Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kredyt i jego wysokość

dandi3

Recommended Posts

jestem nowy na forum a jeszcze nowszy jeżeli chodzi o budowę :cry: Oto moja sytuacja: mamy z żoną działkę budowlaną i załatwionego wykonawcę (tania robociczna bo to rodzina z długiem wdzięczności wobec nas).Mamy też dużą częśc materiałów budowlanych (cegły prawie na całośc domu, drewno na więźbę, blachodachówke na 3/4 dachu). Kupiliśmy tez projekt który w założeniu ma się skończyć 110 metrową bryłą więc dom niewielki (parter z poddaszem uzytkowym) i tani w konstrukcji. Teraz pytanie. Jaka powinna byc wysokośc kredytu żeby postawić stan surowy zamknięty z instalacjami? Chcemy jak najmniej kredytu bo wiele rzeczy zrobię sam - chodzi o ten stan zamknięty + (KONIECZNIE) instalacje. 160 000 wystarczy czy jestem zabawny?

moim zdaniem 160 tys wystarczy skoro masz już cegłę więźbę i blachę a to ok. 40-50 tys w materiałach już jest. poszukaj banku który daje na stan deweloperski. warunek jest jeden dom musi być odebrany orzez nadzór a co będzie w środku to twoja sprawa. popytaj a bankach np. multibank musi mieć pieczątke że budynek odebrany a w millenium musisz mieć zrobioną kuchnię łazienkę i 1 pokój więc co bank to inny obyczaj.

żona pracuje w nadzorze więc z pieczątkami nie powinno być problemu. Plan jest taki, że za te 160 000 zbudujemy surówkę i instalacje (Boże dopomóż), własnymi siłami zrobimy łazienke kuchnię i kawałek pokoju, sprzedamy mieszkanie i rypniemy resztę. Dajcie coś więcej o kredytach. Co to znaczy, że bank nie da na stan surowy?

aaaa....masz jeszcze miekszkanie .To duzo zmienia .Z sprzedaży mieszkania możesz dokonczyc budowe .Dal banku to wazna informacja !

Ja wałsnie jestem an etapie kredytu :)

Bank nie daje kredytów na stany surowe ....Ma byc wszystko zakonczone odbiorem .Ale jak posiadasz mieszkanie które sprzedaż to moze to całkiem inaczej wygladac

Wiele było już takich tematów na forum - jedni piszą, że 300 000 za mało, inni za 90 000 budują stan surowy zamknięty. Wszystko zalezy od tego ile FAKTYCZNIE będzie kosztowała ta robocizna i tzw. koszty pośrednie.

Zajrzyj do mojego dziennika - mam parterówkę 100m2, budowana z Porothermu 25+12 styropianu (już ocieplona), okna wraz z roletami zewn. Oknoplast Kraków, Dachówka Braas, instalacje c.o. i c.w.u. w miedzi, kocioł Vaillanta, tynki cementowo-wapienne + gładź. Działówki z płyt G/K, wylewki gotowe, łazienki w pełni wyposazone.

Oprócz tego wybudowany garaż - cena WSZYSTKICH wydatków od początku budowy to 135 000 złotych. I niech mi ktos powie, ze się nie da....

Pozdrawiam,

Najlepiejn zacznij od kredytu .Zapoznaj sie co i jak jak najlepiej to rozebrac :)

Ja mam całkiem inna sytuację

Kupiłam dziłkę ,teraz sama ja uzbrajam ,kupiłam materiały ...z wałsnych środków robię stan surowy otwarty.

Z kredytu chce robić wykonczeniówkę i instalacje .

Dla odwazniejszych mozna było budowe na kredyt a srodki własne zainwestowac :)

Jaka powinna byc wysokośc kredytu żeby postawić stan surowy zamknięty z instalacjami?
Wszystko też zależy jakie te instalacje chcesz mieć. Pompa ciepła to jakieś 40-50 tyś chyba obecnie. ;) Rury w miedzi czy w plastiku. Jak skomplikowana elektryka. Czy są schody i jakie - bo te kosztować mogą nawet 15-20 tyś, etc. Jest wiele wiele czynników które wpływają na cenę.

carringtontomas JAK TO SIE U BOGA OJCA ROBI????? :o :o :o :o

Jeżeli chodzi o schody teść jest ich konstrukltorem więc luz - zrobi to za darmo. Nasz konstruktor weźmie od nas 7000 za kondygnację. Jako, że to parter z poddaszem, prosty rachunek= 14000 za robociznę ale nie robi dachu. Chta pod więźbę + może odeskowanie, dalej radzimy sobie sami. Nie wiem jakie będą instalacje bo na ten moment jestem na to za głupi ale podejrzewam, że jednak nie plastik. Carringtontomas dał nową nadzieję. Ktoś do niego dołaczy?

dandi3, masz podobną sytucję do mojej. Miałem działkę, ok 35% cegieł, miałem trochę stali, i z 3m3 desek. Miałem też betoniarkę, narzędzia, no i budowę obok domu, w którym mieszkamy. Projekt i pozowolenie też miałem. Acha, miałem ze 3 wywrotki gruzu betonowego, który poszedł w fundament.

Buduje praktycznie tylko mój Tata, ja po pracy plus cały urlop, w zeszłym roku miałem pomocnika po 70 zł/dzień (w sumie ok 3 miesięcy).

Mój do to coś podobnego do Domu w Tuberozach, ok 200 mkw (na archon.pl znajdziesz). Mam stan surowy zamknięty (oprócz drzwi wejściowych), BK 24 cm ocieplony 16 cm, zaciągnięty siatką, okna Schueco, na dachu dobra blachodachówka, pełne deskowanie, 4 veluxy i koszt do dziś to ok 98k PLN. Nie mam jeszcze żadnych przyłączy.

PS. Gdybym budował parterówkę, to byłbym o wiele dalej...

Jasne, że się da!!!

No własnie tu jest problem. Carringtontomas budował sam (tzn z Tata i sąsiadem), TY po pracy ale tez raczej Tato. Ja będe musiał radzic sobie z ekipą. Ani teśc ani Ojciec mi nie pomogą z racji odległości więc koszta rosną. Poza tym ja nie mam parterówki. Mój dom to to: http://www.archeton.pl/index.php no i niestey jestem tylko nauczycielem (zawód z tych głupawych jeżeli chodzi o budowę chociaż od kiedy mam działkę zaczynam sie uczyć w dość szybkim tempie). Zastanawiam się czy na czas budowy nie zamieszkac u rodziców z zoną i synkiem, w tym czasie spieniężyć mieszkanie (ok 150 - 160.000) i spóbowac ten stan surowy zrobić za kasę z mieszkania a kredyt dopiero na wykończenie... MOże to jest rozwiązanie. jak myślicie?

dandi3, nie wiem co masz na myśli mówiąc, że jesteś "tylko nauczycielem". Jeśli jesteś szkolnym nauczycielem to wymarzony zawód do budowania, całe wakacje wolne, ferie - super!! Mój Tata jest z zawodu mechanikiem, a pracuje na taxi i też nic niby z budowaniem wspólnego nie ma - tylko zdrowy rozsądek i dokładność. Jeśli masz płacić za robociznę to trzeba to z głową zaplanować. Wydaje mi się, że jeżeli do każdego etapu byś brał kogo innego to koszty b. rosną. Najlepiej chyba jeden wykonawca do całości SSO.

A budowa własnymi siłami - owszem, jest tania, ale przynajmniej ja byłem w zeszłym roku totalnie wykończony. Praca, myślenie o budowie, załatwianie i po pracy budowa. Nie czytam gazet, nie oglądam TV, trochę się wyalienowałem, ale to sobie odbiję !!! :-)

żaden zawód nie eliminuje jeżeli chodzi o budowę to prawda - to kwestia predyspozycji, dokłądności i pracowitości jak piszesz. Jeżeli zaś chodzi o czas to każdą wolną chwilę poświęcam na dorabianie. Uczę języka obcego więc po pracy i na wakacjach mam korki. Z jednej strony fajnie bo zawsze to dodatkowa kasa ale z drugiej nie bardzo wiem jak mam pracować zawodowo, dorabiać (bo budowa więc każda godzina jest cenna), powięcić chociaz chwilę dziennie rodzinie i nie dostac od tego lekkiego pierdolca.Chyba dlatego wolałbym wynając zaufaną ekipę tylko czy ktoś słyszał o idealnych majstrach? Moi niby znajomi i z długiem wobec nas tylko, że z jednej strony to utrudnia sprawę. Jak mi nie podpasuje to niezręcznie bedzie wywalic z budowy na zbity ryj :roll:

Moi niby znajomi i z długiem wobec nas tylko, że z jednej strony to utrudnia sprawę. Jak mi nie podpasuje to niezręcznie bedzie wywalic z budowy na zbity ryj :roll:
Może weź ich ale od razu zapowiedz, że jak coś będzie nie tak, to kopiesz ich w tyłek na dowidzenia. Może się przejmą a i Ty myślę będziesz w trochę lepszej sytuacji, bo uprzedzałeś.

no własnie. Chyba w tej kwestii jestem jeszcze niedouczony. POczytam o tym i jak będe mądry podrążę temat. Chyba że ktos mnie przeszkoli. Jakie instalacje mam do wyboru, jakie polecacie i z jakiego powodu, jakie sa plusy a jakie minusy całego asortymentu. To chyba na nowy temat materiał. Mój pierwszy dzien na forum więc sorry jeżeli jakieś pytanie wyda sie kumus idiotyczne. Debiutuję.

dobra wiem wszystko. Jeżeli chodzi o instalację hydrauliczną chciałbym miec miedzianą i plastikową jeżeli chodzi o wodę. Jeżeli zaś chodzi o elektryczną - zrobię ją sam. Z rzeczy które zrobię samodzielnie do wykonania będą fundamenty, schody, pokrycie dachu i instalacja El. reszta majstrowie. mam parter + podd.uż. majster bierze 7000 +dach do odeskowania. Da się za te 160.000?