Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc bo nie mam o tym pojęcia..

Efik86

Recommended Posts

Mam działkę która właśnie zostanie sądownie podzielona ( po śmierci matki) miedzy mnie a brata.

Chcę się dowiedzieć jak ogrodzić swoją część, tzn. wytyczyć nowe granice. chce ją ogrodzić od części brata. nie mam o tym pojęcia. proszę o odpowiedz i mniej wiecej koszty jakie mnie czekają..

Mam działkę która właśnie zostanie sądownie podzielona ( po śmierci matki) miedzy mnie a brata.

Chcę się dowiedzieć jak ogrodzić swoją część, tzn. wytyczyć nowe granice. chce ją ogrodzić od części brata. nie mam o tym pojęcia. proszę o odpowiedz i mniej wiecej koszty jakie mnie czekają..

jak sad podzieli to sie zapytaj - na razie nie wiesz co i jak dzielic i nie wiadomo czy dzialke tak naprawde da sie prawnie podzielic

salomon tez sprytnie kazal dziecko na pol podzielic i sami wiemy co z tego wyszlo ...

Czekam tylko na papiery!!

Mam swoją połowę już prawnie otrzymaną.

No to pewnie w tych papierach będzie wskazane jak została podzielona. No chyba że już masz stosowne papiery.

Wtedy o ile nie zostało to już zrobione, do geodety aby wskazał granice.

Jak już będzie granica, to stawiasz sobie słupki i po sprawie

Samym wytyczaniem granic zajmują się geodeci.

Samym grodzeniem działek zajmują się hmmm ogrodnicy :D chyba nie - to może ... kwalifikowana siła robocza (możesz być i Ty).

Typów ogrodzeń jest wiele - wybór należy do Ciebie

może jeszcze sprecyzuj co rozumiesz że masz swoją połowę prawnie otrzymaną bo nie wiem czy chodzi o postanowienie spadkowe i masz określone że z bratem macie udział w nieruchomości po 1/2 części czy robiliście już moze dział spadku i jest określone że Twoja połowa jest np do strony działki x a brata od działki y - jakby nie patrzeć po uprawomocnieniu geodeta musi zrobić podział

koszt zwykłego podziału - czytaj wchodzi, mierzy, wkopuje graniczniki to na ile się orientuję w cenach od 1500 zł w górę, jak sie nie dogadacie z bratem będzie gorzej bo wtedy trzeba będzie znowu z sądem sie bawić

a pozostałe koszty to mogę Ci podać jeśli chcesz o ile określisz które postępowanie przeprowadzaliście obecnie