Maciejka2 31.05.2009 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Parterowy bez piwnicy, 130 m2, garaż z budynkiem gospodarczym jest oddzielnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 01.06.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 U nas 200 metrów po podłogach dom z poddaszem użytkowym. Parter-kuchnia, jadalnia, salon, łazienka, spiżarka, garderoba, pokój gabinet-biblioteka-TV Poddasze- 4x sypialnia, łazienka, garderoba Jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 16.07.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 część mieszkalna 260 m2 piwnica 70m2 garaż 50m2 Jest nas 4 i jesteśmy duuzi w opcji + 1 babcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 16.07.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 jakbyś miał te 5m garderoby to napisałbyś że przydałoby się 5m pralni albo spiżarni - tak to jest z domami poniżej 150m2 niestety oglądałem setki projektów i każdy dom poniżej 150m2 był dla mnie niefunkcjonalny - rodzina 2+2 (+ być może babcia) Śmiać mi się chce jak czytam coś takiego. Od kilku miesięcy przeglądam setki, powiem, że nawet więcej projektów i znalazłam mnóstwo cudownych domków, mega ustawnych i funkcjonalnych, które mają pow. użytkową 110-140m. Mój będzie 117 użytkowej + piwnica. Jasne, że dla kogoś kto chce mieć saunę, kręgielnię, kino, bibliotekę w domu i łazienkę w każdym pokoju domek 120 metrowy to kanciapa. Tylko skoro będziecie mieć to wszystko w domu to po co macie z niego wychodzić? Ja tam wolę na kręgle iść na miasto ze znajomymi niż zostać więźniem własnej willi... Nie mówiąc już o kosztach utrzymania tej "wspaniałości" i sprzątaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 18.07.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Wg mnie jak się buduje dom to już dołożenie tych 10-20m2 nie robi dużej różnicy ale za to można mieć np. spiżarkę przy dużej kuchni, garderoby, pralnio-suszarnie itd. nie mówiąc już o salonie z min. 30m2 powierzchni (jak z kominkiem to min. 35m2) itd. Potwierdzam, że w domach poniżej 150m2 zawsze czegoś brakuje lub są małe niektóre pomieszczenia jak np. salon który ma w poejekcie niecałe 30m2 ale ze schodami w salonie co na salon pozostaje gdzieś 23m2Oczywiście zawsze należy wykonać rachunek czy to potrzebne, czy kogo stać na wybudowanie i później utrzymywanie tych metraży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 18.07.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Dlaczego piszecie generalizując? To według Was te domy są za małe dla innych są w sam raz. Dokładanie metrów do jakiego momentu nie robi różnicy? Można tak w nieskończoność bo jak ktoś ma wygórowane i wybujałe potrzeby to zawsze mu będzie mało. Po co mi więcej? Będzie 117 użytkowej na dole pokój, salon, kuchnia, garderoba, łazienka, na górze 3 sypialnie łazienka i balkon, duża piwnica, kotłownia, pralnia i garaż. Czegoś mi brakuje? Nie sądzę a nie będzie 200 metrów ani nawet 150. Spiżarka mi nie potrzebna bo kuchnia będzie prawie 16 metrowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 18.07.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Spiżarka mi nie potrzebna bo kuchnia będzie prawie 16 metrowa To jak mówiąc, że pralnia nie jest potrzebna bo mam 15m łazienki. A może więcej szczegółów(projekt, rzuty, powierzchnia pokoi) jak w tak małym metrażu domu masz to co wymieniłaś? Może dłużej szukałaś ode mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 18.07.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Rumiankowa Chata ze studia Atrium, salon według Ciebie będzie za mały, dla mnie w sam raz bo otwarty na dużą kuchnię. A spiżarnia nie jest mi potrzebna bo nadmiar słoików schowam do piwnicy a przy takim metrażu kuchni nie boję się o brak miejsca na naczynia. Ponieważ grzać będziemy gazem kotłownia będzie równocześnie pralnią, metraż temu sprzyja link: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-359,399,61,parter.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 18.07.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Myśleliśmy ewentualnie o tym domku, kilka metrów większy, ale mniej nam się podoba wizualnie: http://www.domywstylu.eu/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/maciejka_4/index.php#rzuty Moim zdaniem oba projekty zawierają wszystkie niezbędne dla nas pomieszczenia: - dodatkowy pokój na parterze - salon otwarty na kuchnię - 3 pokoje u góry - pomieszczenia gospodarcze w piwnicy Nie potrzebujemy: kręgielni, biblioteki, sauny, do tej pory mieszkając w 4 osoby na 64 metrach w mieszkaniu się bez tego obchodziliśmy, a ponieważ nie wygraliśmy w totka to nas nie stać na 200 metrowy dom, a nawet jeśli by było to ja jestem zwolenniczką przytulnych domków a nie pałaców tak czy siak wybudowalibyśmy podobny metraż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 18.07.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 link: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-359,399,61,parter.html Ciekawy projekt i faktycznie salon jest malutki jak na domek jednorodzinny ale coś takiego salon + bardziej otwarta kuchnia mam w bloku i jest ok (jak na bloki). Czy w salonie jest kominek? Bez piwnicy która ma 32m2 (metraż bez garażu) było by kiepsko (117+32=150m). Piwnica również kosztuje, trzeba ją lubić i trzeba mieć WZ która pozwala na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 18.07.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 link: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-359,399,61,parter.html Ciekawy projekt i faktycznie salon jest malutki jak na domek jednorodzinny ale coś takiego salon + bardziej otwarta kuchnia mam w bloku i jest ok (jak na bloki). Czy w salonie jest kominek? Bez piwnicy która ma 32m2 (metraż bez garażu) było by kiepsko (117+32=150m). Piwnica również kosztuje, trzeba ją lubić i trzeba mieć WZ która pozwala na to. Wiesz, my w bloku mamy "salon" 20 metrowy w którym równocześnie są szafy z ubraniami i regały z książkami więc jest to innymi słowy duży pokój, ale jak robiliśmy różne spotkania na kilka, nawet powyżej 10 osób to nie było problemu, wszyscy się mieścili. Tak w tym domku ma być kominek, jest zaznaczony na tej ścianie oddzielającej salon od kuchni, kominek będzie z zamkniętym paleniskiem, zostanie wykorzystany jako źródło ogrzewania domu alternatywne do gazu, takie kominki nie robią wokół siebie aż takiej aury gorąca, żeby nie można ich było używać na małym metrażu. Nasz plan zagospodarowania przestrzennego nie zabrania posiadania piwnicy, jedyną rzeczą, której mieć nie można to siding (ciekawe dlaczego ) U nas działka jest poniżej poziomu drogi, na dodatek ma spadek na południową stronę (salon) więc musimy zrobić piwnicę albo okropnie wysoki fundament, ponieważ koszta są podobne jeżeli tylko nie trzeba będzie robić drenażu piwnica będzie. Gdyby nie ten spadek i ogólnie warunki na działce budowalibyśmy domek 130-140 metrów (także nadal poniżej 150) Myśleliśmy pierwotnie o tym: http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/jaskolka_i/180 Nie dam się przekabacić, że poniżej 150 nie ma funkcjonalnych domków. Podobało nam się w sumie już kilkanaście projektów, wszystkie były w sumie max 135 metrów Każdy lubi co innego, poza tym finanse... wiele osób budujących jest dużo starszych od nas... mieli czas, żeby się dorobić, część ma bogate rodziny, część dużo zarabia, ma dużą zdolność kredytową itd. A my jesteśmy podlotki z własnym kapitalikiem i musimy się z tym liczyć. Za to mam nadzieję będziemy mieć dużą satysfakcję, że mamy własny domek, na który w dużej mierze zapracowaliśmy samodzielnie. Willa jest poza naszym zasięgiem ale też poza naszymi potrzebami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isztar 18.07.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 (edytowane) . Edytowane 23 Stycznia 2015 przez isztar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierzchaweczka 22.07.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Budujemy z mężem dom o powierzchni 74,60 mkw. parter a poddasze 32,1mkw na działce 32 arowej+ garaż dwu stanowiskowy,wydaje mi się ,że wystarczająco dla 4 a nawet i 5 osób.To nie czasy na wille po 200 do nawet 300 mkw,kto to będzie ogrzewał i czy tak naprawde potem wykorzystuje się całą tę powierzchnie domu raczej nie,ale wiadomo każdy buduje jak mu pasuje,nawet do rymu Pozdrawiam serdecznie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 25.07.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 link: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-359,399,61,parter.html Princesa, bardzo fajny projekt, przestrzeń parteru dobrze zaaranżowana, połączenie kuchni, jadalni i salonu sprzyja integracji rodziny. Masz rację, niech każdy buduje na miarę swoich możliwości i potrzeb. U nas powierzchnia użytkowa 135m2 + garaż 40m2, bez piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 25.07.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 link: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-359,399,61,parter.html Princesa, bardzo fajny projekt, przestrzeń parteru dobrze zaaranżowana, połączenie kuchni, jadalni i salonu sprzyja integracji rodziny. Masz rację, niech każdy buduje na miarę swoich możliwości i potrzeb. U nas powierzchnia użytkowa 135m2 + garaż 40m2, bez piwnicy. Jestem nim zauroczona jeszcze go nie kupiłam a już urządzam sobie kuchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 02.11.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Co do wielkości domu z ojcem się zgadzamy musi mieć ponad 200m powierzchni użytkowej. Taki mi się marzy jeszcze z podpiwniczeniem i z basen w sumie kosmiczna powierzchnia, przyznam się przeraża i mnie. http://projekty.dom.pl/dp_gdow_nowy_gx.htmTe dwa są rozsądnym rozwiązaniem jak dla mnie ale brak mi w nich tego pazura. http://projekty.dom.pl/kbp_zabierzow_2.htmhttp://projekty.dom.pl/kbp_czulow.htmA teraz pomieszanie serca z rozsądkiem:http://projekty.dom.pl/lk-293.htmNie wiem co wybiorę ale będize to na pewno powyżej 200m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlek74 04.11.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 a ja mam 180 m2 użytkowej po adaptacji i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 05.02.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Witam a my będziemy mieli troche na wyrost jest nas 2+2 +babcia jak zechce kubatury 840 m3 z piwnicą zabudowy 138m2 użytkowej 239m2 mieszkalnej 113m2 całkowitej 302m2 gnieżdzimy się już 10 lat w 39m2 to coś nam sie należy nawet jakbym miał to30 lat spłacać. Szkoda że u nas są takie drogie kredyty I garaż 7x7 z letnim domkiem nad nim razem 91 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 05.02.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 213m2 po podlogach z garażem . Trzy osoby i pies (mały),chyba trochę za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 06.02.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Moze pies podrośnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts