malgos2 15.07.2008 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Lo matko, ale sie porobilo. Warto wiedziec, ze to wszystko nie jest takie proste, bo ja tez kombinuje z jedna darowizna. Ale z tego co wiem, aktem notarialnym mozna sie zrzec spadku na czyjas rzecz i to nie jest jakas droga impreza. tak,pod warunkim linii prostej( taksa i tak jest ) tak,...zależy jaka wartość Ze tez nikt mi nie poradzil, zeby notariuszem zostac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 15.07.2008 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Lo matko, ale sie porobilo. Warto wiedziec, ze to wszystko nie jest takie proste, bo ja tez kombinuje z jedna darowizna. Ale z tego co wiem, aktem notarialnym mozna sie zrzec spadku na czyjas rzecz i to nie jest jakas droga impreza. tak,pod warunkim linii prostej( taksa i tak jest ) tak,...zależy jaka wartość Ze tez nikt mi nie poradzil, zeby notariuszem zostac... wystarczy egzamin i patron później aplikacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 15.07.2008 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Lo matko, ale sie porobilo. Warto wiedziec, ze to wszystko nie jest takie proste, bo ja tez kombinuje z jedna darowizna. Ale z tego co wiem, aktem notarialnym mozna sie zrzec spadku na czyjas rzecz i to nie jest jakas droga impreza. tak,pod warunkim linii prostej( taksa i tak jest ) tak,...zależy jaka wartość Ze tez nikt mi nie poradzil, zeby notariuszem zostac... wystarczy egzamin i patron później aplikacja... To nie trzeba miec prawniczych studiow? Jest o czym pomyslec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 15.07.2008 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Lo matko, ale sie porobilo. Warto wiedziec, ze to wszystko nie jest takie proste, bo ja tez kombinuje z jedna darowizna. Ale z tego co wiem, aktem notarialnym mozna sie zrzec spadku na czyjas rzecz i to nie jest jakas droga impreza. tak,pod warunkim linii prostej( taksa i tak jest ) tak,...zależy jaka wartość Ze tez nikt mi nie poradzil, zeby notariuszem zostac... wystarczy egzamin i patron później aplikacja... To nie trzeba miec prawniczych studiow? Jest o czym pomyslec... Trzeba, prawo mieć później trza się starać(parę lat) albo mieć rodzinę, bądź znajomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 16.07.2008 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Lo matko, ale sie porobilo. Warto wiedziec, ze to wszystko nie jest takie proste, bo ja tez kombinuje z jedna darowizna. Ale z tego co wiem, aktem notarialnym mozna sie zrzec spadku na czyjas rzecz i to nie jest jakas droga impreza. tak,pod warunkim linii prostej( taksa i tak jest ) tak,...zależy jaka wartość Ze tez nikt mi nie poradzil, zeby notariuszem zostac... wystarczy egzamin i patron później aplikacja... To nie trzeba miec prawniczych studiow? Jest o czym pomyslec... Trzeba, prawo mieć później trza się starać(parę lat) albo mieć rodzinę, bądź znajomości Eeeeeeeeee, to ja za stara juz jestem. No trudno zielona , nie pomoge bo za pozno sie tym zainteresowalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markii 16.07.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Po dokonanej darowiźnie z zapisem o prawie dożywocia dla babci, babcia powinna zrezygnować z członkostwa, jeżeli nie zrobi tego będzie to podstawa do wykreślenia (wykluczenia) jej przez organy statutowe spółdzielni (chyba , że babcia posiada inny lokal w tej konkretnej spółdzielni). Członkiem może zostać Pani po złożeniu deklaracji członkowskiej i podjęciu odpowiedniej dezycji albo przez Zarząd albo Radę Nadzorczą ( różnie to mogą sobie spółdzielnie ułożyć w statucie). Jeżeli zdecyduje się Pani na członkostwo zobowiązana będzie Pani uiścić tzw. wpisowe najczęściej będzie to ok. 200 zł + będzie musiała Pani wnieść udział też to może być ok. 200 zł oraz jeżeli określona spółdzielnia prowadzi działalność społeczeno-kulturalną może dojść jeszcze opłata też 200 zł na tę właśnie działalność. Warto moim zdaniem poszukać strony internetowej spółdzielni ; (jeżeli spółdzielnia prowadzi taką stronę !) istnieje bowiem obowiązek ex lege z mocy prawa zamieszczania tam między innymi tekstu statutu - i w zależności od formy redakcyjnej statutu najprawdopodobniej w dziale prawa i obowiązki czy też wpisowe , udziały... będą podane konkretne wartości wpłat jakie należy dokonać aby zostac członkiem danej spółdzielni oraz inne prawa i obowiązki członka spółdziellni- miłej lektury . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 16.07.2008 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Po dokonanej darowiźnie z zapisem o prawie dożywocia dla babci, babcia powinna zrezygnować z członkostwa, jeżeli nie zrobi tego będzie to podstawa do wykreślenia (wykluczenia) jej przez organy statutowe spółdzielni (chyba , że babcia posiada inny lokal w tej konkretnej spółdzielni). Członkiem może zostać Pani po złożeniu deklaracji członkowskiej i podjęciu odpowiedniej dezycji albo przez Zarząd albo Radę Nadzorczą ( różnie to mogą sobie spółdzielnie ułożyć w statucie). Jeżeli zdecyduje się Pani na członkostwo zobowiązana będzie Pani uiścić tzw. wpisowe najczęściej będzie to ok. 200 zł + będzie musiała Pani wnieść udział też to może być ok. 200 zł oraz jeżeli określona spółdzielnia prowadzi działalność społeczeno-kulturalną może dojść jeszcze opłata też 200 zł na tę właśnie działalność. Warto moim zdaniem poszukać strony internetowej spółdzielni ; (jeżeli spółdzielnia prowadzi taką stronę !) istnieje bowiem obowiązek ex lege z mocy prawa zamieszczania tam między innymi tekstu statutu - i w zależności od formy redakcyjnej statutu najprawdopodobniej w dziale prawa i obowiązki czy też wpisowe , udziały... będą podane konkretne wartości wpłat jakie należy dokonać aby zostac członkiem danej spółdzielni oraz inne prawa i obowiązki członka spółdziellni- miłej lektury . Pozdrawiam dziekuje to tez mi rozjasnia troche w glowie ! mam jeszcze pytanie - czy musze byc ZAMELDOWANA w danym mieszkaniu zeby byc członkiem spółdzielni? a jesli tak - to czy po zameldowaniu i zalatwieniu wszystkich sparw moge sie wymeldowac i nie informowac o tym szanownej spoldzielni mieszkaniowej? ( z tym meldunkiem to sa w ogole w Polsce jaja wrrr>) ps. corki babci chyba sie zrzekaly spadku (czytaj : mieszkania) cos mi tak swita teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 16.07.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Chyba nie musisz byc zameldowana, znajomy wpisywal sie na czlonka spoldzielni, a zameldowany byl zupelnie gdzie indziej. Ostatnio z tym zameldowaniem juz tak nie swiruja jak kiedys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markii 17.07.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Nie trzeba być zameldowanym aby uzyskać członkostwo w spółdzielni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts