MarcinIKS 21.03.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Odnośnie szamba - możemy spróbować jeśli chcesz wziąść dwa na spółkę Może udałoby się coś ugrać na cenie i załatwić jednym transportem, jednym dniem pracy koparki itp Ja właśnie zamierzam niedługo zając się tym tematem. Sprawdzę jak by to wyglądało w firmie, gdzie trzy lata temu brałem swoje poprzednie szambo, ale z tego co w zeszłym roku sprawdzałem szambo 10m3 bez transportu i kopania kosztowało coś koło 2,5tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 21.03.2009 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 nie widzę przeciwwskazań. Sprawdź jak to wygląda w tamtej firmie, a ja zapytam w Budmarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 05.04.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Strasznie duże to zabezpieczenie na pompę. Ja na całą chałupę mam 20A i przydział 13kW. 25A zakładają chyba przy minimum 17kW. Moja pompa bierze jakieś 4kW plus ewentualnie drugie 4 na grzałki elektryczne. Twoja nie powinna więcej. Czyli w sumie max. 8kW na pompę - po co im 25A zabezpieczenie? Aż taki prąd rozruchu? BTW - w wykopanym na podwórku dołku mam wodę na 80cm też tak masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 05.04.2009 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Czołem. Gość od pompy mówi, że to prawdopodobnie za dużo, ale bezpiecznie na ewentualność załączenia pompy na full ze wszystkimi grzałkami. Muszę jeszcze o tym pogadać z elektrykiem. U mnie na działce sucho jak pieprz. Przy wkopywaniu kabla elektrycznego na głębokości ok. 150 cm nie stwierdzono ani kropli H2O. Grunt chłonie wodę jak gąbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 21.04.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 WtamFAjny domek i fajny dziennik, można cenne wskazówki zaczęrpnąć.Czy możesz powiedzieć jaki to rodzaj dachówki Braas położyłeś na dachu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 22.04.2009 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Witam, dzięki za ciepłe słowa.Na dachu leży dachówka cementowa Braas bałtycka w kolorze kasztanowym.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 23.04.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Witam, dzięki za ciepłe słowa. Na dachu leży dachówka cementowa Braas bałtycka w kolorze kasztanowym. Pozdrawiam WItaj, też taka tzn Bałtycka chce połozyć. MOgłbyś dać moi znać może być na PW jaki był koszt dachóweczki> Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 25.04.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Witaj, akurat z kominkiem jesteśmy na podobnym etapie Wklejam moj projekt. Jakieś skojarzenia? http://images41.fotosik.pl/107/74b1ad33a245bebemed.jpg A w ogóle podziwiam Twoje tempo Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 25.04.2009 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Witam serdecznie. Wygląda na to, że wykonawca jest ten sam Masz komin odsunięty był od ściany zewnętrznej? Ciekawe rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 26.04.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Witam,Jak słusznie widzisz komin mamy w środku (nie chcieliśmy komina na tarasie).Początkowo miał przylegać do narożnika, ale nasz majster nie przewidział, że takie przesunięcie będzie kolidować z układem więzby i okazało się że komin wchodzi w koszową. Więc komin został przesunięty o ca. 0,5 m od ściany. Ale jest OK i ta aranżacja kominka nam się podoba. Przy okazji pytanie, czym będziesz okładał swój kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 26.04.2009 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Witam,początkowo miał być piaskowiec. Ale ponieważ kominek musi współgrać z resztą ściany, zdecydujemy się prawdopodobnie na płytki imitujące kamień. Na razie planujemy płytki Roma Sahara lub Rustic z firmy Stone Master.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fourmi 04.05.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Witam Pana, i gratuluję determinacji i postępów w pracy. Mam pytanie odnośnie użytkowego poddasza. Czy podnosił Pan ścianę kolankową, czy buduje Pan tak jak w projekcie? Chciałbym budować dom Idalia i zamienić poddasze na większą pracownię/bibliotekę, a jednocześnie nie chciałbym podnosić ścian, by nie zniszczyć stylu domu parterowego. Tylko nie wiem, czy uda się to pogodzić? PozdrawiamKazimierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 04.05.2009 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Witam, nasza Idylla została podniesiona o jeden pustak.Moim zdaniem wizualnie dom nie stracił, za to wewnątrz zdecydowanie przybyło przestrzeni. Wszystko zależy chyba od tego co planujesz na poddaszu. Gdyby miało tam być jedno rozległe pomieszczenie, to miejsca będzie dość. My jednak chcieliśmy wygospodarować tam jak największy pokój dla syna, łazienkę i pomieszczenie techniczne na rekuperator. Bez podniesienia ścianki marnie by to wyglądało, zwłaszcza w łazience. Nawet teraz organizacja tego pomieszczenia nie jest najprostsza. Pozdrawiam, życzę powodzenia w budowie i jestem do dyspozycji w razie jakichkolwiek pytań Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fourmi 04.05.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Dzięki za cenne info. Przyjrzałem się zdjęciom Twojego domu i faktycznie z jednym pustakiem wygląda OK. Z kolejnym byłoby już gorzej. Ja chciałbym zrobić z poddasza jedno pomieszczenie (biblioteka) plus ewentualnie tylko ubikację/małą łazienkę. Dlatego właśnie zastanawiałem się, czy jest sens podwyższać ściankę. Jak widzę, Twój dziennik jest skarbnicą informacji. Będę regularnie zaglądał, jak tylko zapadnie ostateczna decyzja odnośnie Idalii. Projekt już jest i działka pod Wieliczką Sam projekt Idalii (podobnie jest z Idyllą - o wyborze decydują szczegóły) cholernie mi się spodobał. Kupiłem go trochę irracjonalnie, nie do końca bacząc na duże koszty budowy. Czyli chyba trochę tak, jak Ty Pozdrawiam Kazimierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 04.05.2009 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Kupiłem go trochę irracjonalnie, nie do końca bacząc na duże koszty budowy. Czyli chyba trochę tak, jak Ty Witam więc w klubie Pocieszam się myślą, że dzięki temu mamy dom, który nam się podoba, a nie taki który wybraliśmy ze względu na koszty realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.05.2009 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Cieszę się, że Robert zdał egzamin Ufff .. Fajna z nich ekipa- zamierzam też testować polecanych przez Roberta malarzy - zobaczymy. Jego opinii ufam - jesli facet tak pracuje towie co to jest dobra robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 10.05.2009 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Roberta z czystym sumieniem polecam dalej. Ja póki co ambitnie zamierzam pomalować domek samodzielnie. Ale im dłużej przeliczam metry na roboczogodziny, tym mniejszy we mnie entuzjazm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 20.05.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witam, oj podziwiam tempo prac Wielkie uznanie za organizację. Podglądam Twój dziennik i muszę przyznać że bardzo mi się u Was podoba Do mnie wchodzą właśnie z budową kominka, poza tym pracujemy nas projektem kuchni. I właśnie w tym kontekście mam prośbę: mamy bardzo podbny układ kuchnia / salon i też chcemy oddzielić ją barkiem. Czy mógłbyś podać jakie wymiary ma Twój barek? Chodzi o wysokość/ szerokość części wyższej i niższej. Bardzo byś mi pomógł Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 20.05.2009 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Czołem,więc tak: barek ma mieć długość 203 cm, wysokość 112cm i szerokość 16cm. Od góry "nakryty" będzie deską o szerokości 20cm. Od strony kuchni będzie do niego przyklejona szafka o głębokości 60cm. Wysokość od blatu roboczego do szczytu barku 24cm.Mam nadzieję, że nie zagmatwałem...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 20.05.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witam, Bardzo pieknie dziękuję Jak już zbudujemy swoje Idyllo-Idalie musimy się spotkać Ja zapraszam pierwsza Chociaż Ty z tego co widze za chwilę się wprowadzasz, a ja jeszcze w powijakach. Blokuje nas gaz, który będzie ok. września. Raz jeszcze dziękuje i pewnie jeszcze sie odezwę... po prośbie Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts