adi_ 17.07.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 bo szprosy sa wewnatrz szyb i ograniczaja przeplyw gazu to tylko teorja w sumie to nie wiem dalczego niby mialy by pogarszac no i nawet okno z 4 szybami zle zamontowane traci swoje wlasciwosci pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.07.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Ou dzizas - szpros to mostek! duh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.07.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 bo szprosy sa wewnatrz szyb i ograniczaja przeplyw gazu to tylko teorja w sumie to nie wiem dalczego niby mialy by pogarszac no i nawet okno z 4 szybami zle zamontowane traci swoje wlasciwosci pozdrawiamtu nie chodzi o przepływ gazu wewnątrz szyby bo szpros nie dzieli szczelnie powstałych pól od siebie Pomyśl - pomyśl i po chwili będziesz wiedział dlaczego szpros podwyższa straty ciepła przez szybe Dla ułatwienia myślenia dodam iz jest wykonany z aluminium By było jeszcze łatwiej wpaść dlaczego tak sie dzieje dodam ze ma grubość przeważnie 8mm zaś szerokość najczęściej spotykana to 26mm Juz wiesz czy jeszcze nie? W pakietach trzyszybowych, gdzie jest montowany w jednej z komor jego wpływ zaczyna byc marginalny ale.... ale w pewnych warunkach temperaturowo wilgotnościowych przy dwuszybowych widziałem parę wodna wkroplona na szybie w miejscach gdzie były szprosy - o czy m to świadczy? Im większy udział powierzchni szprosów w całkowitej powierzchni szyby tym zjawisko jest bardziej spotęgowane (tj. podwyższenie współczynnika k o którego obniżenie tak walczycie zaciekle ) Znasz odpowiedz? Wiec nie jest to do końca teoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 09.08.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 a co bedzie jak szpros bedzie plastikowy ? bo ramki w oknach mi wllasnie takie zaproponowali zamias aluminium plastik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niewczasik 10.08.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Ponieważ mam we właśnie budowanym domu dużo otworów okiennych kupiłam okna trzyszybowe Urzędowskiego.Myślę, że przy inwestycji we własny dom nie warto oszczędzać na jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanejek 11.08.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Ponieważ mam we właśnie budowanym domu dużo otworów okiennych kupiłam okna trzyszybowe Urzędowskiego.Myślę, że przy inwestycji we własny dom nie warto oszczędzać na jakości. Gebauer zamówiony w Komorowie pod Warszawą wyszedł mi sporo taniej niż Urzędowski. Szyba 0,6. Zobaczymy jak firma sprawdzi się później, bo montaż około października. Co do szprosów, to wystarczy wiedzieć jaka jest jego przenikalność... i pewnie wyjdzie, że bez szprosów lepiej. Chyba, że ten plastik będzie tylko dekoracją na szybie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 12.08.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 A wie ktoś może jak się sprawa miewa z współczynnikiem przepuszczalności energii słonecznej w oknach 3-szybowych? Z tego co mi wiadomo to w domu energooszczędnym zyski z energii słonecznej są sprawą kluczową - współczynnik nie powinien być mniejszy niż 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.09.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 a co bedzie jak szpros bedzie plastikowy ? bo ramki w oknach mi wllasnie takie zaproponowali zamias aluminium plastik ? Szprosów plastikowych wewnętrznych sie nie robi.. zawsze sa z aluminium. Ramki dystansowe w szybach to co innego. Ale czy to sta, aluminium czy tworzywo to i tak jest zawsze gorsze/zimniejsze niż "poduszka" z argonu. Niezle te teorie. Swiadczą tylko o tym, jak "handlowcy" potrafią czarować i kłamać. Wrrr.. nie nawidzę takich handlowców. Przy oknach powinni pracować tylko doradcy! A te ciemniejsze szyby.. TO ZALETA nie trzeba stosować rolet )) Powaznie - jesli dla zestawu standard przyjmuje sie przepuszczalnośc swiatła na poziomie ok 80% (powiedzmy 10% na szybę) to dla trójszybowek bedzie to ok 70%? Niby duza strata, ale jej tak nie widac gołym okiem. Mysle ze ten problem mozna zmarginalizowac i jest argumentem firm które nie mają ochoty wprowadzac cieplejszych szyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.09.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 U mnie wyszło 1900 zł dopłaty na całości do okien 3-szybowych ! Brać czy nie brać ,,,, oto jest pytanie! Sa one dużo cięższe i trudniejsze w montażu! Wyszło mi 20 % dopłaty,tylko jest problem: Koniecznie ze szprosami Czy aby nie mija sie to z celem? Jak duże będą straty przez te szprosy? Potrafi ktoś policzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 03.09.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 U mnie wyszło 1900 zł dopłaty na całości do okien 3-szybowych ! Brać czy nie brać ,,,, oto jest pytanie! Sa one dużo cięższe i trudniejsze w montażu! Wyszło mi 20 % dopłaty,tylko jest problem: Koniecznie ze szprosami Czy aby nie mija sie to z celem? Jak duże będą straty przez te szprosy? Potrafi ktoś policzyć? Gdybym wiedzial, ze to tak skomplikuje komus proces decyzyjny... Napisano wyzej - jakieby nie byly, beda zdecydowanie mniejsze niz we wkladzie 2-szyb - bo sa montowane w jednej z DWÓCH komór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 03.09.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Szyby troszke sa ciemniejsze,z zew. widac u mnie zarys sylwetki,ale z kilkunastu metrow,w ogole nie widac np. koloru sciany w pokoju.Jest roznica w por. ze standardowymi oknami.Ale to fajna zaleta,niemniej,rolety sa wymagane,bez przesady..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.09.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 U mnie wyszło 1900 zł dopłaty na całości do okien 3-szybowych ! Brać czy nie brać ,,,, oto jest pytanie! Sa one dużo cięższe i trudniejsze w montażu! Wyszło mi 20 % dopłaty,tylko jest problem: Koniecznie ze szprosami Czy aby nie mija sie to z celem? Jak duże będą straty przez te szprosy? Potrafi ktoś policzyć? Tak, zdecydowanie warto. Tylko nie wiem do ilu okien wyszło to 1900zł, bo jak to dopłata do okien w kawalerce.. a moze dla całego apartamentowca.. A znów na poważnie, trzyszybówka ze szprosem będzie i tak cieplejsza niż dwuszybówka. Jak zaufałes swojemu sprzedawcy (czyli de facto powierzyłeś mu) to zapytaj go o współczynnik. Nikt Ci raczej nie odpowie konkretnie, ale przynajmniej bedziesz wiedziec czy to kompetentny człowiek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.09.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 6x 90x1202x 180x1201x 270x235 Standardowe szyby 6900 zł Bruttoz 3 szybami 8800 złSzprosy w obu przypadkach 18 mmprofil Brugmann 5K Arteszyby : 44 - 4/12/4/12/4 k-0,7 Przedstawicielstwo MultiDOM , firma zaufana ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon66 09.09.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 U mnie wyszło 1900 zł dopłaty na całości do okien 3-szybowych ! Brać czy nie brać ,,,, oto jest pytanie! Sa one dużo cięższe i trudniejsze w montażu! Wyszło mi 20 % dopłaty,tylko jest problem: Koniecznie ze szprosami Czy aby nie mija sie to z celem? Jak duże będą straty przez te szprosy? Potrafi ktoś policzyć? brać - pakiet 3 szybowy ze szprosami jest cieplejszy niz pakiet 2-szybowy ze szprosami, więc jeśli szprosy maja byc tak czy inaczej to lepiej doplacic te 1900 pln, bo cieplo a raczej energia niestety coraz bardziej w cenie i skoro mamy gonic zachod z wysokoscia oplat za energie to te 1900 sie zwroci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.09.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 W sumie już zdecydowałem,będą 3-szybowe Jak coś robić to kompleksowo,2-szybowe do energooszczędnego nie pasują zbytnio! A kwota nie taka straszna ! Podobno są o wiele cięższe i trudniejsze w montażu,poza tym tarasowe musieli podzielić i jest belka poprzeczna tak w 1/3 od dołu. Przy okazji mam pytanie do jareko : Wspomniałeś niedawno coś o ruchomym słupku! U mnie ma taki być w tarasowym oknie,wymiary :270x235 Czy są jakieś przeciwwskazania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 09.09.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 straty przez szprosy - tyle co nic - nie dajmy sie zwariowac270 wysokosc slupka ruchomego w oknie - nie za duzo odwagi ??????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.09.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Nie znam się na oknach! Dlatego pytam,takie mi proponują! Skoro jest taka opcja to dlaczego nie ?? Wysokość to 235 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 09.09.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 a szerokosc dzielona na trzy ??? - jak tak to w porzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.09.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 a szerokosc dzielona na trzy ??? - jak tak to w porzo Tak. Jeden słupek standardowy a drugi ruchomy czyli po otwarciu będzie 180 cm prześwitu Mam nadzieje że mi sie ościeżnica nie ugnie,zresztą często się tak nie otwiera obu skrzydeł ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon66 10.09.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Mam nadzieje że mi sie ościeżnica nie ugnie,zresztą często się tak nie otwiera obu skrzydeł ,,, jak zrobia dobrze (dobre wzmocnienia w srodku, porzadne polaczenia) - to sie nie ugnie, z tego co zrozumialem - okna zrobi jezierski - wiec raczej mozesz byc spokojny, ze dobrze to zrobi, a nawet jak sie rama ugnie... to od czego sa reklamacje? a odnosnie korzystania z jednego skrzydla tylko - nie dajmy sie zwariowac okna sa po to, zeby je otwierac tak ja sie chce i kiedy sie chce - placisz wiec wymagaj - okna musza byc dobrze zrobione, oba skrzydla maja sie otwierac i oscieznica ma sie nie uginac - przeciez maja starczyc na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts