Wanda26 13.07.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Mam nową instalację wodną plastikową. Glazurnik wyrównując ściany "wyrównał" , że wszystko jest schowane. Ledwie widac gdzie są przyłącza. Chce zastosować przedłużki. Czy powinien najpierw odkuć ścianę wokół,aby ten ostatni element instalacji był dostępny (tzn. możliwy do chwycenia ręką)?.Z jakiego materiału powinny być te przedłużki i czym uszczelnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 13.07.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Jezeli masz na mysli przeniesienie punktu hydraulicznego , to rzeczywiscie trzeba odkuc rure do momentu , az bedzie mozliwy dostep do niej zgrzewarka . Nie rozumiem o co chodzi Tobie z tym uszczelnieniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.07.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 To zależy czym jest zakończona instalacja generalnie robi się to na dwa sposoby korkami plastikowymi (niebieskie i czerwone) bardzo łatwo się to wykręca nawet jeśli bardzo głęboko sa zakryte czasami je niszcząc Drugi sposób to korki ocynkowane z tymi jest trochę gorzej ja wykręcam za pomocą rurki stalowej zaklepanej do kwadratu Przedłużki do odpowiedniej długości mosiężne uszczelnij konopiami i pastą ale chyba będzie to robił fachowiec ….. kucie zbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 13.07.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Kupujesz takie cośhttp://www.prematerm.pl/u/Image/mosiadz/mosiadz_m555371d0003.pngSą różnej długości i średnicy, koszt do 5 zł, na gwint nawijasz pakuły lub taśmę teflonową i wkręcasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.07.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 chyba chodzi o zbyt głęboko schowane gwintowe końcówki punktów, idź do sklepu hydraulicznego, powiedz sprzedawcy jaką (przede wszystkim z czego) masz instalację i z jakiego materiału gwinty, jakiej średnicy i długości przedłużki potrzebujesz, do tego poproś o uszczelnienie do danego materiału, kuc raczej nic nie trzeba o ile prawidłowo/sztywno osadzone są końcówki gwintowemasz zamiar sam podłaczać zaworki i baterie? bo jeśli to hydraulik ma robić to on bedzie wiedział czego potrzebuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanda26 14.07.2008 04:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 O właśnie.Po położeniu kleju i płytek gwintowane plastykowe końcówki będą nawet niektóre 2cm pod powierzchnią .Moim zdaniem wkręcanie przedłużki będzie utrudnione, skąd wiadomo,że nie będzie powiedzmy po pewnym czasie przepuszczać wody w tynk? Oczywiście nie znam się na tym i nie robię sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpawel 14.07.2008 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 spokojnie, nic nie bedzie ciekło i spokojnie wkrecisz sobie przedłużki sam ( o ile wylewki są rzetelnie umocowane w scianie ) , a zamiast pakuł lub taśmy teflonowej polecam zakup nici loctite - sama poezja dla amatora ( i zawodowca w sumie też ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 14.07.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Miałem podobny problem. Instalacja z rur PE, zakończona standardowym podejściem metalowym, gwintowanym.Problem mały był tylko z wykręceniem zaślepek (np jak była 20mm schowana w ścianę / płytki), ale same przedłużki wchodziły jak należy (mam zamontowane mosiężne i chromowane w zależności od potrzeb, różna długość od 50 do 20 mm). Żadnego kucia, przecieków ani innych problemów (część montował hydraulik, resztę sam). Każda przedłużka ma wewnątrz miejsce na klucz (coś a'la inbus tylko dużo większy), z drugiej strony można je wkręcać razem z zaworem (gwint obu jest w tą samą stronę więc dokręcając zawór skręca się również przedłużkę). Koszt 1 szt. to nawet mniej niż 5 zł... jedyne co sprawdzić należy to jaką długość kupić (są chyba min 50mm i max 500mm skok co 50mm - przynajmniej ja się z takimi spotkałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanda26 14.07.2008 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Zakończenia mojej instalacji są plastykowe ,stąd moje obawy o przedłużanie jakby na ślepo,przedłużki chyba muszę wziąć też plastykowe? Dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 14.07.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Zakończenia mojej instalacji są plastykowe ,stąd moje obawy o przedłużanie jakby na ślepo,przedłużki chyba muszę wziąć też plastykowe? Dzięki za porady W środku przyłącza powinien być metalowy gwint pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts