dandi3 16.09.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Może to naiwne i głupkowate pytanie ale nie mam pomysłu a być może ktoś ma tak u siebie. Będziemy mieli podwieszany sufit w salonie. Nie żebym uwielbiał ale jest mus ( a mus to mus)! Skoro juz musi być podwieszany, chciałbym ten fakt wykorzystać do posiadania następującego oświetlenia: http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/sufit2.jpg http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/sufit.jpg ktos to ma lub wie jak zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 16.09.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Dlaczego przecierz podwieszane sufity rowziązują wiele problemów.To napewno nie jest płyta GK, robiłem podobny ale było to plexi.To znaczy sufit był podwieszony z płyty w którym były wycięte podłużne prostokąty które zaślepiłem mleczną plexi.Za oświetlenie robiły świetlówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 16.09.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 No OK ale to co jest na zdjęciu nie wygląda jak wycięte otwory - raczej jak światło które jakims sposobem przebija sie przez to podwieszone. jak uzyskac taki efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 16.09.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 myśle że jest to wielki format plexi mlecznej albo podobnego materiału w jakiś sposób podwieszony ale w jaki to nie wiem, trzeba by było pokombinować, myśle że koszta zrobienia takiego sufitu są bardzo duże bo plexi jest droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 16.09.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 jak duże? jak droga? a jeżeli nie plexi to w jaki sposób to zrobić? Kurcze. wszystko co podoba mi sie do domu okazuje się w konsekwencji albo baaaaaaaaaaaaardzo drogie albo wycofane ze sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 16.09.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Niekoniecznie musi pleksiglas.Może to być Barisol lub inny system sufitów napinanych np polski DPS.Są tam przecież powłoki matowe, półprzepuszczalne o formatach , którym się plexi nie śniło.Cena od stówy za metr kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 16.09.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 czy ktos ma może zdjęcia z realizacji przedstawiające oświetlenie o jaki mi chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.09.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 czy ktos ma może zdjęcia z realizacji przedstawiające oświetlenie o jaki mi chodzi?Ale Ty leniwy jesteś. Chłopak daje Ci znawę systemu, a Tobie się już poszukać nie chce. Mi to zajęło może pół minuty: - http://www.sufit.com.pl/indexec.htm - galeria zdjęć - inne - drugi rząd, pierwsze zdjęcie to chyba to czego szukasz i to w wersji kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 16.09.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 czy ktos ma może zdjęcia z realizacji przedstawiające oświetlenie o jaki mi chodzi?Ale Ty leniwy jesteś. Chłopak daje Ci znawę systemu, a Tobie się już poszukać nie chce. Mi to zajęło może pół minuty: - http://www.sufit.com.pl/indexec.htm - galeria zdjęć - inne - drugi rząd, pierwsze zdjęcie to chyba to czego szukasz i to w wersji kolor w zakładce biura też ze światłem białym i w mieszkanie również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 16.09.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Ale Ty leniwy jesteś. Chłopak daje Ci znawę systemu, a Tobie się już poszukać nie chce - a jestem jestem i pójdę za to do piekła Mi to zajęło może pół minuty boś mądry, sprytny i zaradny za co Ci serdeczne Bóg zapłać to chyba to czego szukasz i to w wersji kolor hmmmmm, bardziej chodziło mi o zdjęcie z realizacji w prywatnym domu - no chyba, że ktos se to neonowe cudo zafundował. Jeżeli tak to zdecydowanie nie o to mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 16.09.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 w zakładce biura też ze światłem białym i w mieszkanie również. już tłumaczę co jest nie tak: nie chce błyszczącego sufitu - musi byc matowy a ta płyta jest błyszcząca chyba, że coś znów niedokładnie zobaczyłem. Poza tym krawędzie światła które przez nia przechodzi mają być rozmazane jak na pierwszych zdjęciach które pokazałem a w ofercie firmy światło jet jakby wmontowane w sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 16.09.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 A ja myślę, że to pleksi, a nad nią leży np płyta gk z kwadratowymi otworami...albo po prostu najpierw wykonano standardowy sufit gk z otworami na oświetlenie, a na końcu (od dołu) zamontowano mleczną płytę typu plexi na całości. Ajur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 16.09.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 najpierw wykonano standardowy sufit gk z otworami na oświetlenie, a na końcu (od dołu) zamontowano mleczną płytę typu plexi na całości To chyba brzmi najbardziej prawdopodobnie. czyli, że to drogie niby jest...hmmmmmmm, kombinuję jakby tu obciąć koszta. A może pleksi dac tylko taki pas jaki obejmowałby oświetlenie? dobrze to bedzie wygladało czy raczej jak chamskie oszczędzanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 16.09.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 w zakładce biura też ze światłem białym i w mieszkanie również. już tłumaczę co jest nie tak: nie chce błyszczącego sufitu - musi byc matowy a ta płyta jest błyszcząca chyba, że coś znów niedokładnie zobaczyłem. Poza tym krawędzie światła które przez nia przechodzi mają być rozmazane jak na pierwszych zdjęciach które pokazałem a w ofercie firmy światło jet jakby wmontowane w sufit. Hmmm. Czytasz troszkę nieuważnie i oglądasz chyba też. Powłoki półprzepuszczalne DPS są akurat wybitnie matowe - pisałem to. Efekt jaki chcesz uzyskać na Barisolach zależy właśnie od stosowanego materiału pokrycia - lustro, mat, półprzezroczysty mat, perforowany, satyna, "metalik" itd. Efekt świetlny (kształt światła) uzyskujesz w zależności od żródła i oprawy zamocowanej ponad powłoką - cała pow. świeci, punkt, kwadrat, prostokąt, koło... itp. Powłoki napinać możesz nad całym sufitem,tylko w obniżeniach,mogą być płaskie, falowane, łukowe ...etc. Nie wiem co to jest naTwoim zdjęciu , ale wiem z własnego doświadczenia, że taki efekt najłatwiej i najtaniej uzyskać właśnie na Barisolu.W dodatku w tym formacie i z takim wykończeniem wyjdzie dużo taniej ( estetyczniej chyba też) niż z matowego pleksiglasu. Mozna się oczywiście pobawić z pleksi czy poliwęglanem - wszystko dla ludzi - albo zamówić sobie taki gotowy plafon na wymiar z dowolnymi efektami świetlnymi. Robią takie Niemcy w Sky Line za (jedynie ) już od 800 ojro za metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewma 14.08.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Witajcie, widze ze ten topik już jest nieco przestarzały, ale ja własnie wpadłam na pomysł takiego sufitu w łazience (głównie ze względu na to, że stary odpada, bo "fachowiec" przesadził z ilością gipsu). Problem w tym, że widzę że plexi to faktycznie duży koszt, nawet przy takim małym suficie jak u mnie a cen DPS nigdzie nie podają. Jestem ciekawa czy te systemy sprawdzają się własnie w takich malutkich pomieszczeniach (ok.200 cm x 150 cm) i czy można wykorzystać jeszcze jakieś inne tworzywo (mam na myśli oczywiście tańsze) a jeśli nie to jakiej gubości plexi powinnam wziąć pod uwagę??? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts