Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lukarny

kipsi

Recommended Posts

witam,

mam już za sobą etap skorzystania z wyszukiwarki, ale niestety nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

proszę o pomoc!

mieszkamy w domu, który chcemy przebudować dobudowując do niego poddasze użytkowe. architekt zaproponował nam czterospadzisty dach z 10 lukarnami.

zastanawiam się, czy przypadkiem taka ilość lukarn nie spowoduje, ze cena za wykonanie takiego dachu, wzrośnie, na przykład, dwukrotnie... :(

jakie są Wasze doświadczenia z lukarnami?

może je lepiej połączyć?

a może jakieś inne rozwiązanie?

poradźcie dobrzy ludzie, poproszę :)

Trudno się wypowiedzieć nie znając rozmiarów ani wyglądu budynku który chcesz rozbudować. Wydaje mi się jednak, że 10 lukarn to trochę dużo :roll:

Pójdzie sporo drewna, a i wykonanie takiego dachu będzie bardziej kosztowne.

Może lukarny, przynajmniej w części zamienić na okna połaciowe?

dziesiec lukar to nawet bedzie srednio wygladac...

dla mnie za duzo

dach z pewnoscia bedzie drozszy lecz z pewnoscia mniej niz 2-krotnie

okna oraz ich wstawienie za to beda tansze no i bedzie mozna spokojnie spac podczas deszczu

veluxy mamy cale szczescie tylko w lazience i jak pada deszcz to musi byc ona zamknieta bo za duzy lomot jak dla mnie :o

w projekcue byly dachowe a zrobilismy 2 lukarny

jak dom wielki to i te 10 moze sie zmiescic ale jak to bedzie wygladac to sam nie wiem ...

dziękuję za odpowiedzi!

no tak - nie pomyślałam, że coś za coś - dach droższy, ale okna tańsze :-?

dom nie jest wielki, raczej nazwałabym go małym - powierzchnia obecnego parteru to 8 na 10 metrów. więc wydaje mi się, że lukarny będą "naćkane"...

pozdrawiam

To będzie jedna wielka lukarna :-) Masz jakieś rysunki?

Okna może i tańsze, ale w lukarnie o większej pow.

mam wstępny rysunek, ale tylko na papierze.

i na papierze nie wygląda to źle, natomiast jak staram się sobie wyobrazić trzy lukarny na ścianie o długości 10 metrów, to jakoś nie bardzo mi o pasuje...

chyba sobie zbuduję makietę, aby jakoś lepiej to zobaczyć. bo architekt oświadczył, że on projektów 3d nie wykonuje... a ja myślałam, że to jest standard to obecnych czasach :-?

dziękuję za pomoc!