Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrać kolor klinkieru, okien i dachu?

Recommended Posts

Zaczynamy niebawem budowę i muszę zdecydować się na kolor klinkieru ( kominy i słupy przy wejściu). Ale jak zrobić zeby dopasować kolorystycznie póżniej do tego okna i blachę na dom. Podobają mi się odcienie brązu, ewentualnie machoń. Proszę o rady i zdjęcia.

Znam dylemat...

Też taki mieliśmy, jak dobrać i dopasować kolor: okien, elewacji, podbitki, dachu, klinkieru na komin, cokołu.

Braliśmy próbki gdzie sie dało, jeździliśmy i przymierzliśmy.

Ze skałdu wziąłem wszytkie rodzaje cegły klinkierowej jakie mieli, żeby dopasować do dachu...

Efekty sie zobaczy, na razie jest dach i komin na gotowo.

I sie okazuje, zę to co na dole wydaje sie pasujące, to na dachu już nie tak koniecznie.

A i w końcu zdecydowaliśmy sie na okna białe, bo już za dużo tych kolorów było do dopasowania.

Ogólnie nie ma chyab na to dobrej metody. A jeśłi chodzi otynki to normalnie pytaliśmy właścicieli domów które sie nam podobały jakie tyni zastosowali. Co z tego że obcy ludzie - wszysycy byli pomocni.

Pozdrawiam i powodzenia

żeby nie było, że sobie tylko żarty stroję

Generalnie kolor komina dobiera się albo do elewacji i okien (zwłaszcza gdy także z klinkieru planoweany jest cokół) albo daje w kolorze dachu (ja osobiście nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania)

Masz jeszcze trochę czasu - najlepiej jak wsiądziesz na rower i pojeździsz po okolicy