Rafal111 14.07.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Dostałem oferty z kilku firm na okna i tak:Współczynnik 1, profil 5k VEKA, kolor dwustronny, zaokrąglone OknoPlast i Jezierski wychodzi podobnie około 18095zł netto za wszystkie oknaOkna Vertex są tylko o 1300 zł tańsze Ale Jezierski ma promocje gdzie dopłata do wszystkich okien za potrójna szybe to "tylko" 1000 złCzy warto dopłacac te 5 % ?Może za kilka lat to będzie standard - czyli okna o współczynniku 0.7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.07.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 faktycznie jest promocja na k=0,7 dla CT-70 a 19 zeta netto za 1mkw i dla Si-82 w cenie 1,- PLN netto za 1mkw czyniąc siedmiokomorowke bardzo atrakcyjna cenowo Czy warto? Realnie zbyt wiele czynników wpływa na ostateczny bilans cieplny chałupy by kategorycznie stwierdzić ze warto bądź nie Ale patrząc z drugiej strony kwota 1000 zeta w kosztach samych okien jak i całości wydatków na chałupę nie jest powalająca Ja bym sie nie zastanawiał i wziął - mimo mojego sknerstwa za to mialbym sie czym pochwalić ze mam okna na topie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 14.07.2008 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 tylko słyszałęm że trzy szyby sprawiają wrażenie ciemnych okien z zewnątrz, że bardzo światło odbijają i nieładnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krogulec14 14.07.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 a ten współczynnik 1 to na całe okno czy tylko na szybę ? bo to różnica lekka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 14.07.2008 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 zawsze podaja na całe okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 14.07.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Warto zainwestować w "cieplejsze" okno. Różnica, którą podajesz jest bardzo mała i zwróci ci się bardzo szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krogulec14 15.07.2008 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 zawsze podaja na całe okno wyobraź sobie że nie zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.07.2008 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 zaryzykowałabym że nawet częściej na szybe niż na całe okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 15.07.2008 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 zaryzykowałabym że nawet częściej na szybe niż na całe okno tez bym szaryzykował takie stwierdzenie. średnio przy szybie 1,0 -1,1 całosc okna ~1,4-1,5 wychodzi producenci nie za bardzo na całe okno mogą dać współczynnik, bo to zalezy od % powierzchni szyby wzgledem % powierzchni profila - a to w zaleznosci od konkretnego okna różnie wyglada ... pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.07.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 nie mówiąc o tym że nie wszystkie okna są plastikowe, a te drewniane to niektóre w ogóle niezestandaryzowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 15.07.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 I całe to U szlag trafia po kilku wietrzeniach, chyba że ktoś lubi zaduch i boi się swieżego powietrza Sorry że tak ironizuje ale chyba coś w tym jest i są granice zdrowego rozsądku. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 15.07.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 I całe to U szlag trafia po kilku wietrzeniach, chyba że ktoś lubi zaduch i boi się swieżego powietrza Sorry że tak ironizuje ale chyba coś w tym jest i są granice zdrowego rozsądku. pzdr Nie koniecznie, przy wentylacji mechanicznej nawiewno - wywiewnej, okna pozostają sprawne Nie potzreba ich otwierać aby mieć świeże powietrze....ba nie ma nawet po co. Chyba tylko po to aby je umyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 15.07.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Wentylację mechaniczną z całymi jej urokami mam w pracy na co dzień. Gdybym uraczył się czymś takim jeszcze w domu to chyba bym ocipiał.Nie chcę wywoływać dyskusji na ten temat bo już zbyt wiele powiedziano. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.07.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 To nie wywołuj. Z tego co kojarzę to Ty wyskoczyłeś z tekstem o wietrzeniu w wątku o trzyszybowym oknie. I pohamuj język bo takie słownictwo to co najwyżej wśród budowlańców uchodzi ale wśród inwestorów niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 15.07.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 A to forum jest tylko dla inwestorów??, popatrz no .....nie wiedziałem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 15.07.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Ale Jezierski ma promocje gdzie dopłata do wszystkich okien za potrójna szybe to "tylko" 1000 zł Czy warto dopłacac te 5 % ? Może za kilka lat to będzie standard - czyli okna o współczynniku 0.7 Póki co > u=0,7 to parametry wkładu szybowego nie okna ! Mimo to doplata wyglada atrakcyjnie; a na ile warto - wyniknie z wyliczen dla budynku. Przy tym jedna uwaga - czasami ktos kupuje taki supercieply wklad do swojego hipercieplego domu - ale ze szprosem ozdobnym wewnatrz - szprosy wydatnie pogarszaja termoizolacje i przyjmowanie wowczas u=0,7 jest mowiac delikatnie nieporozumieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 17.07.2008 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 a jak to jest z widokiem przez te okna na zewnątrz. Nie sa jakies ciemniejsze, ne bedzie ciemno w salonie a żona bedzie z zewnątrz widzieć jakby ciągle były brudne firany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.07.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 będzie troszkę ciemniej - wszak zamiast 8mm szkła będziesz miał tych millimetrow 12 ale by dostrzec różnice to musiałbyś mieć cześć okien z szyba standardowa Ale by od razu było ciemno? Przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 17.07.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Przy tym jedna uwaga - czasami ktos kupuje taki supercieply wklad do swojego hipercieplego domu - ale ze szprosem ozdobnym wewnatrz - szprosy wydatnie pogarszaja termoizolacje i przyjmowanie wowczas u=0,7 jest mowiac delikatnie nieporozumieniem... Czemu szprosy wewnętrzne mają pogarszać właściwości termoizolacyjne okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coquelicot 17.07.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 U mnie w budowanym domu sa okna Jezierskiego 3 szybowe (Jareko coś o tym wie Żadnych objawów zaciemnienia nie zauważyłem, a dodam, że działka leśna. Ja będę grzać prądem (i kominkiem, zobaczymy), więc dom energooszczędny - i okna też. Ale gdybym miał gaz ziemny, to kto wie kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts