Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OŚWIETLENIE: sufit podwieszany, halogeny w suficie, oświetlenie punktowe, oczka

andy69

Recommended Posts

Może to naiwne i głupkowate pytanie ale nie mam pomysłu a być może ktoś ma tak u siebie. Będziemy mieli podwieszany sufit w salonie. Nie żebym uwielbiał ale jest mus ( a mus to mus)! Skoro juz musi być podwieszany, chciałbym ten fakt wykorzystać do posiadania następującego oświetlenia:

http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/sufit2.jpg

http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/sufit.jpg

ktos to ma lub wie jak zrobić?

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy ktos ma może zdjęcia z realizacji przedstawiające oświetlenie o jaki mi chodzi?
Ale Ty leniwy jesteś. Chłopak daje Ci znawę systemu, a Tobie się już poszukać nie chce.

Mi to zajęło może pół minuty:

- http://www.sufit.com.pl/indexec.htm

- galeria zdjęć

- inne

- drugi rząd, pierwsze zdjęcie

to chyba to czego szukasz i to w wersji kolor

czy ktos ma może zdjęcia z realizacji przedstawiające oświetlenie o jaki mi chodzi?
Ale Ty leniwy jesteś. Chłopak daje Ci znawę systemu, a Tobie się już poszukać nie chce.

Mi to zajęło może pół minuty:

- http://www.sufit.com.pl/indexec.htm

- galeria zdjęć

- inne

- drugi rząd, pierwsze zdjęcie

:p :p w zakładce biura też ze światłem białym i w mieszkanie również. :wink:

Ale Ty leniwy jesteś. Chłopak daje Ci znawę systemu, a Tobie się już poszukać nie chce
- a jestem jestem i pójdę za to do piekła

Mi to zajęło może pół minuty

boś mądry, sprytny i zaradny za co Ci serdeczne Bóg zapłać

hmmmmm, bardziej chodziło mi o zdjęcie z realizacji w prywatnym domu - no chyba, że ktos se to neonowe cudo zafundował. Jeżeli tak to zdecydowanie nie o to mi chodzi

w zakładce biura też ze światłem białym i w mieszkanie również. :wink:

już tłumaczę co jest nie tak: nie chce błyszczącego sufitu - musi byc matowy a ta płyta jest błyszcząca chyba, że coś znów niedokładnie zobaczyłem. Poza tym krawędzie światła które przez nia przechodzi mają być rozmazane jak na pierwszych zdjęciach które pokazałem a w ofercie firmy światło jet jakby wmontowane w sufit.

najpierw wykonano standardowy sufit gk z otworami na oświetlenie, a na końcu (od dołu) zamontowano mleczną płytę typu plexi na całości

To chyba brzmi najbardziej prawdopodobnie. czyli, że to drogie niby jest...hmmmmmmm, kombinuję jakby tu obciąć koszta. A może pleksi dac tylko taki pas jaki obejmowałby oświetlenie? dobrze to bedzie wygladało czy raczej jak chamskie oszczędzanie?

w zakładce biura też ze światłem białym i w mieszkanie również. :wink:

już tłumaczę co jest nie tak: nie chce błyszczącego sufitu - musi byc matowy a ta płyta jest błyszcząca chyba, że coś znów niedokładnie zobaczyłem. Poza tym krawędzie światła które przez nia przechodzi mają być rozmazane jak na pierwszych zdjęciach które pokazałem a w ofercie firmy światło jet jakby wmontowane w sufit.

Hmmm.

:D Czytasz troszkę nieuważnie i oglądasz chyba też. Powłoki półprzepuszczalne DPS są akurat wybitnie matowe - pisałem to.

Efekt jaki chcesz uzyskać na Barisolach zależy właśnie od stosowanego materiału pokrycia - lustro, mat, półprzezroczysty mat, perforowany, satyna, "metalik" itd.

Efekt świetlny (kształt światła) uzyskujesz w zależności od żródła i oprawy zamocowanej ponad powłoką - cała pow. świeci, punkt, kwadrat, prostokąt, koło... itp.

Powłoki napinać możesz nad całym sufitem,tylko w obniżeniach,mogą być płaskie, falowane, łukowe ...etc.

Nie wiem co to jest naTwoim zdjęciu , ale wiem z własnego doświadczenia, że taki efekt najłatwiej i najtaniej uzyskać właśnie na Barisolu.W dodatku w tym formacie i z takim wykończeniem wyjdzie dużo taniej ( estetyczniej chyba też) niż z matowego pleksiglasu.

Mozna się oczywiście pobawić z pleksi czy poliwęglanem - wszystko dla ludzi - albo zamówić sobie taki gotowy plafon na wymiar z dowolnymi efektami świetlnymi.

Robią takie Niemcy w Sky Line za (jedynie :D ) już od 800 ojro za metr.

• 10 months później...
Witajcie, widze ze ten topik już jest nieco przestarzały, ale ja własnie wpadłam na pomysł takiego sufitu w łazience (głównie ze względu na to, że stary odpada, bo "fachowiec" przesadził z ilością gipsu). Problem w tym, że widzę że plexi to faktycznie duży koszt, nawet przy takim małym suficie jak u mnie a cen DPS nigdzie nie podają. Jestem ciekawa czy te systemy sprawdzają się własnie w takich malutkich pomieszczeniach (ok.200 cm x 150 cm) i czy można wykorzystać jeszcze jakieś inne tworzywo (mam na myśli oczywiście tańsze) a jeśli nie to jakiej gubości plexi powinnam wziąć pod uwagę??? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi