Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przedłużki

Recommended Posts

Mam nową instalację wodną plastikową. Glazurnik wyrównując ściany "wyrównał" , że wszystko jest schowane. Ledwie widac gdzie są przyłącza. Chce zastosować przedłużki. Czy powinien najpierw odkuć ścianę wokół,aby ten ostatni element instalacji był dostępny (tzn. możliwy do chwycenia ręką)?.Z jakiego materiału powinny być te przedłużki i czym uszczelnić?

To zależy czym jest zakończona instalacja generalnie robi się to na dwa sposoby korkami plastikowymi (niebieskie i czerwone) bardzo łatwo się to wykręca nawet jeśli bardzo głęboko sa zakryte czasami je niszcząc Drugi sposób to korki ocynkowane z tymi jest trochę gorzej ja wykręcam za pomocą rurki stalowej zaklepanej do kwadratu Przedłużki do odpowiedniej długości mosiężne uszczelnij konopiami i pastą ale chyba będzie to robił fachowiec ….. kucie zbędne

chyba chodzi o zbyt głęboko schowane gwintowe końcówki punktów, idź do sklepu hydraulicznego, powiedz sprzedawcy jaką (przede wszystkim z czego) masz instalację i z jakiego materiału gwinty, jakiej średnicy i długości przedłużki potrzebujesz, do tego poproś o uszczelnienie do danego materiału, kuc raczej nic nie trzeba o ile prawidłowo/sztywno osadzone są końcówki gwintowe

masz zamiar sam podłaczać zaworki i baterie? bo jeśli to hydraulik ma robić to on bedzie wiedział czego potrzebuje...

O właśnie.Po położeniu kleju i płytek gwintowane plastykowe końcówki będą nawet niektóre 2cm pod powierzchnią .Moim zdaniem wkręcanie przedłużki będzie utrudnione, skąd wiadomo,że nie będzie powiedzmy po pewnym czasie przepuszczać wody w tynk? Oczywiście nie znam się na tym i nie robię sam.

Miałem podobny problem. Instalacja z rur PE, zakończona standardowym podejściem metalowym, gwintowanym.

Problem mały był tylko z wykręceniem zaślepek (np jak była 20mm schowana w ścianę / płytki), ale same przedłużki wchodziły jak należy (mam zamontowane mosiężne i chromowane w zależności od potrzeb, różna długość od 50 do 20 mm). Żadnego kucia, przecieków ani innych problemów (część montował hydraulik, resztę sam). Każda przedłużka ma wewnątrz miejsce na klucz (coś a'la inbus tylko dużo większy), z drugiej strony można je wkręcać razem z zaworem (gwint obu jest w tą samą stronę więc dokręcając zawór skręca się również przedłużkę). Koszt 1 szt. to nawet mniej niż 5 zł... jedyne co sprawdzić należy to jaką długość kupić (są chyba min 50mm i max 500mm skok co 50mm - przynajmniej ja się z takimi spotkałem).

Gość ZW
Zakończenia mojej instalacji są plastykowe ,stąd moje obawy o przedłużanie jakby na ślepo,przedłużki chyba muszę wziąć też plastykowe?

Dzięki za porady 8) 8) 8)

W środku przyłącza powinien być metalowy gwint

pozdrawiam