Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głową w bale

Recommended Posts

Witam,

z prawdziwą przyjemnością czytałam Twoją historię budowy. Tym bardziej, że mamy zamiar zamieszkać w bardzo podobnym domku. Projekt jest wzorowany na Bartne tylko ma parę zmian. Czy mogłabym się dowiedzieć, którzy górale postawili taka super chułupę ?

Pozdrawiam i życzę jak najszybszej przeprowadzki.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

z prawdziwą przyjemnością czytałam Twoją historię budowy. Tym bardziej, że mamy zamiar zamieszkać w bardzo podobnym domku. Projekt jest wzorowany na Bartne tylko ma parę zmian. Czy mogłabym się dowiedzieć, którzy górale postawili taka super chułupę ?

Pozdrawiam i życzę jak najszybszej przeprowadzki.

Oby była szybka 8)

Potrzebujesz namiarów na moich górali ?

Zaprawa myślę, zapewnia odpowiednią "moc", bo kamień sam w sobie jest dość ciężki, a nie sztuka spartolić i potem wdrapywać się na komin i poprawiać. Poza tym dziki kamień jest bardzo nieregularny i trudno byłoby go kleić.

Zapomniałem dodać, że jeszcze na podmurówce będzie taki kamień. Taki dom, drewno i kamień :lol:

U mnie to samo, podmurówka i kominy będą kamienne. W środku podłogi będą z łomka tez niereguralnego.

Wg mnie kamień do takiego domu jak nasze to najlepsze rozwiązanie :)

Pozdrawiam

No i pojawił się ten kominek..... chyba trochę pojechany..... asymetryczny.....

http://lh4.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SbKuOc4EwpI/AAAAAAAAE1o/ydROWpic3AY/s720/IMGP5655.JPG

http://lh6.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SbKuO5aYAZI/AAAAAAAAE1w/XCgJTM3vUns/s720/IMGP5658.JPG

http://lh4.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SbKuPkyf3jI/AAAAAAAAE14/kfAxgRNLUf0/s720/IMGP5660.JPG

http://lh4.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SbKuQGpxG2I/AAAAAAAAE2A/rRgfTYZQ-Rw/s720/IMGP5661.JPG

http://lh4.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SbKuQ0g6JwI/AAAAAAAAE2I/8pDCwNE0UPs/s720/IMGP5665.JPG

Ta ściana jest lekko półokrągła...

Jeszcze nie do końca wyschnięty, płyty nad belką po przeschnięciu będą białe.

Oczywiście rozprowadzone również DGP, chłopcy się postarali, w każdym pokoju mamy po dwa punkty nawiewu, w największym pokoju na poddaszu trzeci punkt, już grawitacyjny.

8)

a mi w tym kominku podoba się najbardziej ta drewniana "belka" nad wkładem-

sosna? świerk??? na jaki kolor malujesz?

a o bryle....hm..powiem tyle samo co na swój- wielki jest, ....albo może ja jakaś przewrażliwiona juz z tym kominkiem swoim jezdem?????????? ;)

ale Twoj napewno ma klimat!!!

a mi w tym kominku podoba się najbardziej ta drewniana "belka" nad wkładem-

sosna? świerk??? na jaki kolor malujesz?

Świerk, a jakże by inaczej :) Bal, który został z budowy a miał być wykorzystany jako słupy pod balkonem....

Malowany będzie olejem lnianym z dodatkiem smoły sosnowej, więc zachowany będzie urok drewna, a w efekcie będzie ciemny.

a o bryle....hm..powiem tyle samo co na swój- wielki jest, ....albo może ja jakaś przewrażliwiona juz z tym kominkiem swoim jezdem?????????? ;)

ale Twoj napewno ma klimat!!!

Mały to on nie jest.... prawda.... ale nie za duży.... Generalnie kawałek wystroju jest :)

8)

Witam

Jako że nie masz załozonych komentarzy, to muszę tu :oops: , bo muszę ;) kominek naprawde super, osobiście zrobił bym go otwartym, bo nie lubię zamkniętych krematoriów, ale obudowa poprostu powala na kolana, zreszta cały klimat domu wydaje sie być ciepły i przytulny. Gratuluję.

Witam.

Gratuluję kominka. Piękny wyszedł.

Podziwiamy i czekając na naszą chałupę. Wczoraj dostałem mms-a od Tadeusza- szósty bal już położony.

Pozdrawiam.

Krzysiek gratuluję :) Ja mmsów nie dostawałem :cry: Daj znać kiedy konkretnie zaczynają u Ciebie, bo nasza kołyska ponoć na ukończeniu i mają ją przywieźć gdy będą jechać do Ciebie.

Kołyska dopełni chyba już całkowicie klimat w naszym domu :lol: :lol: :lol:

No kruszon jestem pod ogromnym wrażeniem. Otworzyłam buzię z zachwytu jak małe dziecko.

A ty taki skromny: taki pojechany, asymetryczny... trala lala

Pewnie pekasz z dumy! No ale powód masz ogromny.

Po kim jak po kim ale po Tobie gorszego efektu się nie spodziewałam :lol:

Teraz czekam na zdjęcie tej kołyski :o trzeba było siedzieć cicho :wink:

Kominek w takim klimacie jak lubię... uwielbiam takie kominki!!! :D To jest właśnie to! :D , a nie chrom i szkło. :-?

Nie wiem czy się w końcu doczekam aż Pawełek skończy nasz, bo kamień tylko czeka. Aaaaa przepraszam, tydzień temu zagruntował, więc może za jakieś dwa kolejne tygodnie zacznie obkładać :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam serdecznie :D

Kominek w takim klimacie jak lubię... uwielbiam takie kominki!!! :D To jest właśnie to! :D , a nie chrom i szkło. :-?

Nie wiem czy się w końcu doczekam aż Pawełek skończy nasz, bo kamień tylko czeka. Aaaaa przepraszam, tydzień temu zagruntował, więc może za jakieś dwa kolejne tygodnie zacznie obkładać :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam serdecznie :D

Iwuś dla mnie też kominek musi być w takim lub zbliżonym klimacie. Chrom i szkło mnie przeraża nie tylko przy kominkach.

Swoje ochy i achy na temat tego cudnego kominka Kruszona wyraziłam już w innym wątku, ale ten kominek zasługuje na to, żeby je powtórzyć :D

Pięęęękny