Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głową w bale

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Chyba mamy podobny gust, bo póki co to dla mnie najpiękniejszy drewniak na forum (no może odrobine dla nas za mały) Gratulacje kruszon i do roboty bo nudzi mi się. pozdrawiam

Kurka wodna, pierwszy post i od razu u mnie....

Dzięki za dobre słowo.

Coś tam się u mnie dzieje, zaczęliśmy stawiać (ja i moja sprawdzona :lol: ekipa, czyli ojciec i teść) ścianki działowe na poddaszu. Nie sądziłem, że będzie z nimi tyle roboty... Przez cały dzień stawiamy jedną... Ale są już trzy. Pierwszą robiliśmy dwa razy. Drugi raz rozebraliśmy do zera i od nowa. Ale jakoś wyszło.

Wczoraj przyjechała do mnie wełna, a że tirem gościu nie dał rady wjechać do mnie na działkę, więc nosiliśmy we dwóch jakieś 100 metrów do domu... 85 paczek wełny, bo kupiłem w płytach :D Nie pytajcie jak się czułem....

Baby... dom wydaje się mały, ale wierz mi, jest tam trochę miejsca... Z zewnątrz i szczególnie na zdjęciach wygląda niepozornie. Kilka osób już u mnie było, między innymi z forum, i każdy mówił podobnie.

A zdjęć nowych nie mam, bi jakoś nie było czasu ostatnio. Ale obiecuję, poprawię się.

Pierwszy post u Ciebie, ale nie pierwszy raz u Ciebie ha ha. Tak naprawdę to od dawna Cię "śledzę". Domek ma naprawdę super smaczek: okienka, kominy... a projekt kominka to ci kiedyś podkradnę :roll: cudny jest. Kiedyś, bo przed nami jeszcze długa droga. A domek agagaj naprawdę jest drugi co do piękności

Czas na obiecane zdjęcia. Poddasze zaczęło się nieco zmieniać.

http://lh6.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SXI49bRKQVI/AAAAAAAAEo4/JQUhgi10cVs/s720/IMGP5445.JPG

http://lh3.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SXI49nVC7kI/AAAAAAAAEpA/W4W09suMUBk/s720/IMGP5446.JPG

http://lh3.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SXI496ztH8I/AAAAAAAAEpI/mEJzsZjxw3E/s720/IMGP5448.JPG

http://lh4.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SXI5e35iQ1I/AAAAAAAAEpQ/p-qXBnH2TWs/s720/IMGP5449.JPG

Zaczęliśmy stawiać ścianki działowe. My - to ja i moi niezastąpieni :lol: pomocnicy, czyli mój teść i teść mojej żony.

Pierwsza ścianka stanęła właściwie na próbę. Tydzień później rozebraliśmy ją i postawiliśmy od nowa. Na całe szczęście kantówki pionowe zamocowane były na kątownikach, więc nie było tragedii z demontażem. Ale i tak cały dzień pracy przy raptem ścianie o długości 3 metrów.....

Z tymi kątownikami to nie wiem czy dobry pomysł. Trzecia - od klatki schodowej - postawiona już na gwoździach samowkrętnych i mam wrażenie, że stabilniejsza. Ale z drugiej strony tam wyszedł inny "system" mocowania, bo do skosu.... Chyba trzeba dobić gwoździami pozostałe dwie ścianki.

Zaczęliśmy też ocieplać dach. Na pierwszy ogień poszły skosy

http://lh6.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SXI5gc0GbII/AAAAAAAAEpY/F5q1h-4UDsc/s720/IMGP5454.JPG

i trochę też ścianki szczytowe

http://lh6.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SXI5gnqFLpI/AAAAAAAAEpg/0eZGxfnfwpg/s720/IMGP5457.JPG

Wełna Isoroca, cenowo bardzo korzystna. W płytach, tnie się łatwiej, wkłada się łatwiej, trzymam się lepiej. Takie moje odczucia. Natomiast pyli chyba bardziej od wełny w rolce. Cóż, środki bezpieczeństwa i ochrony :), jak widać na zdjęciach, zachowane.

Na pierwszy sort poszła grubość 15 cm, potem jeszcze 5 cm.

Dla niektórych wyda się mało, dla innych w sam raz... Każdy robi jak mu pasuje...

Witam

Czy byłoby wielkim nietaktem gdybym zapytał o namiary na kamieniołom, cenę czy inne takie? Poszukuję aktualnie okładziny na piwnicę, a ten fason komina bardzo mi się podoba.

Żeby nie było, że tylko po to wpadłem, to domek naprawdę fajowy. Krzynkę podobny do naszego (przynajmniej w pierwotnym założeniu :) ) Swoją drogą, jak już ktoś wcześniej wspomniał, pachnieć u Was musi przepięknie :)

Pozdrawiam i powodzenia :lol:

A domek agagaj naprawdę jest drugi co do piękności

Nie dostaję powiadomień (wrrrrr), a tu Baby takie miłe rzeczy pisze :lol:

Nie widziałaś chyba dzienników wszystkich forumowiczów :o

Poczekaj, poczekaj - my z domku zrobimy domisko, bo juz zaczynamy spierniczac go wizualnie!!!

Po raz drugi wybrałam bezpieczniejszą wersję kolorystyczną i materiałową, czego juz szczerze żałuję. A było zamknąć oczy, zacisnąć zęby i trzymać sie swojego :x

Wybraliśmy ciemny, spokojny kolor okien, zamiast jaśniejszego i bardziej drapieżnego, co teraz nam znacznie utrudni wybór koloru na opaski okienne. Nie ma takiego koloru, który dodałby domowi "tego czegoś", aby złamać monotonię czarnego dachu i jasnych ścian.

Wycofalismy się z rynien miedzianych, a zamówiliśmy czarne plastikowe... A miały być wraz z obróbkami okien właśnie "tym czymś"...

Dodatkowo chodzi mi po głowie, żeby nie montować ośmiu okien dachowych, tylko połowę z nich. To pozwoliłoby na znaczne oszczędności, ale znów cierpi na tym wygląd chaty... Jednak wolę nie męczyć za kilka lat w upale swoich rodzonych Gajdeczów...

Ja tam nie wiem jak pójdzie wykończeniówka, bo nie jestem od miesiąca w stanie podjąć żadnej sensownej decyzji. Małżuś patrzy na mnie tylko maślanym wzrokiem z pytaniem w oczach "To jak robimy, szefowa??" - jak rasowy budowlaniec :lol:

Faaaajnie Ci Kruszon, że robisz juz ścianki. My też sobie porozbieramy. I pewnie nie tylko ścianki, ale instalacje i inne takie. Zamierzamy wpuszczanych na budowę "fachowców" ograniczyć do minimum. Mamy na nich alergię, a nie zamierzamy się odczulać na ten alergen, bo to kosztowne i nerwochłonne...

A, zgaduję, dwóch teściów na kilku metrach kwadratowych nie powoduje z pewnością tak napietej atmosfery jak dwie teściowe na tym samym metrażu??... :p

Ehhhh. Jak ja lubię rozpisać się w Twoim dzienniku :wink:

P.S. SORY

Witam

Czy byłoby wielkim nietaktem gdybym zapytał o namiary na kamieniołom, cenę czy inne takie? Poszukuję aktualnie okładziny na piwnicę, a ten fason komina bardzo mi się podoba.

Żeby nie było, że tylko po to wpadłem, to domek naprawdę fajowy. Krzynkę podobny do naszego (przynajmniej w pierwotnym założeniu :) ) Swoją drogą, jak już ktoś wcześniej wspomniał, pachnieć u Was musi przepięknie :)

Pozdrawiam i powodzenia :lol:

Żaden nietakt :p Pisałem już chyba o tym. Na kominach mam kamień naturalny, moi górale mówią na to dziki kamień. U mnie akurat to piaskowiec, "montowany" zwyczajnie za zaprawie. Koszt 60 zł/m2. Płaty jak widzisz o kształtach nieregularnych, grubość średnio 3 cm.

Składy z takim kamieniem na pewno znajdziesz w swojej okolicy, wystarczy poszukać, ewentualnie gugle:

http://katalog.pf.pl/Lubuskie/Marmur-granit-kamie%C5%84-naturalny-W4G0B6675P0R10C-m13.html

Z takiego kamienia będziemy jeszcze robić podmurówkę i na podłogę "ganku" przed wejściem.

Faaaajnie Ci Kruszon, że robisz juz ścianki. My też sobie porozbieramy. I pewnie nie tylko ścianki, ale instalacje i inne takie. Zamierzamy wpuszczanych na budowę "fachowców" ograniczyć do minimum. Mamy na nich alergię, a nie zamierzamy się odczulać na ten alergen, bo to kosztowne i nerwochłonne...

A, zgaduję, dwóch teściów na kilku metrach kwadratowych nie powoduje z pewnością tak napietej atmosfery jak dwie teściowe na tym samym metrażu??... :p

Jednocześnie ścianki, ocieplenie dachu, hydraulik czeka na cynk, żeby wejść, ja czekam na podłączenie kanalizy, prądu i gazu, drenaż pasowałoby zrobić, góral od kominka trzeci raz przesunął termin na początek marca, garaż można by zacząć kończyć.... Tyle jest rzeczy, które chciałbym jednocześnie zrobić.... :roll: :roll:

A teściowie się dogadują, zawsze robią razem :lol: :lol:

[

Nie dostaję powiadomień (wrrrrr), a tu Baby takie miłe rzeczy pisze :lol:

Nie widziałaś chyba dzienników wszystkich forumowiczów :o

Poczekaj, poczekaj - my z domku zrobimy domisko, bo juz zaczynamy spierniczac go wizualnie!!!

Po raz drugi wybrałam bezpieczniejszą wersję kolorystyczną i materiałową, czego juz szczerze żałuję. A było zamknąć oczy, zacisnąć zęby i trzymać sie swojego :x

Oglądałam już sporo dzienników. Oczywiście ograniczam się tylko do domków z bali, bo inne mnie nie interesują. Ale niestety......zawsze ktoś coś tak sperniczy, że nie chce mi sie już oglądać dalej, np. lakierobejca, chamskie plastikowe okna, wszystkie ściany w środku otynkowane. :o :evil: Eeee szkoda gadać, cały czar pryska. Mam nadzieję,że aż takich głupot Aga nie zrobisz. Narazie tylko u kruszona wszystko jest tak, jak sama bym chciała mieć