volvit 13.07.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Witam: ) Moja sprawa jest bardzo zawiła ciężko znaleźć mi punkt od którego chciałbym zacząć, ponieważ moja wiedza prawna jest słaba proszę Państwa o jakąkolwiek pomoc . Zacznę od tego, że moja matka mieszkała wraz z babcią. Po śmierci babci sytuacja działki i domu okazała się niepewna, ponieważ moja babcia zmarła bez spadkobiercy zostawiając własność sześciorgu swoich dzieci do podziału. Po śmierci babci moja matka mieszkała w tym domu wraz z całą rodzina do końca swojego życia opłacając podatki i dbając o całą posesje. Już 12 lat temu moja matka starała się zebrać podpisy od swojego rodzeństwa chcąc przepisać na siebie własność całej szóstki niestety starania zakończyły się fiaskiem a sprawa pozostała niedomknięta. Po upływie wielu lat podjąłem decyzje ze ja zajmę się tą sprawą i doprowadzę to, co zaczęła moja matka do końca. Prawdopodobnie moje położenie jest bardziej satysfakcjonujące niż mojej matki a mianowicie cała szóstka zadeklarowała się nie stwarzać problemu i chcą się zrzec swojego prawa własności. Proszę Państwa o pomoc mi w tej sprawie a mianowicie: - od czego znacząc - gdzie się kierować - jakie dokumenty i akty są mi potrzebne - wszelkie niezbędne informacje Dzięki wielkie POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.07.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Czy formalnie ta nieruchomość stała się własnością spadkobierców po babci? Było postępowanie spadkowe. Jeżeli tak, to jesteśmy już w pół drogi. Teraz można zrobić przepisanie (darowiznę) na Ciebie. Nie wiem czy to będzie pierwsza linia dziedziczenia, bo wtedy było by bez podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts