Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głową w bale

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obiło mi się o uszy. Natomiast doświadczenia z tą marką nie mam żadnego. swego czasu była gorąca dyskusja na temat środków do zabezpieczenia naszych domów z zewnątrz. Musiała byś przewalić cały wątek domów z bali. Możliwe, że tam coś o tym producencie było....

Ja posłuchałem swojego wykonawcy, który zalecał mi olej lniany Beckersa, z tą różnicą, że kupiłem ponad dwukrotnie tańszy i na mój gust lepszy olej Ausona... Też chyba już o tym było.....

8)

dzięki za informacje:)

..a powiedz mi, czy słyszałeś o czymś takim do malowania domku z zewnątrz:

impregnat elewacyjny Remmers, który jest lakierem, ale lakierem wodorozcieńczalnym??

nasz wykonawca domku to poleca.

Wtrącę się nieco :oops: :wink: Ja mam doświadczenie z Remmers. Nasze ogrodzenie malowaliśmy tym środkiem. Uważam, że jest rewela. Ogrodzenie przezimowało, a teraz w czerwcu dorabialismy trzy przęsła, które były dopiero teraz malowane... i żadnej róznicy w odcieniu z tymi co były malowane w tamtym roku. Wszystko wyglada tak samo. Nikt by nawet nie zgadł, które przesła były robione dopiero w tym roku. Super środek, trzyma żywy kolor, narazie decha zdrowa, ale młoda :wink: , myślę że przetrzyma sporo lat.

Dom malowany Sadolin Classic, ponieważ nasz wykonawca nie miał doświadczenia z Remmers i nie chciał ryzykować. Tylko kiedy to doświadczenie zdobyć jak się nie stosuje :lol: . Z sadolin też jestesmy zadowoleni :D

A takie coś podkradłam z dziennika wiolasz....

Przepis na kruszonkę od magpie101

3 szklanki maki

-1 szklanka cukru

-3 jajka

-2 czubate lyzeczki proszku

-1 szklanka kwasnej smietany

-1/2 szklanki oleju

-mozna dac olejku troche

wykonanie: ubic bialka na sztywno, dodac cukier i zoltka, ubic na puszysta mase. Potem dodajemy reszte skladnikow (make przesiewamy przez sitko) i wszystko mieszamy delikatnie recznie (ja mieszam drewniana lyzka). Wylewamy na blache, na to owoce i kruszonke (do miski po ciescie wlewam 1/2 kostki stopionej margaryny i tyle maki aby powstala kruszonka). Na wierzch cukier puder lub lukier. dodać olejek śmietankowy

Coś mi się jednak zdaje, że Ty swoją Kruszonkę inaczej robiłeś :lol: :lol: :lol: :lol :lol:

Cześć

Gratulacje, piękny masz dom. Już Ci zazdroszcze, ale mam nadzieje, że i ja sie wkrótce dorobie. Mam pytanie do Ciebie kruszon11 .Wszędzie pieją o tym, że ściana z bali bez ocieplenia musi mieć przynajmnie 30 cm (niby takie prawo), a ty budujesz jeśli pamiętam z bali 18 cm, to jak to ma sie poóźniej z odbiorem domu przez inspektora. Nie będzie z tym problemów?

Kruszon....prosze o Twoje zdanie w tej sprawie:

.. mielismy spotkanie w sprawie ogrzewania domu.

Wybrana opcja to kominek z płaszczem wodnym + buforowy zbiornik akumulacji ciepła 500/160l. Cała instalacja kominkowa składajaca sie z tego co wyżej + izolacja +naczynia wzbiorcze + przewody, pompy, złaczniki itd + inastalacja, montaż, uruchomienie i regulacja RAZEM 18300 zł

... czy to tanio czy drogo?????

bo jestem zielona w tym temacie:(

Kruszon....prosze o Twoje zdanie w tej sprawie:

.. mielismy spotkanie w sprawie ogrzewania domu.

Wybrana opcja to kominek z płaszczem wodnym + buforowy zbiornik akumulacji ciepła 500/160l. Cała instalacja kominkowa składajaca sie z tego co wyżej + izolacja +naczynia wzbiorcze + przewody, pompy, złaczniki itd + inastalacja, montaż, uruchomienie i regulacja RAZEM 18300 zł

... czy to tanio czy drogo?????

bo jestem zielona w tym temacie:(

Czy dużo, czy mało nie wiem, szczerze powiem. Chyba nie dużo, bo ja za kominek powietrzny z rozprowadzeniem zapłaciłem w sumie 12-13 tys.

Lepiej sprawdzić kilka ofert, będziesz miała rozeznanie. Tak chyba najlepiej...

Ale ogrzewanie będziecie mieć jedynie za pomocą kominka wodnego ??

Co do zdjęć... Będą... :lol: :lol:

Czasu nawet nie mam i głowy, żeby pamiętać o zabraniu aparatu, a z komórkowca zdjęć nie polecam... Na razie robota, robota, robota....

Sprzątanie, skręcanie mebli, sprzątanie, sprzątanie.

W końcu sąsiad ze sprzętem wyrównał i rozplantował teren. Jest fajnie, ale jak deszcz spadnie..... Będzie masakra....

W poniedziałek przyjeżdżają nasi górale położyć dach na garażu i co ważniejsze zrobić TARAS !!!

8) 8)

Niedługo będzie można z piwkiem posiedzieć...... mniammmmm

Cześć

Gratulacje, piękny masz dom. Już Ci zazdroszcze, ale mam nadzieje, że i ja sie wkrótce dorobie. Mam pytanie do Ciebie kruszon11 .Wszędzie pieją o tym, że ściana z bali bez ocieplenia musi mieć przynajmnie 30 cm (niby takie prawo), a ty budujesz jeśli pamiętam z bali 18 cm, to jak to ma sie poóźniej z odbiorem domu przez inspektora. Nie będzie z tym problemów?

Cześć, nie wiem. Jeszcze nie wiem.

Czytałem coś w necie. Jest tak, że ściany muszą mieć przenikalność cieplną poniżej 0,5W/na coś tam. Ale znalazłem też informację, że wyliczanie tego współczynnika to nie taka prosta sprawa, że przy odpowiedniej metodologii obliczania może wyjść, że wystarcza ściana o grubości 20 cm.

Na dniach się dowiem co i jak i dam Ci znać.