Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głową w bale

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale jakiej porady oczekujesz ? W kwestii czego ?

Na pewno kominek nie może być bezpośrednio przy ścianie, stykać się z nią. Niesie to ze sobą ryzyko pękających płyt GK, bo komin nie będzie niejako ustabilizowany.... Więc pamiętaj - poddasze w boazerii. Ja już niestety tego nie zmienię, przynajmniej na razie..... echchch

Z inspiracjami jest ciężko. Nam przynajmniej było cholernie ciężko. Bo znaleźć kominek w guście i pasujący do drewniaka to almost a miracle ....

Na FM znajdziesz coś co pozwoli wymyślić coś swojego....

Masz babo problem

:lol: :lol: :lol:

Tymczasem na wsi....

Czas na jakieś zdjęcia :D :D :D

Zgodnie z obietnicą, zobaczmy jak wygląda blacha Plannji na dachu Kruszonowa po roku od położenia:

Tył domu:

http://lh3.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SsmKwOjRUuI/AAAAAAAAFvc/RIMaUnCs514/s720/IMGP6490.JPG

http://lh5.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SsmKwJTbI1I/AAAAAAAAFvg/tOmlJFw9ffU/s720/IMGP6492.JPG

Tak wygląda blacha kiedy świeci na nią słońce.

A tak wygląda z drugiej strony, w tym przypadku przód domu:

http://lh3.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SsmKwRTc2_I/AAAAAAAAFvk/5IAtmQ4rvic/s720/IMGP6493.JPG

http://lh3.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SsmKwn8D1uI/AAAAAAAAFvo/kocnKNckOOM/s720/IMGP6495.JPG

Chyba lekki kanał..... Przyznacie, że średnio to wygląda...

Pan Z Plannji, który był na wizji lokalnej, stwierdził, że ze Szwecji wysyłają blachę w rolkach i do jednej z nich mogły dostać się dwie różne partie blachy. I teraz inaczej osiada kurz na blasze......

Pozostawię bez komentarza.

Zobaczymy jak dalej potoczą się losy naszej reklamacji...

Dla mnie również lepszej opcji nie ma... Tylko jaką opcję obierze producent ... ?

Chociaż Pan Z Plannji dawał do podpisu oświadczenie, które stwierdzało, że zgadzam się na wymianę paneli przez producenta, i że wymienione panele mogą się różnić odcieniem od pozostałych, czyli wedle mojego mniemania od całości dachu i dalej pozostaje szachownica... Nie zostało podpisane.... Rzecz jasna...

Kruszon, współczuje przebojów z dachem, przegięcie i też uważam że powinni wymienić Ci cały dach i jeszcze w przeprosinach coś dać gratis :evil:

pozwolisz że o coś zapytam a dokładnie o impregnat którym dom malowałeś - zadowolony jesteś z wyboru? powiedz, mieliście drewno suszone czy mokre?

ile tego cuda Wam na domek zeszło?

Impregnowałem dom środkiem na bazie oleju lnianego. Środek, zaznaczam, bezbarwny. Już gdzieś , kiedyś o tym pisałem.

Ja znalazłem dwa dostępne takie środki. Jeden niemiecki Beckersa, drugi szwedzki Ausona. Nota bene sam rodzaj impregnatu polecany przez naszego cieślę.

Różnicą między nimi są takie, że niemiecki jest rzadszy (moje subiektywne odczucie), jakby bardziej rozwodniony i do tego trzy razy droższy.

Pomijając fakt, że przed impregnacją dom został porządnie wyszorowany szarym mydłem - również za radą górala - to impregnatu poszło 21 litrów, jeśli dobrze pamiętam. Tym środkiem impregnowany był dom tylko z zewnątrz, nie nadaje się do środka. W moim przypadku zużyłem więcej, niż np. gdyby zastosować go w Twoim przypadku, bo sporo "wpiło" mszenie.

W przyszłym roku chcę powtórzyć i szorowanie i impregnację, tym razem już pójdą dwie warstwy.

Co do kosztów, bo z pewnością jesteś ciekawa - wyszło jakieś niecałe 500 PLN, w tym był sam impregnat, szare mydło i jeszcze puszka innego środka, też na bazie oleju lnianego, ale z dodatkiem smoły sosnowej - to poszło na opaski..... i ostatnio na barierkę balkonu, którą musiałem odnowić, bo była wystawiona na ostre południowe (w sensie stron świata :D) słońce i deko się była spsuła.....

Robocizna oczywiście bezcenna, bo własna :p:P:P

Bale u nas sezonowane, 3-letnie.