yaro672 08.02.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Nic z tego , miniaturka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdallena99 08.02.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 130 m użytkowej i poddasze do przystosowania Póki co jest nas troje ale w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 08.02.2010 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Nie budowałam.Chciałam mniejszy-mam 170m2 na dole i drugie tyle na górze(ale do zrobienia) -bungalow z podniesionym dachem:o Apetyt wzrósł o tyle,że na górze dodam jeszcze z 70m2 a reszta to będzie strych.Eh,kto to posprząta :roll:E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.02.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Budujemy z mężem dom o powierzchni 74,60 mkw. parter a poddasze 32,1mkw na działce 32 arowej+ garaż dwu stanowiskowy,wydaje mi się ,że wystarczająco dla 4 a nawet i 5 osób.To nie czasy na wille po 200 do nawet 300 mkw,kto to będzie ogrzewał i czy tak naprawde potem wykorzystuje się całą tę powierzchnie domu raczej nie, Dobrze to ujęłaś: "wydaję mi się" . A dlaczego niby to nie czasy na 200-300m domy? No i co to niby znaczy, że wykorzystuje się całą powierzchnię domu? Chodzi że w każdym pokoju ktoś musi np. spać bo inaczej powierzchnia jest niewykorzystana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 09.02.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Popieram kiedyś był dom ale jaki 10x10 i 3 piętra duużo małych pokoi bo i dzieci dużo było a rodzice myśleli że dzieci pod skrzydłami wiecznie będą siedzieć, co do ogrzewania to jakie były ściany jedem pustak i tynk grzejnik rzeliwny i nieszczelne okna? Teraz się je ociepla syropianem wymienia okna na biały plastik i wywala inne śmieci ocieplające strop na ostatnim piętrze. Taki były wille kiedyś dziś nikt by się nie rwał na taką wille. Czy to rospusta jak ktoś chce mieć 40m2 salonu (u nas na święta jest 12-14 os na 25m2 pokoju też się mieścimy i jest ok) bo obecnie ma zamało powierzchni życiowej. Prywatke można z znajomymi zrobić potańczyć (teraz małolaty zapychają kluby) I zjazd rodzinny lepiej zrobić w większym gronie a nie na raty. Zastosowań jest wiele wszystko zależy od trybu życia rodziny i ich potrzeb. A z drugiej strony to chcesz mieć pustą działke i z kosiarką 2x w tygodniu latać też koszta duże (prąd lub bęzyna wymiana oleju w ksiarce(ktoś o tym pamięta?? ) ) Czasy są jakie są trzeba się przystosować. I nie dać się zjeść przez większe rybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdallena99 09.02.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 A ja popieram zdanie pierwek, teraz buduje się mniejsze domki bo takie są potrzeby, ale jak zawsze są wyjątki i FOXTER do nich należy. A jeśli chodzi o wykorzystanie domu to ja np. wolałam zrezygnować z pralni, suszarni, itp. wynalazków i może dlatego mniejsza powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 09.02.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Kiedyś możesz tego żałować niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcy 10.02.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 U nas będzie 165 m kw. pow. użytkowej. Dom parterowy, więc pow. zabudowy jest większa - ok. 220 m kw. Dom przewidziany dla dwóch osób i okazjonalnych gości, stąd dodatkowy pokój gościnny. Zależało nam na dużym salonie, więc od razu odrzucałam projekty z pokoikiem 25 m2. Stanęło w końcu na 37 metrach i powinno wystarczyć. Jedyną fanaberią jest duży hol wejściowy - jakieś 16 metrów kw. A wielkość domu to sprawa bardzo indywidualna. Rozumiem, że dla kogoś powierzchnia ponad 160 m2 dla dwóch osób może wydawać się przesadą, ale przy założeniu, że jedna z tych osób pracuje cały czas w domu (i potrzebuje osobnego gabinetu), perspektywa trochę się zmienia. P.S. Mam gosposię w mieszkaniu, będę miała i w domu, więc argument "i kto to wszystko posprząta" w ogóle do mnie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 11.02.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Dom bez tych, jak napisala magdallena99, 'wynalazkow', ktore dla mnie sa tak potrzebne, jak wc wewnatrz domu, nie spelnilby moich oczekiwan. Kazdy ma kompletnie inne potrzebi i priorytety:) U mnie powierzchnia domu wynosi 295,52m2, w tym34m2 - garaz12m2 - pomieszczenie za gazem, ktore spelnia role glownie spizarnii.8m2 kotłowniaczyli na tzw. pomieszczenia techniczne potrzebna byla powierzchnia 54m2Ponadto17m2 to suszarnio-prasowalnia 6m2 - pralniaco daje 23m2, zatem wszystkie pomieszczenia, bez ktorych moj dom nie moglby sie obejsc to 77m2. Salon/pokoj dzienny ma 45m2 a hol 17m2, sien/wiatrolap prawie 5m2, kuchnia 15m2. Wszystkie te pomieszczenia nie sa od siebie oddzielone zamknietymi scianami oraz zrezygnowalam ze slupa, co daje efekt duzej przerstrzeni , bo 77m2.W domu mieszkaja 3 osoby oraz dwa psy. Dom jest w sam raz, po odjeciu pomieszczen technicznych pozostaje nam do uzytkowania 241m2 powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdallena99 11.02.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Jak bede załowac to dam znac, na dzien dzisiejszy powiekszyłabym przedpokój ze względu na swobode przebywania w nim kilku osób, a może kilkunastu- ale o tym już gdzies pisałamIwa_P -WC odzielne posiadam, a pranie to naprawde niewielka czesc mojego zycia, jakies 15 min tygodniowo- po co mi do tego oddzielny pokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 11.02.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Jak bede załowac to dam znac, na dzien dzisiejszy powiekszyłabym przedpokój ze względu na swobode przebywania w nim kilku osób, a może kilkunastu- ale o tym już gdzies pisałam Iwa_P -WC odzielne posiadam, a pranie to naprawde niewielka czesc mojego zycia, jakies 15 min tygodniowo- po co mi do tego oddzielny pokój? Napisalam o swoich oczekiwaniach, wiec nie rozumiem Twojej irytacji, bo chyba ja wyczulam. Pralnia to nie li tylko pralka, dla mnie to takze kosze na segregacje ubran/bielizny, miejsce na proszki, miednice, wiec na to potrzeba wiecej miejsca. W pralni przebywam tyle czasu, ile potrzeba na zaladowanie/wyladowanie i wlaczenie/wylaczenie pralki. Tak jak napisalam wyzej, kazdy ma inne potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdallena99 11.02.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 nie wiem czy jest sens prowadzić tą dyskusję, chyba nie i pozostańmy przy stwierdzeniu każdy ma inne potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 11.02.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Tak będzie lepiej unikniemy nieporozumień szanowni forumowicze, dla odmiany mapka z podziałem mapek ttyyyydddynnnn!! http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niaka 12.02.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 A ja się zgadzam z IWĄ P. Mój obecny dom ma tra 240 m. Ktoś powie, że dużo, ale: -garaż 40m, -pom.gospodarcze 6m, -spiżarnia 2m, -pralnia na piętrze 7m, -garderoba 7m itd to są pomieszczenia pomocnicze obsługujące dom. Bez nich nie wyobrażam sobie w ogóle mieszkania w domu. Sama część użytkowa nadole to też uważam ,że szaleństwa nie ma-kuchnia 10m, jadalnia i salon 33 m, hol 7m, łazienka 3m, wiatrołap 3m. Dom wcale nie jest duży, jest komfortowy, ale czy budując dom nie tego właśnie chcemy? Teraz na przykład wciąz muszę się tłumaczyć dlaczego taki duży i dlaczego mam 4 balkony , no i co najważniejsze- dlaczego on wizulanie jest ładny. Do nikogo nie przemawia fakt, iż wybierałam dom taki, żeby podobał mi sie z zewnątrz i wewnątrz. A że jestem jednak estetką to wybrałm dom w werbenach 3 Archonu. Do nikogo ze znajomych też nie trafia,że dom jest poprostu ładnie wykończony z zewnątrz za normalne pieniądze (wybór materiałów z niskiej i średniej półki cenowej). Mam na przykład plastikowe rynny. Doszlo do tego, że zaczynam wpadać w jakieś rozterki, że może dla własnego spokoju powinnam wybudować kurnik, żeby w oczy nie kłół? Odkąd stoi ten dom, to wsród znajomych i rodziny w ogóle nie ma tematu-BUDOWA-. Czasami się zastanawiam,ćzy to może zazdrość? Nie chce mi się wierzyc, żeby aż tak zazdrościć. Sama nie wiem. Jest mi przykro, że nie można się cieszyc tym co się ma tylko wciąż udawać, że to co stoi na polu to w sumie nie moje . Czy wy tez tak macie, Drodzy Forumowicze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.02.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Niaka, mam większy dom od Ciebie i drzwi się u mnie nie zamykają. Nareszcie możemy usiąść przy stole, jak ludzie, mogę gości przenocować (choć dopero na materacu) , w końcu jest jak trzeba. Znajomi przyjeżdżają nawet z bardzo daleka. Nie zrzucałabym problemu na posiadanie domu, ale raczej na dobór nieodpowiednich przyjaciół Jeśli rzeczywiście powodem jest zazdrość to się tylko ciesz - nie tracisz już więcej czasu na nieodpowiednich ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 12.02.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Niaka, jak jest u innych mozesz przeczytac tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwer 17.02.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Jak zaczynalismy temat budowy domu obydwoje zgodnie twierdziliśmy, że chcemy max 150m2. Po wielu spotkaniach z architektem (projekt indywidualny) i uwzględnieniu potrzebnych pomieszczeń wyszło nam: - netto - 304 - uzytkowej - 181 Mamy garaz dwustanowiskowy i dom częsciowo podpiwniczony. I wszyscy znajomi i rodzina twierdzą zgodnie: po co wam taka landara??? Zobaczymy jak wyjdzie w praktyce, narazie mamy to tylko na papierze. A i jeszcze: rodzina 2 + 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R2305 17.02.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Wybralem Kameralny 1 z biura domwizja Pow uzytkowa 129,6m + 20,8 garaz 1 stanowiskowy w sumie 150mtr uzytkowej Pow. zabudowy: 210,5 m˛Kubatura: 630 młWys. w kalenicy: 6,65 mKąt nach. dachu: 30 ° Biorac pod uwage wszystkie aspekty - a poniewaz dom buduje sie na cale zycie trzeba bardzo mocno przemyslec wszystkie warianty np. ilosc osob, finanse, potrzeby uzytkowania wiekszosci pomieszczen, funkcjonalnosc itd. Mozna wybudowac dom i 300m2 tylko po to? Aby za 20-30 lat nasze dzieci sie wyprowadzily i sami bedziemy mieszkac w hangarze. Lub tanim kosztem wyposazyc wielki dom? To lepiej skromny o polowe a lux wyposazenie. Chcialem aby byl nowoczesno inteligentny, przytulny bardzo dobrze wyposazony, w miare oszczedny i w 100% wykorzystany na dlugie dlugie lata. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 19.02.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 nasz miał mieć 136+40garaż,ale podnieśliśmy poddasze o 3 cegiełki i nie wiem ile jest, ale starczy. rodzina2+3, pokój na biuro i studio nad garażem dla muzykujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 19.02.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 U nas 287 m2 netto, użytkowej 150 m2. Nieużytkowa powierzchnia to piwnica, garderoby i schowki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts