" ... zazdraszczam tempa budowy i podejmowanych decyzji dotyczących punktów "strategicznych" takich jak drzwi i okna ... mnie zaczyna to lekko "gnieść" pozdrawiam Kruela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 06.11.2008 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 fakt, idzie żwawo. Brawa należą się ekipie pana Jerzego, która zasuwa od rana do zmroku. Co do drzwi i okien - przyznaję, że nie spędziliśmy na tym wiele czasu. Może dwa wieczory w internecie na stronach producentów, lektura forum i oględziny wybranych produktów na żywo - wszystko trwało w sumie może tydzień... Zapewne dużo gorzej będzie przy płytkach i innych duperelach wykończeniowych Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 09.11.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 No to mnie już w zasadzie wyprzedziłeś Pogratulować tempa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 10.11.2008 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Dzięki. Niewątpliwie jest to zaleta ekipy mieszkającej na budowie oraz jej szefa, posiadającego rozległe znajomości. Teraz pracują ściągnięci przez niego cieśle, rozmawiamy też o tynkach wewn, ociepleniu dachu i elektryce. Jeżeli nie znajdę ekip wyraźnie tańszych, zlecę to Panu Jerzemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 17.11.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Czyli jednak Nibe Ja już nie mam odwrotu, bo nawet wszystkie graty z Thermogolva oprócz samej pompy mam już u siebie, ale tak z ciekawości - duża była różnica w kosztach tych pomp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 17.11.2008 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 w cenie samej pompy całkiem sporo, ale z kolei p.Kuraszyk okazał się znacznie droższy od instalatorów Nibe. Całość, z podłogówką, grzejnikami, styropianem, odwiertami wyniesie mnie 71k. W zasadzie przeważyła opinia ojca kumpla z pracy, który zajmuje się instalacją różnych pomp. Kumpel ma Nibe od 2 lat i jest zachwycony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 05.12.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 w cenie samej pompy całkiem sporo, ale z kolei p.Kuraszyk okazał się znacznie droższy od instalatorów Nibe. Całość, z podłogówką, grzejnikami, styropianem, odwiertami wyniesie mnie 71k. W zasadzie przeważyła opinia ojca kumpla z pracy, który zajmuje się instalacją różnych pomp. Kumpel ma Nibe od 2 lat i jest zachwycony... A po dotację się zgłaszał? Na forum było - może uda się coś odzyskać. Ja na razie za kompletną pompę Ziriusa 11kW z wężownicą pod solary zapłaciłem 25tysi. Pozostało wkopać kolektory i podłączyć pompę. no ale COP na pewno będzie niższy niż u Ciebie. Swoją drogą - bardzo ładny daszek - przynajmniej z głównej drogi bardzo ładnie się prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts