piotr.nowy 27.01.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Poza tym Kruszonka w drodze...... Trzeba się wyrobić.... GRATULACJE !!! No to teraz dopiero masz motywację do roboty !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morti 27.01.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Kruszon jakiej rasy to pies? Na fotach, jako szczeniak to nie wiem cio to za misio Ale jak dorósł to wydaje mi sie ze to złoty lablador.... Czy pomylilem cosik? Tez sie wlacze do dyskusji odnosnie pukania sie w czoło przez rodzine i znajomych gdy slysza "dom drewniany". Jakaś mentalność jest, że drewniane to dupiane I fakt jest taki, ze deska cienka sztachetowa na ogrodzeniu faktycznie jest kiepska jak sie o nia nie dba, nie myje, nie lakieruje. A ludzie to przyrównują do domu. A to bez porównania. Bo bal jest solidny, zadaszony, myty, lakierowany. Normalnie wychuchany przez właścicieli Ale kto domku z bliska nie zobaczy to nie uwierzy. Kruszon wrzucilbys jakies fotki. Interesuje mnie: cokół pod balem, ten co przylega do betonowej płyty budynku. U mnie spierniczone to jest bo dom nie został wysuniety poza obrys podpiwniczenia i tynk mozaikowy na cokole piwnicy dolega idealnie do krawedzi bala. I woda sobie spływa po balu a nastepnie po pucu (tynku mozaikowym). Musze to poobserwowac czy nie wyżłobi korytek sobie, inaczej bedzie trzeba jakis mini parapecik 2cm zrobic :/ Wiec chcialem zobaczyć jak u Ciebie to zrobili. Ogólnie zrobilbys foteczki z kazdej strony swiata domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 28.01.2009 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Kruszon jakiej rasy to pies? Na fotach, jako szczeniak to nie wiem cio to za misio Ale jak dorósł to wydaje mi sie ze to złoty lablador.... Czy pomylilem cosik? Cosik pomyliłeś choć byłeś blisko. To golden retriever. Ale fakt, złoty pies Kruszon wrzucilbys jakies fotki. Interesuje mnie: cokół pod balem, ten co przylega do betonowej płyty budynku. U mnie spierniczone to jest bo dom nie został wysuniety poza obrys podpiwniczenia i tynk mozaikowy na cokole piwnicy dolega idealnie do krawedzi bala. I woda sobie spływa po balu a nastepnie po pucu (tynku mozaikowym). Musze to poobserwowac czy nie wyżłobi korytek sobie, inaczej bedzie trzeba jakis mini parapecik 2cm zrobic :/ Wiec chcialem zobaczyć jak u Ciebie to zrobili. Ogólnie zrobilbys foteczki z kazdej strony swiata domku Fotek ci u mnie dostatek: http://picasaweb.google.com/duobell/BartneDrewniane# U mnie to jest spierniczone przez murarza, który robił fundamenty. Pierwotnie w moim projekcie jest piwnica, zlikwidowana przy adaptacji. Murarz wziął wymiar fundamentu spod piwnicy, a nie spod parteru. Dlatego mam wymiar fundamentu mniejszy o 12 cm z wymiaru, czyli po 6 cm z każdej strony. I dlatego bale wystają u mnie poza obrys płyty. Będę robił podmurówkę w taki sam sposób jak na kominie, z dzikiego kamienia. Zastanawiam się nad właśnie parapecikiem z blachy, żeby woda nie podchodziła pod bal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 28.01.2009 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 GRATULACJE !!! No to teraz dopiero masz motywację do roboty !!! Dzięki...Tylko czy wyrobię się na maj .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babydream 28.01.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Dzięki...Tylko czy wyrobię się na maj .... Wyrobisz, się wyrobisz. Przecież nie musisz mieć od razu całej chaty gotowej. Zrobisz dół i możecie zamieszkać, a potem to już sielanka........wiosna, ciepełko, córeczka spi na podwórku,a tata pokoje szykuje na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 28.01.2009 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Dzięki...Tylko czy wyrobię się na maj .... Wyrobisz, się wyrobisz. Przecież nie musisz mieć od razu całej chaty gotowej. Zrobisz dół i możecie zamieszkać, a potem to już sielanka........wiosna, ciepełko, córeczka spi na podwórku,a tata pokoje szykuje na poddaszu O... i tego chciałbym uniknąć. Jak już coś robić, to do końca. Tym bardziej, że znam już kilka takich przypadków. I co ? I skończył się zapał do wykończenia góry, mieszka się na dole, jest dobrze, reszta się ślamazarzy, brak czasu, chęci..... Zresztą mnie tak w sumie ograniczają przyłącza mediów. Gość od prądu umawiał się ze mną już trzy razy i trzy razy nic. Gaz mają mi podłączyć w bliżej nieokreślonym czasie, gazownia nie jest w stanie powiedzieć kiedy, ale na pewno do końca kwietnia.... Kanalizacja to w zasadzie najmniejszy problem, bo jak tylko pogoda pozwoli, wykonawca już w blokach startowych... No i kominek...... zachciało się mi takiego samego jak w górach widzieliśmy, ten sam góral ma robić.... Najpierw było, umawialiśmy się w październiku, że przyjeżdża po świętach, zaraz na początku stycznia. Potem wpadła mu większa robota, kasa oczywiście inna .... Przesunęliśmy na połowę lutego.... Robota potrwa dłużej, więc początek marca..... To ostatni ustalony termin.... A reszta idzie w tak zwanym między czasie, jak jest weekend, na wiosnę pogoda się poprawi, to i robota .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 28.01.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 kruszon nie myślałeś o komentarzach do swojego dziennika łatwiej by się czytało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babydream 28.01.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Może i masz rację z tym wykańczaniem i mam nadzieję, że się wyrobisz. No ale jak nie, to przecież nie ma tragedii. Ważne, że dach nad głową już jest. Większość ludzi najpiew mieszka na jednym piętrze. I taka mała tajemnica: przy bobasie zapomnijcie o własnej sypialni i łóżku na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 28.01.2009 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 kruszon nie myślałeś o komentarzach do swojego dziennika łatwiej by się czytało Myślałem, ale wg mnie jest gorzej, bo trzeba się przerzucać z dziennika do komentarzy, żeby czasem wiedzieć o czym kto pisze. Prostsze jest rozwiązanie jeden człowiek - jeden dziennik - jeden wątek. Mam nadzieję, że taki układ jak teraz bardzo Ci nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morti 28.01.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Rozwiązanie dziennik i komentarze w jednym miejscu jest imo bardzo dobre. Jakbym miał skakać z miejsca na miejsce to bym oszalał Dzieki za fotki, ogladnalem wszystkie z wielkim zaciekawieniem Mam sprawe, u mnie działka jest pochyła. Stojąc za skalniakiem, od strony sadu owocowego, jest sie wyzej niz poziom rynien. I tu pojawia sie problem. Folia paroprzepuszczalna, taka niebieska, ktora sie kladzie pod łatami, wystaje mi pare centymetrów spod dachówki. Niby dobrze bo to co sie skropli to leci sobie do rynny, ale strasznie do dupy to wyglada. Wyobrazcie sobie, drewniany dom, blachodachówka brązowa i niebieska wystajaca folia na 3-4 cm :/ Na calej dlogosci dachu. Jakies rady jak problem rozwiązac? Ktos sie zna? Fotke jakas z bliska, z drabinki bys pyknal jak u Ciebie to wyglada. Ty masz dzialke płaską, więc nawet jak wystaje to nikt nie zobaczy, chyba ze ma 4m wzrostu pozdrawiam Morti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 28.01.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 kruszon nie myślałeś o komentarzach do swojego dziennika łatwiej by się czytało Myślałem, ale wg mnie jest gorzej, bo trzeba się przerzucać z dziennika do komentarzy, żeby czasem wiedzieć o czym kto pisze. Prostsze jest rozwiązanie jeden człowiek - jeden dziennik - jeden wątek. Mam nadzieję, że taki układ jak teraz bardzo Ci nie przeszkadza. Twój dziennik Twoja wola wolę uklad dziennik + komentarze ale jak pisałam to Twój dziennik pozdrawiam i czekam na weekendowe pomiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabi78 29.01.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Ale ekstra ten twoj domek, my tez myśleliśmy o balu ale w końcu bedzie szkielet z imitacją bala na zewnątrz, bardzo mi sie podoba ten kamień na kominie, czy to normalnie dostępne w skaladach? Jak sie nazywa i jakie sa koszty czegoś takiego? Jeśli chodzi o przyłącza, serdecznie wspólczuję, u nas to samo, ENEA podłączyć prąd nam podłączy jak sie jej zachce, jeszcze mamy na działce linie średniego napięcia. Strasznie mnie zdziwilo ze nawet górale już nie stosują sznura, ciekawa jestem bardzo tego kominka, jak już będzie dołącz koniecznie jakieś zdj, my na razie czekamy na pozwolenie na budowę hehheh też sie nie kwapią z wydaniem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 29.01.2009 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Ale ekstra ten twoj domek, my tez myśleliśmy o balu ale w końcu bedzie szkielet z imitacją bala na zewnątrz, bardzo mi sie podoba ten kamień na kominie, czy to normalnie dostępne w skaladach? Jak sie nazywa i jakie sa koszty czegoś takiego? Jeśli chodzi o przyłącza, serdecznie wspólczuję, u nas to samo, ENEA podłączyć prąd nam podłączy jak sie jej zachce, jeszcze mamy na działce linie średniego napięcia. Strasznie mnie zdziwilo ze nawet górale już nie stosują sznura, ciekawa jestem bardzo tego kominka, jak już będzie dołącz koniecznie jakieś zdj, my na razie czekamy na pozwolenie na budowę hehheh też sie nie kwapią z wydaniem. pozdrawiam Witaj kolejna z pierwszym postem u mnie to już jakaś plaga Pisałem już o kamieniu na drugiej stronie. Na kominach mam kamień naturalny, moi górale mówią na to dziki kamień. U mnie akurat to piaskowiec, "montowany" zwyczajnie za zaprawie. Koszt 60 zł/m2. Płaty jak widzisz o kształtach nieregularnych, grubość średnio 3 cm. Składy z takim kamieniem na pewno znajdziesz w swojej okolicy, wystarczy poszukać, ewentualnie gugle: Z takiego kamienia będziemy jeszcze robić podmurówkę i na podłogę "ganku" przed wejściem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 29.01.2009 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Mam sprawe, u mnie działka jest pochyła. Stojąc za skalniakiem, od strony sadu owocowego, jest sie wyzej niz poziom rynien. I tu pojawia sie problem. Folia paroprzepuszczalna, taka niebieska, ktora sie kladzie pod łatami, wystaje mi pare centymetrów spod dachówki. Niby dobrze bo to co sie skropli to leci sobie do rynny, ale strasznie do dupy to wyglada. Wyobrazcie sobie, drewniany dom, blachodachówka brązowa i niebieska wystajaca folia na 3-4 cm :/ Na calej dlogosci dachu. Jakies rady jak problem rozwiązac? Ktos sie zna? Fotke jakas z bliska, z drabinki bys pyknal jak u Ciebie to wyglada. Ty masz dzialke płaską, więc nawet jak wystaje to nikt nie zobaczy, chyba ze ma 4m wzrostu i Działka u mnie pochyła. Nie tak bardzo znowu, bo jedynie 7 stopni, ale zawsze sturlać się można na śniegu. A tej folii nie możesz po prostu obciąć ? Na równo ? Znowu problem z Tobą, że nie masz zdjęć, ani dziennika Fotki strzelę na wekendzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmach 29.01.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 ... Będę robił podmurówkę w taki sam sposób jak na kominie, z dzikiego kamienia. Zastanawiam się nad właśnie parapecikiem z blachy, żeby woda nie podchodziła pod bal. Znalazłem taki parapecik u Radekkow, też o czymś takim będę musiał pomyśleć http://img338.imageshack.us/img338/6052/parapecikbalfundamentks2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 05.02.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Co tu taka cisza Bo się Baby do mojego dziennika przeniosła Kruszon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 05.02.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Ja teraz główkuję jak zrobić coś do siedzenia do pokoju dziennego. I łóżko do sypialni. I wielki stół. Bo że z bali to będzie to jasna sprawa (na nic innego mnie nie będzie stać) Już wymyśliłam konstrukcję dwóch sof i to, że poproszę jakiegoś tapicera o uszycie poduszek z gąbki obitych czymś łatwo zmywalnym, bo skóra to się u mnie przez najbliższe 15 lat mija z celem... Się umyje mokra szmatką i w dupcie bedzie wygodnie.. Łóżko do sypialni to raczej prosta sprawa. Stół też. Macie jeszcze jakieś pomysły na mebelki z bali?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 05.02.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Szop miał takie 2 piękne ławeczki przed domem z bali..cudnie to wyglądało, nie mam namiarów na jego dziennik. dawno, dawno chyba już nic nie uzupełniał,... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 05.02.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Pamiętam te ławeczki... W dodatku zrobiła je córka http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=106150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 05.02.2009 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Żadna cisza, tylko za dużo pracy w pracy, ot co. O Baby się nie obawiam, tych przenosin, bo już wyznała miłość do mojego domu, więc raczej nie odejdzie Gajka widzę, że ledwo dach przykryłaś, a już planujesz na czym będziesz trenować lenistwo Nad łóżkiem sam się ostatnio zastanawiałem co by samemu zmontować. Co do stołu i inszych mebli to raczej nie. Nie przemawia do nas aż takie przedłużenie stylistyki domu na wykończenie i meble. Chcemy wtrącić trochę "nowoczesności" oczywiście w naszym ograniczonym, balowym zakresie. Planujemy zrobić w salonie ściankę, niewiele oddaloną od ściany domu, prawdopodobnie pomalowana będzie na brązowy, ciemny kolor i na tej ściance szablon. Coś w tym guście: http://predomek21.republika.pl/xxl2009/9a.jpg Wymyśliliśmy to jeszcze na etapie fundamentów, a potem doszedł pomysł z szablonem. Bo najpierw miała być przykryta czymś co by imitowało kamień. Poza tym teraz czas czekania. Na kominek. Na przyłącza. Na ten tydzień jestem po raz czwarty umówiony z wykonawcą z ZE...... Ma przyjechać pod koniec tygodnia i po wekendzie robić.... I tak już od końca grudnia.... Kanaliza czeka na lepszą pogodę. Gaz .... gaz ma czas.... do końca kwietnia..... A Kruszonka ma 25 cm i waży 70 dkg Pomiary dzisiejsze :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts