Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak duży budujesz dom?

Jaki jest metraż Twojego domu?  

469 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki jest metraż Twojego domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
jakbyś miał te 5m garderoby to napisałbyś że przydałoby się 5m pralni albo spiżarni - tak to jest z domami poniżej 150m2 niestety

oglądałem setki projektów i każdy dom poniżej 150m2 był dla mnie niefunkcjonalny - rodzina 2+2 (+ być może babcia)

Śmiać mi się chce jak czytam coś takiego.

Od kilku miesięcy przeglądam setki, powiem, że nawet więcej projektów i znalazłam mnóstwo cudownych domków, mega ustawnych i funkcjonalnych, które mają pow. użytkową 110-140m.

Mój będzie 117 użytkowej + piwnica.

Jasne, że dla kogoś kto chce mieć saunę, kręgielnię, kino, bibliotekę w domu i łazienkę w każdym pokoju domek 120 metrowy to kanciapa.

Tylko skoro będziecie mieć to wszystko w domu to po co macie z niego wychodzić?

Ja tam wolę na kręgle iść na miasto ze znajomymi niż zostać więźniem własnej willi...

Nie mówiąc już o kosztach utrzymania tej "wspaniałości" i sprzątaniu...

Wg mnie jak się buduje dom to już dołożenie tych 10-20m2 nie robi dużej różnicy ale za to można mieć np. spiżarkę przy dużej kuchni, garderoby, pralnio-suszarnie itd. nie mówiąc już o salonie z min. 30m2 powierzchni (jak z kominkiem to min. 35m2) itd. Potwierdzam, że w domach poniżej 150m2 zawsze czegoś brakuje lub są małe niektóre pomieszczenia jak np. salon który ma w poejekcie niecałe 30m2 ale ze schodami w salonie co na salon pozostaje gdzieś 23m2

Oczywiście zawsze należy wykonać rachunek czy to potrzebne, czy kogo stać na wybudowanie i później utrzymywanie tych metraży.

Dlaczego piszecie generalizując? To według Was te domy są za małe dla innych są w sam raz.

Dokładanie metrów do jakiego momentu nie robi różnicy? Można tak w nieskończoność bo jak ktoś ma wygórowane i wybujałe potrzeby to zawsze mu będzie mało.

Po co mi więcej? Będzie 117 użytkowej na dole pokój, salon, kuchnia, garderoba, łazienka, na górze 3 sypialnie łazienka i balkon, duża piwnica, kotłownia, pralnia i garaż. Czegoś mi brakuje? Nie sądzę a nie będzie 200 metrów ani nawet 150.

Spiżarka mi nie potrzebna bo kuchnia będzie prawie 16 metrowa 8)

Spiżarka mi nie potrzebna bo kuchnia będzie prawie 16 metrowa 8)

To jak mówiąc, że pralnia nie jest potrzebna bo mam 15m łazienki.

A może więcej szczegółów(projekt, rzuty, powierzchnia pokoi) jak w tak małym metrażu domu masz to co wymieniłaś? Może dłużej szukałaś ode mnie?

Rumiankowa Chata ze studia Atrium, salon według Ciebie będzie za mały, dla mnie w sam raz bo otwarty na dużą kuchnię. A spiżarnia nie jest mi potrzebna bo nadmiar słoików schowam do piwnicy :D a przy takim metrażu kuchni nie boję się o brak miejsca na naczynia.

Ponieważ grzać będziemy gazem kotłownia będzie równocześnie pralnią, metraż temu sprzyja :)

link:

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-359,399,61,parter.html

Myśleliśmy ewentualnie o tym domku, kilka metrów większy, ale mniej nam się podoba wizualnie:

http://www.domywstylu.eu/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/maciejka_4/index.php#rzuty

Moim zdaniem oba projekty zawierają wszystkie niezbędne dla nas pomieszczenia:

- dodatkowy pokój na parterze

- salon otwarty na kuchnię

- 3 pokoje u góry

- pomieszczenia gospodarcze w piwnicy

Nie potrzebujemy: kręgielni, biblioteki, sauny, do tej pory mieszkając w 4 osoby na 64 metrach w mieszkaniu się bez tego obchodziliśmy, a ponieważ nie wygraliśmy w totka to nas nie stać na 200 metrowy dom, a nawet jeśli by było to ja jestem zwolenniczką przytulnych domków a nie pałaców :) tak czy siak wybudowalibyśmy podobny metraż.

Ciekawy projekt i faktycznie salon jest malutki jak na domek jednorodzinny ale coś takiego salon + bardziej otwarta kuchnia mam w bloku i jest ok (jak na bloki). Czy w salonie jest kominek?

Bez piwnicy która ma 32m2 (metraż bez garażu) było by kiepsko (117+32=150m). Piwnica również kosztuje, trzeba ją lubić i trzeba mieć WZ która pozwala na to.

Ciekawy projekt i faktycznie salon jest malutki jak na domek jednorodzinny ale coś takiego salon + bardziej otwarta kuchnia mam w bloku i jest ok (jak na bloki). Czy w salonie jest kominek?

Bez piwnicy która ma 32m2 (metraż bez garażu) było by kiepsko (117+32=150m). Piwnica również kosztuje, trzeba ją lubić i trzeba mieć WZ która pozwala na to.

Wiesz, my w bloku mamy "salon" 20 metrowy w którym równocześnie są szafy z ubraniami i regały z książkami więc jest to innymi słowy duży pokój, ale jak robiliśmy różne spotkania na kilka, nawet powyżej 10 osób to nie było problemu, wszyscy się mieścili.

Tak w tym domku ma być kominek, jest zaznaczony na tej ścianie oddzielającej salon od kuchni, kominek będzie z zamkniętym paleniskiem, zostanie wykorzystany jako źródło ogrzewania domu alternatywne do gazu, takie kominki nie robią wokół siebie aż takiej aury gorąca, żeby nie można ich było używać na małym metrażu.

Nasz plan zagospodarowania przestrzennego nie zabrania posiadania piwnicy, jedyną rzeczą, której mieć nie można to siding :D (ciekawe dlaczego :D )

U nas działka jest poniżej poziomu drogi, na dodatek ma spadek na południową stronę (salon) więc musimy zrobić piwnicę albo okropnie wysoki fundament, ponieważ koszta są podobne jeżeli tylko nie trzeba będzie robić drenażu piwnica będzie.

Gdyby nie ten spadek i ogólnie warunki na działce budowalibyśmy domek 130-140 metrów (także nadal poniżej 150) :D

Myśleliśmy pierwotnie o tym:

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/jaskolka_i/180

Nie dam się przekabacić, że poniżej 150 nie ma funkcjonalnych domków. Podobało nam się w sumie już kilkanaście projektów, wszystkie były w sumie max 135 metrów 8)

Każdy lubi co innego, poza tym finanse... wiele osób budujących jest dużo starszych od nas... mieli czas, żeby się dorobić, część ma bogate rodziny, część dużo zarabia, ma dużą zdolność kredytową itd. A my jesteśmy podlotki z własnym kapitalikiem i musimy się z tym liczyć.

:wink: Za to mam nadzieję będziemy mieć dużą satysfakcję, że mamy własny domek, na który w dużej mierze zapracowaliśmy samodzielnie. Willa jest poza naszym zasięgiem ale też poza naszymi potrzebami :D

Budujemy z mężem dom o powierzchni 74,60 mkw. parter a poddasze 32,1mkw na działce 32 arowej+ garaż dwu stanowiskowy,wydaje mi się ,że wystarczająco dla 4 a nawet i 5 osób.To nie czasy na wille po 200 do nawet 300 mkw,kto to będzie ogrzewał i czy tak naprawde potem wykorzystuje się całą tę powierzchnie domu raczej nie,ale wiadomo każdy buduje jak mu pasuje,nawet do rymu :lol: Pozdrawiam serdecznie!!!

Princesa, bardzo fajny projekt, przestrzeń parteru dobrze zaaranżowana, połączenie kuchni, jadalni i salonu sprzyja integracji rodziny. Masz rację, niech każdy buduje na miarę swoich możliwości i potrzeb.

U nas powierzchnia użytkowa 135m2 + garaż 40m2, bez piwnicy.

Princesa, bardzo fajny projekt, przestrzeń parteru dobrze zaaranżowana, połączenie kuchni, jadalni i salonu sprzyja integracji rodziny. Masz rację, niech każdy buduje na miarę swoich możliwości i potrzeb.

U nas powierzchnia użytkowa 135m2 + garaż 40m2, bez piwnicy.

Jestem nim zauroczona :D jeszcze go nie kupiłam a już urządzam sobie kuchnię :D

• 3 months później...

Co do wielkości domu z ojcem się zgadzamy musi mieć ponad 200m powierzchni użytkowej. Taki mi się marzy jeszcze z podpiwniczeniem i z basen w sumie kosmiczna powierzchnia, przyznam się przeraża i mnie.

http://projekty.dom.pl/dp_gdow_nowy_gx.htm

Te dwa są rozsądnym rozwiązaniem jak dla mnie ale brak mi w nich tego pazura.

http://projekty.dom.pl/kbp_zabierzow_2.htm

http://projekty.dom.pl/kbp_czulow.htm

A teraz pomieszanie serca z rozsądkiem:

http://projekty.dom.pl/lk-293.htm

Nie wiem co wybiorę ale będize to na pewno powyżej 200m.

• 3 months później...

Witam a my będziemy mieli troche na wyrost jest nas 2+2 +babcia jak zechce

kubatury 840 m3 z piwnicą

zabudowy 138m2

użytkowej 239m2

mieszkalnej 113m2

całkowitej 302m2

gnieżdzimy się już 10 lat w 39m2 to coś nam sie należy :roll: nawet jakbym miał to30 lat spłacać. Szkoda że u nas są takie drogie kredyty :(

I garaż 7x7 z letnim domkiem nad nim razem 91 m2