Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KTOKOLWIEK SŁYSZAŁ KTOKOLWIEK WIE?JAK ZADZIAŁAĆ?

dadler

Recommended Posts

Witam wszystkich ,.Jestem tu pierwszy raz i proszę wybaczyć jeżeli moje zapytanie już wcześniej przez kogoś było zadane.Planuję zakup ziemi rolnej o pow 1,6ha IVA i trochę III mineralne nieorganiczne.Pragnę na części wybudować ok 120m2 dom ,resztę objąć uprawą.Brak planu zagospodarowania przestrzennego.Droga jest ,sąsiad po drugiej stronie drogi prąd i woda jakies 150m.W gminie powiedziano:gdyby działka była do 0,5ha odrolnienie bez problemu ale działka ma 1,6ha i jest praktycznie niemożliwe abym nie bedąc rolnikiem(mam jedynie wykształcenie rolnicze) uzyskał odrolnienie na budowę domu.Czy zmieni się sytuacja jezeli na tej działce rozpocznie budowę "zagrody"sam rolnik będący obecnie właścicielem tego gruntu i spełniający warunki tj posiada wymagane 15ha w danej gminie a następnie mi ją odsprzeda?

Najłatwiej będzie chyba wtedy, gdy to obecny właściciel wystąpi o WZ na siedlisko. Jak rozumiem "normalnych" WZ nie można wydać, bo nie ma "dobrego sąsiedztwa"? Choć chyba jest po drugiej stronie drogi? Jeśli tak, uzyskasz WZ, ale po odwołaniu się od decyzji negatywnej do SKO.

A rolnikiem możesz być (rolnicze - OK, ale wystarczy też średnie, nawet ogólnokształcące).

Jest jeszcze opcja, że rolnik wydzieli działkę poniżej 0,5 ha i wtedy gmina będzie usatysfakcjonowana?

Najłatwiej będzie chyba wtedy, gdy to obecny właściciel wystąpi o WZ na siedlisko. Jak rozumiem "normalnych" WZ nie można wydać, bo nie ma "dobrego sąsiedztwa"? Choć chyba jest po drugiej stronie drogi? Jeśli tak, uzyskasz WZ, ale po odwołaniu się od decyzji negatywnej do SKO.

A rolnikiem możesz być (rolnicze - OK, ale wystarczy też średnie, nawet ogólnokształcące).

Jest jeszcze opcja, że rolnik wydzieli działkę poniżej 0,5 ha i wtedy gmina będzie usatysfakcjonowana?

OSKAR dzieki za odp.sytuacja jest jednak na tyle skomplikowana,że gmina nie pozwala na dzielenie tejże działki.mowią do me mozesz kupic ale nic tam nie postawisz bo nie masz 15ha wymaganych w gminie byś mógł postawic siedlisko czy zagrodę.czy miedzy siedliskiem a zabudową zagrodową jest różnica w sensie prawnym? Rozmawiam więc z rolnikiem ,ktory sprzedaje mi te 1,6ha aby starał się o pozwolenie na siedlisko czy zagrodę i rozpoczął budowę po czym nastepnie zbył mi działkę wraz z rozpoczętą budową.Pytanie czy tak można zrobić?I pytanie czy on mając już dom przejęty z pokolenia może jeszcze budować siedlisko?W gminie ciężko się cokolwiek dowiedzieć ludzie nie precyzują ,nie doradzą i nie mają czasu taka jest rzeczywistość dlatego dobrze ,że istnieje takie forum i tacy ludzie jak Ty.

pozdrawiam

Siedlisko, to dawne określenie obowiązującej dzisiaj zabudowy zagrodowej.

Zabudowa zagrodowa jest szczególnym rodzajem zabudowy przeznaczonej dla rodzinnych gospodarstw rolnych. Nie dziw się, ze urzędnicy nie chcą Ci pomóc w "obchodzeniu" obowiazujących przepisów. Zrób jak radził Oskar - nigdzie nie jest napisane ile "zagród" może postawić rolnik na swoim gruncie.

Dla "bezpieczeństwa" powinieneś raczej odkupić rozpoczętą budowę wraz z działką.

Siedlisko, to dawne określenie obowiązującej dzisiaj zabudowy zagrodowej.

Zabudowa zagrodowa jest szczególnym rodzajem zabudowy przeznaczonej dla rodzinnych gospodarstw rolnych. Nie dziw się, ze urzędnicy nie chcą Ci pomóc w "obchodzeniu" obowiazujących przepisów. Zrób jak radził Oskar - nigdzie nie jest napisane ile "zagród" może postawić rolnik na swoim gruncie.

Dla "bezpieczeństwa" powinieneś raczej odkupić rozpoczętą budowę wraz z działką.

Dzięki bardzo.Pomęczę jeszcze chwilkę..jakie warunki w kwestii formalnej powinna spełniać zabudowa zagrodowa?Tak różne są opinie co do pomieszczeń gospodarczych ,że wolę spytać "lidera".I czy możliwe jest by gmina cofnęła to pozwolenie w momencie gdy nastąpi przejecie na drodze kupna tejże działki z rozpoczęta budową?

Nie ma jakiś specjalnych wymagań dotyczących zabudowy zagrodowej. Dla "przyzwoitości, lub w przypadku planowania budynku gospodarczego o powierzchni zabudowy większej niż 35m2 można "zaplanować" postawienie takowego.

Jeśli budowa będzie rozpoczęta, a kupujący ma w danej gminie areał większy niż 1 ha, to praktycznie nie ma możliwości "zablokowania" przez gminę takiej transakcji. Jeśli działka (łączny areał kupującego) była by mniejsza niż 1ha, to teoretycznie taka możliwość może zaistnieć.

Zastosuj wszystkie procedury "bezpiecznościowe" w których pisał sSiwy i ja. A co do liczby domów mieszkalnych w ramach siedliska: nie ma ograniczeń prawnych. A stan faktyczny? Sam widziałem ostatnio decyzję WZ na zabudowę siedliskowej w jednej z gmin okolicznych (ostateczną!). Przewiduje budowę 3 domów jednorodzinnych (a więc w praktyce nawet 6 lokali mieszkalnych) i tylko przy jednym zabudowę związaną z prowadzeniem gospodarstwa rolnego.

A więc, w praktyce jednej z podstołecznych gmin, rolnik może zbudować więcej niż jeden dom mieszkalny.

Zastosuj wszystkie procedury "bezpiecznościowe" w których pisał sSiwy i ja. A co do liczby domów mieszkalnych w ramach siedliska: nie ma ograniczeń prawnych. A stan faktyczny? Sam widziałem ostatnio decyzję WZ na zabudowę siedliskowej w jednej z gmin okolicznych (ostateczną!). Przewiduje budowę 3 domów jednorodzinnych (a więc w praktyce nawet 6 lokali mieszkalnych) i tylko przy jednym zabudowę związaną z prowadzeniem gospodarstwa rolnego.

A więc, w praktyce jednej z podstołecznych gmin, rolnik może zbudować więcej niż jeden dom mieszkalny.

Dzięki "siwy" i Tobie "oskar".Działam i zdam relację jak się wsio potoczyło.pozytyw dla Was mocarze:-)))

Darek