Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie Veluxy?

KARO1

Recommended Posts

Mam dom parterwy z zamieszkałym strychem, w którym wg. projektu jest 11 Veluxów 160 cm długości. Chciałbym kupić te okna ale wykonawcy, którzy będą mi kładli dachówkę odradzają ten wymiar i proponują 140 cm.

Poza tym w kilku miejscach gdzie mogłabym kupić te okna sprzedawcy tez mówili ze mało kto kupuje Veluxy 160 i proponują mi 140.

Natomiast ostatni z handlowców powiedział żebym kupiła 160 i że wykonawcy proponują mi 140 dlatego że będą mieli mniej pracy.

Wydaje mi się ze 160 wyglądały by lepiej na niskim dachu.

Czy możeci mi doradzić, które okna kupić?

Z góry dziękuje

u mnie:

kąt nachylenia dachu poniżej 45 st.

ścianka kolankowa około 120 cm

11 okien Roto Alpine (10 z nich to 140x74cm).

Jest o.k.

Karo1 musisz się zorientować jaka będzie różnica w wysokości od najniższego do najwyższego punktu montowanego okna. Tylko wtedy zorientujesz się czy 140cm okna wystarczą. Druga sprawa to odległość od podłogi do dolnej części okna - dorosła osoba powinna bez trudu sobie przez takie okienko wyglądać.

...i pilnuj dekarzy! Lepiej ocenić samemu czy okna są na dobej wysokości. Dekarzy to najczęściej nie interesuje, bo oni tam mieszkać nie będą. Tak było u mnie... 4 okienka poprawiali.

Pozdrawiam :wink:

Pearl