Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty tarasowe czy warto?

Recommended Posts

Witam

stoje przed wyborem, czy robic tradycyjny taras bloczki piasek beton i płytki czy na ustabilizowanym gruncie położyc tarasowe płyty betonowe np. firmy Bruk-Bet.

Czy ktos z forum wykonał taras z płyt betonowych? jak to wyglada w użytkowaniu?

No i najwazniejsze pytanie które z wymienionych rozwiazań będzie tańsze?

Witolo

No i najwazniejsze pytanie które z wymienionych rozwiazań będzie tańsze?
To pewnie zależy do tego jak i czym chcesz wykończyć taras, czy będziesz to robił sam czy ekipą.

Podejrzewam, że te płyty tarasowe też nie kładzie się bezpośredni na ziemię, tylko trzeba przygotować podłoże. Więc też dochodzą koszty.

witam,

zrobiliśmy taras z takich płyt: http://www.rouwdach.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=90

Zostały ułożone na "porządnie" zagęszczonym piasku + podsypka betonowa. W użytkowaniu sprawuje się bardzo dobrze. Cenowo wyszło taniej niż jakbyś układał płytki (dochodzi izolacja, fuga itd.)

Pozdro

witam,

zrobiliśmy taras z takich płyt: http://www.rouwdach.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=90

Zostały ułożone na "porządnie" zagęszczonym piasku + podsypka betonowa.

Czy pod ten zagęszczany piach wybierałeś humus?

Jak wysoko nad ziemią masz ten taras? Czy jeżeli jest trochę wyzej - jakieś 15-20cm, czy nie trzeba robić jakiegoś murka, coby piasek się nie rozsypywał na około

dokładnie my chcemy robić tak samo :

-wybranie humusu , ławy takie na 40 cm na to wymurowanie bloczków fundamentowych, obsypanie piaskiem i trochę gruzu do środka z budowy na to piach zagęszczany i na to podsypka pod płyty, już kombinowałam czy się nie da bez tego murku oporowego ale jest obawa że się ziemia bez murku bedzie rozłazić na boki i taras z czasem sie rozjedzie wiec jest fundamencik doklejony do domku

• 2 weeks później...
normalnie ... tak jak zageszcza sie piach na mokro i zageszczarka podobie jak robi sie podkład z tłucznia pod droge wykładaną kostką :lol:

czyli nie zagęścisz... tylko będzie Ci się zdawało, że zagęściłaś

BTW: tłuczeń to nie gruz a piachu na mokro się nie zagęszcza - ale w sumie taras się nie zawali - najwyżej za parę lat sobie poprawisz jak coś zacznie siadać

Ja rownież kupiłam płyty chodnikowe Jadaru na taras. Jednak nastapiła zmiana koncepcji i taras bedzie w drewnie a płyty pójdą na ściezki na działkę. Takie same płyty mam połączone z kostką brukową na podjeździe przed domem. Układane były tak jak kostka. Nie wibruje się ich tylko bo mogą popękać.

normalnie ... tak jak zageszcza sie piach na mokro i zageszczarka podobie jak robi sie podkład z tłucznia pod droge wykładaną kostką :lol:

czyli nie zagęścisz... tylko będzie Ci się zdawało, że zagęściłaś

BTW: tłuczeń to nie gruz a piachu na mokro się nie zagęszcza - ale w sumie taras się nie zawali - najwyżej za parę lat sobie poprawisz jak coś zacznie siadać

oj pierwku chyba nie wiesz o czym do końca pisałam, własnie mam na wjeździe wysypany taki tłuczeń z pospułką tak stwardło ,że nawet łopaty teraz nie wbijesz, nie znam lepszego utwardzenia drogi i podłoża pod asfalt jak toa doradzili mi z tym własnie drogowcy , a co do piasku to też ubijaliśmy i na mokro przelewany był jak słońce poświeciło to kier. bud prawie swojego drucika nie mógł wbić. :)

dla mnie gruz z budowy to kawałki pustaka,bloczka, cegły, zaprawy, betonu - pisałaś początkowo o gruzie - co do tłucznia z pospólką zgodzę się że na podbudowę super materiał

gruz z piachem - kiepski

co do mokrego piasku - chodziło mi o to że przy pracy skoczka nie polewa się piachu wodą - czyli nie ubijamy piachu na mokro - po ubijaniu można go oczywiście polać ale nie w trakcie

mam na tarasie płyty betonowe ....odjakiegoś tygodnia .... kolejność: zrobiona skrzynia pod fundament , wsypany piach do środka i tak to sobie zimę przeleżało- ubiło się :wink: , teraz zdjęliśmy nadmiar tego piasku , ubiliśmy stopką, daliśmy kilka cm podsypki z piasku cementem , położyliśmy krawężniki, położyliśmy płyty prawie na styk wypełniając szczelinki piaskiem .... w jeden dzień zrobione 15m2 :D ... na pewno nie wygląda pięknie jak marmur albo drewno , ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co suię ma :wink:

płyta 30/30 biała - wzór chmurka

http://images24.fotosik.pl/256/b3cf00d4cb71794cmed.jpg

http://images31.fotosik.pl/334/e85b2019f4853db2med.jpg

acha, zapomniałam o kwocie bo przecież o koszt także pytałeś :roll: .... 27,50 za m2 + 4zł za jeden krawężnik , w sumie 500zł :roll:

te szare przebarwienia to z wilgoci ....na świeżo robiłam zdjątka i jeszcze wtedy całkiem nie przeschły po deszczach.... jak są suche to są białe :D