Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Robię ścianke działową, profile Ultrastil 75mm.

Wełna będzie w płytach, niewykluczone, że Aku-Płyta Isovera.

I moje pytanie, jaką grubość, ze wzgledów akustycznych, lepiej dać w te profile 5cm czy 7,5cm?

Wepchnęłam bym te 7,5 cm, ale swego czasu gdzieś czytałam /Murator?/, że lepiej akustycznie izoluje wełna cieńsza od szerokości profila, tyle, że układana przemiennie, raz bliżej jednej strony ścianki raz drugiej.

Co myślicie?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/104942-profil-a-grubo%C5%9B%C4%87-we%C5%82ny-%C5%9Bcianka-dzia%C5%82owa/

Absolutnie nie 7.5cm. Musi być mniej. Inaczej wełna powypycha Ci płyty. Jak nie od razu, to z czasem. Nie wiem, jakie grubości masz dostępne w hurtowni, ale IMO pasowałoby jakieś 6cm.

Dzięki, o tym nie pomyślałam, może fermacella nie wypchnie, ale poszukam 6 cm.

Ta Aku-płyta jest właśnie w rozmiarze 5 i 7,5cm. Potrzebuję do chałupki koło Morąga i tamte hurtownie obdzwaniam. Szukam dalej :)

Płyta gipsowa pod wpływem wilgoci i stałego naprężenia może się wygiąć. Niestety w pierwszej ściance u siebie na profil 10cm dałem wełnę 10cm. Płyty weszły lekko na wcisk i na początku było prosto. Niestety po jakimś czasie nieco się to wszystko zwichrowało. Wełnę na następne działówki ciąłem tak, aby miały około 8cm. Nigdzie się nie wypaczyło, a i akustycznie wyszło jak najbardziej w porządku.

A widzisz, o tym nie pomyślałam. Niestety w okolicznych hurtowniach są tylko grubości 5cm, 10cm itd oraz Aku-Płyta 7,5cm.

Może kupię te 7,5cm i pocienie :roll: Nie potrzeba mi dużo, ok. 9m2.

Kurcze - nie wiedziałem o tym, że wełna musi być cieńsza od profila. Ja mam profile 10cm i wełnę 10cm.

Ale to dziwne coś mi się wydaje. Jeżeli wełna może zwichrować pionowe ściany to dlaczego nie wichruje skośnego poddasza, gdzie ma większy nacisk na płyty i też dolega do nich.

A wełnę masz w płytach, czy z rolek? Te z płyty wykazują tylko minimalną "ściśliwość". W sumie nie wiem, jak zapatrują się na to producenci. U mnie się nie udało prawidłowo zapakować wełny 10cm w profil 10cm.
A widzisz, o tym nie pomyślałam. Niestety w okolicznych hurtowniach są tylko grubości 5cm, 10cm itd oraz Aku-Płyta 7,5cm.

Może kupię te 7,5cm i pocienie :roll: Nie potrzeba mi dużo, ok. 9m2.

Weź na próbę paczkę 7,5cm i zobacz jak to będzie pasować. Może u mnie jakaś dziwna wełna była :roll:

A wełnę masz w płytach, czy z rolek? Te z płyty wykazują tylko minimalną "ściśliwość". W sumie nie wiem, jak zapatrują się na to producenci. U mnie się nie udało prawidłowo zapakować wełny 10cm w profil 10cm.

A jaką tą wełnę miałeś? U mnie czeka na położenie Rockton Rockwool'a. Zobaczymy - za jakiś czas będę się za to brał.

Robilem u siebie na poddaszu scianki dzialowe z profili i plyt GK. Grubosc profila 75 do srodka Aku-plyta o grubosci 75 slupki co 60cm i NIC sie nie wybrzusza.

Jak moze ci sie cos wybrzyszyc jak welna po rozprezeniu jest grubosci profilu a plyta przykrecana jest na profil ?? No chyba ze z oszczednosci dałes 4 wkrety na plyte :D i sama z siebie ci sie wykrzywiła ??

Tak ze katja nic nie pocieniaj tylko rob scianke i nie kombinuj.

Farmacell troche drogi jak na sciane no chyba ze zamierzasz cos ciezkiego wieszac. Ale na sufity jak najbardziej wart swojej ceny.

Jak moze ci sie cos wybrzyszyc jak welna po rozprezeniu jest grubosci profilu a plyta przykrecana jest na profil ?? No chyba ze z oszczednosci dałes 4 wkrety na plyte :D i sama z siebie ci sie wykrzywiła ??

Połóż sobie pasek płyty gipsowej na płasko pomiędzy podpórkami np. 60cm. Daj jej tak poleżeć w wilgotnym (np. 70%) pomieszczeniu przez parę dni. Efektem będzie ładna parabolka :lol:

Oczywiście co do wkrętów w moim przypadku się mylisz. Natomiast wybrzuszenie jest realne. Jak pokryjesz koszty naprawy, to mogę Ci rozpruć ww. ściankę i naocznie będziesz mógł stwierdzić, że taki przypadek może się zdarzyć. Skoro grawitacja może wygiąć GK, to i lekko wystająca wełna również.

Oczywiście przyczyną może być sama wełna - wystarczy, że będzie miała lekko ponad 10cm i lipa. Wełna isover polterm.

Po montażu wyglądało nieźle...

http://krzysiek.woryty.pl/galerie/Cyrkon/Pokaz/Cyrkon/album/slides/143.%20%C5%9Acianki%20dzia%C5%82owe.JPG

Krokwa 180 jak ja opre na 2 podporach tez sie wygnie .

Dlatego plyty GK kraci sie wkretami do profili co 15-20 cm

NIe mowie tu o sytuacji gdy ktos pakuje welne 100 do profilu 75. Napisałem wyraznie profil 75 i welna tez 75 wiec nic nie bedzie wypychac plyty.

Po montażu wyglądało nieźle...

http://krzysiek.woryty.pl/galerie/Cyrkon/Pokaz/Cyrkon/album/slides/143.%20%C5%9Acianki%20dzia%C5%82owe.JPG

i chcesz mi powiedziec ze taka przykrecona plyta wybrzuszy sie ?? :o

No chyba ze zalejesz ja woda.

Tak z innej beczki. Mam w domu sciane 2.5x1.2 z plyty GK do ktorej przyklejony jest kamien naturalny o lacznej wadze okolo 200-250kg. I tak sobie wszystko wisi i wisi. Kwestia poprawnego montazu i tyle. Nie ma prawa sie nic "wybrzuszac"

i chcesz mi powiedziec ze taka przykrecona plyta wybrzuszy sie ??

Zapraszam na osobiste oględziny.

Kwestia poprawnego montazu i tyle. Nie ma prawa sie nic "wybrzuszac"

To co jest źle na zdjęciu? Coś mi się zdaje, że ta wysoka (choć przez krótki okres czasu) wilgoć miała tu decydujące znaczenie...

Hmm szkoda ze nie masz zdjec. Zobaczyl bym z ciekawosci. Jak GK plyta ci sie wykrzywia to pozostaje Fermacell. Jak on ci sie wykrzywi pod wplywem wilgosic to az przyjade to zobaczyc :wink:

Plyty przetestowane w ekstremalnych warunkach(scinki lezaly cala zime na trawie w ogrodzie) i ku mojemu zdziwieniu resztki GK musialem ladowac lopata do kontenera a Fermacell zrobil sie troche bardziej kruchy ale dalej trzymal ksztalt :o

W ścianki działowe najlepiej montowac wełnę w tafelkach,o grubości profilu,tj do profili 50 wełnę 50 do 75 wełnę 75.Można też wełnę w zwojach,są fabrycznie przecięte na pół lub trzeba cały bal przeciąć piłką do drewna.Wełnę zwijaną mocujemy od góry do dołu.Można zastosować uchwyty samoprzylepne w górnej częsci ścianki żeby ta wełna nie opadała.Słupki pionowe nie mocujemy do profili U.Płyty przykręcamy tylko do słupków pionowych,na krawędziach co ok 20 cm, w środku 25-30 cm,nie opierając ich na podłożu.Nic się nie wybrzuszy.Czasem się tak zdarza jeśli zastosuje się grubszą wełnę lub przy wełnie w tafelkach ,tej sztywniejszej,płyta dociska dodatkowo przewody instalacyjne,na które nie zrobiono nacięć.Szczególnie przy dużym i trwałym zawilgoceniu pomieszczenia.Płyty mogą tez być wygięte od składowania na nierównym podłożu ale jest to proces odwracalny i na równej konstrukcji powinny z czasem same się wyprostowac.
Jak przyjedziesz, to odsunę szafę. Ale po to, żeby zrobić zdjęcie, to dziękuję, za dużo roboty. Poza tym po co te zdjęcie? Tak trudno sobie wyobrazić wybrzuszone płyty?

To może opisz to wybrzuszenie - w pionie w poziomie miejscowe czy na wszystkich płytach, etc

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak płyta skręcana do profilu może się wybrzuszyć.Aby się wybrzuszyła musiałaby się naciągnąć jakoś naciągnąć.