Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

będę stawiał ściany z BK o gr. 24 cm i postanowiłem zastosować elementy do nadproży typu U o wymiarach 59x24x24 cm (czyli dokładnie jak bloczki), proszę o potwierdzenie i pomoc, czy dobrze kombinuję:

1) szer. otworu 90 cm – czyli do zastosowania dwa profile U, które będą oparte po 15 cm z każdej strony na ścianie nośnej;

2) szer. otworu150 cm – czyli do zastosowania trzy profile U, które będą oparte po 15 cm z każdej strony na ścianie nośnej

jak należy wykonać zbrojenie dla powyższego: po 4 pręty fi 12 cm połączone strzemionami dla każdego z powyższych na dystansach o wys. 2 cm? czy też dla otworu 90 cm wystarczą 2 pręty ułożone jeden obok drugiego? rozumiem, że takie strzemiona można wykonać z jakiegoś sztywnego drutu o wymiarze takim, aby umożliwić zachowanie tych 2 cm dystansu z każdej strony?

czy nadproża powinno się robić tak jak na załączonym linku? czyli w tym przypadku musimy „zaszalować” boki tego profila, żeby uniemożliwić wypływ betonu? czy też można to zrobić tak, że nadproża montować jakby warstwę wyżej zostawiając te 15 cm na oparcie w murze - wówczas U przylega bezpośrednio do sąsiedniego bloczka i beton nie wypływa (tylko w tym przypadku nie ma spoiny pionowej. Oczywiście w obu przypadkach ta część oparta w murze jest położona jak normalny bloczek na zaprawie?!?!

http://www.solbet.pl/wience_i_nadproza.php

mam nadzieję, że wyraziłem się dostatecznie jasno?!?;))

z góry dziękuję za pomoc

https://forum.murator.pl/topic/104960-nadpro%C5%BCa-systemowe-u-prefabet/

Witaj

Wykonałem (własnoręcznie) podobnie – system SOLBET bloczki U 240x240x500 (krzywe :evil: jak :evil: )

Otwory od 950 do 1850

Co do szalowania – dla otworów krótkich (do ok. 1200) i nie obciążonych wystarczy pod bloczek U położyć deski (co najmniej 2) wsparte na krótkich deskach przybitych na gwoździe ~5” do bloczków poniżej. Dłuższe oraz obciążone wymagają dodatkowo podparcia (najprościej stemplem) w środku

Co do zbrojenia – 4 pręty fi12 + strzemiona z 6 co 15cm i zagęszczone w strefie podparcia. (przy otworach 1800 dawałem cztery 16 ale to już przesada - u mnie akurat było to uzasadniona konstrukcyjnie)

Co do długości oparcia – to z tego co się orientuje powinna wynosić 200 na stronę - dla otworów do 1500 i 250 mm na stronę do otworów powyżej 1500

Metoda wykonania nadproży bardzo przyjazna i godna polecenia

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/104960-nadpro%C5%BCa-systemowe-u-prefabet/#findComment-2568244