Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Darowizna mieszkania spoldzielczego - prosze o pomoc.

zielonooka

Recommended Posts

Ogromna prosba (temat banalny i na pewno juz prouszany ale kazdy wie jak dziala nasza "kochana" wyszukiwarka forumowa :)) - wiec licze na zrozumienie i "łopatologiczne " wyjasnienie co nalezy zrobic.

Sprawa wyglada tak "

Mieszkanie babci (wroclaw) - babcia chce zrobic darowizne ne na mnie.

Mieszkanie jest własnosciowe (wykupione wiele lat temu) ale spółdzielcze.

babcia jest jedynym wlascicielem , mieszkanie nie jest zadluzone, nikty inny nie ma do niego prawa ale np. nie ma zalozonej ksiegi wieczystej

jak nalezy to przeoprowadzic zeby bylo szybko i bezbolesnie?

Zakladamy ze darownizna jest tylko na mnie - jestem w pierwszej lini i nie posiadam wlasnego lokum (costam z podatkiem chyba nie ma wtedy)

Czy jakas dobra dusza mogla by mi jak krowie na rowie wytłumaczyc (najlepiej w punktach po kolei) gdzie nalezy sie udac (juz wiem ze i do spoldzielni i ze nalezy zalozyc ksiege wieczysta i ze na pewno niezbedny jest notariusz)

No ale tak po kolei i łopatologicznie (albo jakiegos linka poprosze -mi wyskoczylo milion postow i zaden nie na temat jaki mnie interesuje)

*ps jakie moga byc szacunkowe koszty takiej zabawy (w zalozeniu ksiegi i u notariusza) powiedzmy ze mieszkanie warte pi razy drzwi 250 tysiecy złotych polskich

dzieki ogromne z gory

Przedmiotem darowizny jest prawo do lokalu własnościowego , spółdzielczego.

NIe musi być KW - ale pewna nie jestem.

U notariusza trzeba pokazać (ze sółdzielni) prawo do lokalu.

Kiedyś trzeba było zostać człownkiem spółdzielni - mam wrażenie, że teraz już nie trzeba.

Oczywiście możesz założyć KW jak chcesz...np.mieć potem zabezpieczenie pod kredyt na ten dom..wiesz który :)

No wlasnie ja tez sie gubie.

Chodzi mi ot o zeby ktos kto wie w miare prostym jezykiem napisal co po kolei

Czyli :

Pkt 1. Zielona wsiada w pociag do Wroclawia ... :wink: :lol:

a dalej juz serio:

pkt 2 - Idzie do spóldzielni i bierze papier (jaki?), czy cos jeszcze ? czy faktycznie musi byc czlonkiem w/w spoldzielni?

Pkt 3 - Zaklada ksiege wieczysta (jakie przyblizone koszty?, czy obie strony musza byc przy tym czy wystarczy upowaznienie (a jesli tak to jakie? takie na swistku papieru czy u notariusza?)

Pkt 4 Idzie do notariusza - co musi tam zlozyc zeby N. wyznaczyl termin na ta cala zabawe_ ile to mniej wiecej moze trwac? jakie sa przyblizone koszty?

itd - prosto, konkretnie i jak najprostszym jezykiem!!! prosze - w tych sprawach jestem kompletny debilek i do mnie n ie dociera :(

malgos - pogubilam sie w wyliczeniach :(- jesli mieszkanie warte jest dajmy na to 250 000 ,00 zł to skad ci sie wziela kwota 1010 zł ? :/ a potem rozumiem ze + 0,4% od 190 000 zł? co to jest pcc????

wpis do KW rozumiem ale jak nie ma KW ? to ile zalozenie mniej wiecej?

No wlasnie ja tez sie gubie.

Chodzi mi ot o zeby ktos kto wie w miare prostym jezykiem napisal co po kolei

Czyli :

Pkt 1. Zielona wsiada w pociag do Wroclawia ... :wink: :lol:

a dalej juz serio:

pkt 2 - Idzie do spóldzielni i bierze papier (jaki?), czy cos jeszcze ? czy faktycznie musi byc czlonkiem w/w spoldzielni?

Wydaje mi sie, ze czlonkiem spoldzielni moze zostac jak juz zostanie wlascicielka mieszkania. Ale byc moze spoldzielnia musi wydac jakas zgode na przeprowadzenie darowizny - tu pewna nie jestem.

Pkt 3 - Zaklada ksiege wieczysta (jakie przyblizone koszty?, czy obie strony musza byc przy tym czy wystarczy upowaznienie (a jesli tak to jakie? takie na swistku papieru czy u notariusza?)

Zalozenie KW kosztuje 200 zlotych. Tu masz o zakladaniu:

http://nieruchomosci.wieszjak.pl/porady-eksperta/70704,Jak-zalozyc-ksiege-wieczysta-dla-mieszkania-.html

Pkt 4 Idzie do notariusza - co musi tam zlozyc zeby N. wyznaczyl termin na ta cala zabawe_ ile to mniej wiecej moze trwac? jakie sa przyblizone koszty?

Mozesz zadzwonic i sie umowic, wszystko zalezy ile notariusz ma roboty, ale nie powinno to byc dluzej niz pare dni.

itd - prosto, konkretnie i jak najprostszym jezykiem!!! prosze - w tych sprawach jestem kompletny debilek i do mnie n ie dociera :(

malgos - pogubilam sie w wyliczeniach :(- jesli mieszkanie warte jest dajmy na to 250 000 ,00 zł to skad ci sie wziela kwota 1010 zł ? :/ a potem rozumiem ze + 0,4% od 190 000 zł? co to jest pcc????

wpis do KW rozumiem ale jak nie ma KW ? to ile zalozenie mniej wiecej?

Od 1010 sie wychodzi, to jest standard. Do tego dodajesz te 0.4% od 190 000 i calosc dzielisz przez 2. Tyle zaplacisz taksy maksymalnie (+ 22% VAT). Mozesz poszukac tanszego, ktory nie wezmie maksymalnej stawki. PCC to podatek od czynnosci cywilno-prawnych, ale go nie ma. Zalozenie KW 200 zl, wpis 40 zl, ale notariusz wezmie pewnie z 200 za usluge.

dzieki kochana!

Mnie postraszono kosztami zalozenia KW w wysokosci 2000 tys złotych :/ wiec troszke mi mina zrzedla jesli to kwestia 200 zł to jest ok :)!

Nie ma problema. Te 200 zlotych wprowadzono w 2006 r., kiedys faktycznie placilo sie od wartosci i to byly jakies straszne kwoty. Ruszaj do boju wiec... 8)

W tej sprawie babcia powinna postarać sie o zaświadczenie ze spółdzielni o posiadanym spółdzielczym własnościowym prawie do lokalu; najlepiej zadzwonić do działu członkowsko - mieszkaniowego konkretnej spółdzielni i dokładnie ustalić termin odbioru takiego zaświadczenia zakreślając cel dla którego ma być ono wydane ( tam już będą wiedzieli jak to powinno wyglądać :)) . Póżniej należałoby się pofatygować do notariusza, żeby umówic się na podpisanie aktu notarialnego umowy darowizny ( też wskazany cześniej kontakt telefoniczny). Od kilki lat ustawodawca nie wymaga od nabywcy spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu członkostwa jest to uprawnienie a nie obowiązek. O ile mi wiadomo, od stycznia chyba 2007 r. przysługuje zwolnienie jeżeli chodzi o podatek przy czynnościach cywilno-prawnych ( spadek , darowizna) dokonywanych między najbliższymi krewnymi w tym też między zstępnymi, czy wstępnymi (nie ma takiego zwolnienia np. przy darowiźnie dokonwyanej przez teściową na rzecz synowej :)), tak czy inaczej należy poinformować urząd skarbowy o dokonanej czynności , żeby z tego zwolnienia ewentualnie skorzystać. Należałoby też zastanowić się czy nie byłby wskazany zapis w umowie darowizny prawa dożywocia dla babci ale tu też pełna swoboda w kaszatowaniu umowy pozostaje po stronie stron.

Pozdrawiam

1. Podstawa nabycia (wypis Aktu Notarialnego lub Akt Własnościowego SPDLM) - babcia sama kupiła, dostała? (bez tego żaden N nie zrobi Aktu)

2. Zaświadczenie ze spółdzielni o posiadaniu SPDLM z adnotacją, że nie jest założona Kw (w zasadzie wydają od ręki)

Koszty wart. np. 200tys z założeniem KW (opłata sądowa pobiera N)

założenie Kw- 60zł

wpis- 200zł

wniosek- 150zł(+VAT)

taksa tak jak pisała malgos2

1. Podstawa nabycia (wypis Aktu Notarialnego lub Akt Własnościowego SPDLM) - babcia sama kupiła, dostała?

Mieszkanie zostało wieeeele lat temu wykupione ze spoldzielni (przy okazji - przez moja mame) ale chyba w papierach jest ze wykupili dziadkowie (wtedy dziadek jeszcze zyl) no a potem poprzez spadek wlascicielka jest babcia - musze to sprawdzic .

markii dzieki za wyjasnienie z tym członkostwem w spółdzielni.

Przy okazji czy jak babcia robi darowizne i bedzie tam oczywiscie zapis ze do konca zycia ma prawo uzytkowac mieszkanie etc ( bo taki zapis chce zrobic :)) to kto jest członkiwm w spoldzielni? Nadal ona? Nikt? Ja - jesli sie zdecyduje?

Przy okazji i - ktos moze wie jakie sa koszty takiego "wpisowego"?

1. Podstawa nabycia (wypis Aktu Notarialnego lub Akt Własnościowego SPDLM) - babcia sama kupiła, dostała?

Mieszkanie zostało wieeeele lat temu wykupione ze spoldzielni (przy okazji - przez moja mame) ale chyba w papierach jest ze wykupili dziadkowie (wtedy dziadek jeszcze zyl) no a potem poprzez spadek wlascicielka jest babcia - musze to sprawdzic .

Przy okazji i - ktos moze wie jakie sa koszty takiego "wpisowego"?

Jeżeli było postępowanie spadkowe i sąd stwierdził nabycie spadku, to darowiznę muszą zrobić na Twoją rzecz wszystkie strony postępowania spadkowego (doczytałem tylko Twoją mamę). Bardzo ważną rzeczą jest zaświadczenie z US o zapłaceniu podatku od spadku (wtedy raczej był).

Wpisowe do SM, to ok 200zł(u mnie) ale wtedy np częściowy zwrot za wymianę okien itp.(musisz dopytać w SM)

nie - o ile sie orientuje to jest tak ze po postepowaniu spadkowym jedyna wlascicielka jest babcia

dopiero po jej smierci (tfu tfu!) dziedzicza dalsze osoby - czyli moja mama + jej dwie siostry

po tamtym postepowaniu tyklko babcia byla spadkobierca , nikt inny (cholera, musze to sprawdzic na 100%)

nie - o ile sie orientuje to jest tak ze po postepowaniu spadkowym jedyna wlascicielka jest babcia

dopiero po jej smierci (tfu tfu!) dziedzicza dalsze osoby - czyli moja mama + jej dwie siostry

po tamtym postepowaniu tyklko babcia byla spadkobierca , nikt inny (cholera, musze to sprawdzic na 100%)

lepiej sprawdź-może był testament, wtedy dziedziczy babcia

mama i jej siostry mogły wnieść tylko o zachowek (3lata) lub podważać testament

wiem ze na pewno nic nie bylo podwazane oraz zadna z 3 siostr nie wnosila sprawy o zachowek

babcia byla wspolwłascicielem mieszkania wiec nie wiem czy nie przeszlo ono na nia akutomatycznie

ps. widze ze jest od cgholery spraw do posprawdzania....

wiem ze na pewno nic nie bylo podwazane oraz zadna z 3 siostr nie wnosila sprawy o zachowek

babcia byla wspolwłascicielem mieszkania wiec nie wiem czy nie przeszlo ono na nia akutomatycznie

ps. widze ze jest od cgholery spraw do posprawdzania....

w prawie nie ma nic z automatu

albo testament tylko na babcię

albo dziedziczenie ustawowe (wtedy wchodzi babcia, mama i ciocie)

Lo matko, ale sie porobilo. Warto wiedziec, ze to wszystko nie jest takie proste, bo ja tez kombinuje z jedna darowizna. :roll: Ale z tego co wiem, aktem notarialnym mozna sie zrzec spadku na czyjas rzecz i to nie jest jakas droga impreza.

tak,pod warunkim linii prostej( taksa i tak jest :lol: )

tak,...zależy jaka wartość 8)