Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIE "CODZIENNY" 117al Kasi~Michała~Mateusza~Martyn

Recommended Posts

Gratulujemy postępów w realizacji inwestycji. "Codzienny" rosnie w oczach i codziennie zbliża się ku finałowi. Życzymy powodzenia i rychłej przeprowadzki.

Forum bardzo nam pomogło w podjęciu własnej decyzji. Uważam, że jest bardzo cennym źródłem informacji dla nowych i "zielonych" investorów. TAK TRZYMAĆ !!!

...decyzje podjęte.....więc nie ma na co czekać.....kopać...kopać i zalewać te obiecane fundamenty. Do następnego razu.....u nas lub u Was ;)

Pozdrawiamy

Bardzo fajny domek i szybko postawiony.

Mam pytanie o ile powiększyliście okno w salonie i czy także w kuchni jest większe, bo wydaja się większe niz w projekcie.

My jesteśmy na etapie czekania na pozwolenie(lada dzień mamay je dostać)i może jak nie będzie zimy to jeszcze w tym roku zalejemy fundamenty.Jestem ciekawa w jakich rejonach stawiacie swój domek(my też jesteśmy z tarchomina) i czy ewentualnie można byłoby go zobaczyć. Byłabym bardzo wdzięczna:) bo mimo całego zachwytu nad projektem nie ma to jak obejrzeć na żywo.

Pozdrawiam i dalszych sukcesów

Witam

Okienko w salonie faktycznie "troszkę" ;) powiększyliśmy ma teraz 270 cm szerokości, co do kuchennego to 200 x 150 cm.

No niestety domek nie jest na Tarchominie no i my też już nie ( przeprowadzka), stoi sobie on w okolicach Mińska Mazowieckiego, więc jeśli tylko macie ochotę to zapraszamy (będziecie kolejnymi mile widzianymi "Codzienniakami") (więcej informacji wysyłam na priv)

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Jesteśmy pod wrażeniem waszego dziennika, jest po prostu perfekcyjnie prowadzony. Zadziwiają mnie szczegółowe wyliczenia i zestawienia materiałów, to na pewno dla wielu i dla mnie też stanie się bardzo pomocne. mam jednak pytanie. Co spowodowało że wybraliście blachodachówkę a nie dachówki. Mówi się że dachówki lepsze. Czy analizowałeś wersję dachu z dachówkami, czy jest duża róznica w cenie postawienia dachu z blachodachówki? ja też bym chciała taki właśnie dach a wszyscy mi odradzają. Ja jednak patrze również na koszty i jeśli taki dach jest tańszy to by było super. :wink:

Jesteśmy, jesteśmy...ale ciągle zabiegani. Dzieci, praca, budowa hmm kolejność dowolna ale czasu ciągle mało. Tynkowanie parteru oraz cała elektryka zakończona. Teraz powoli kończę montaż profili aluminiowych żeby wpuścić tynkarzy na górę. Intensywnie myślimy teraz nad ekipą do ogrzewania, trudny wybór za dużo tego jest na rynku.

Dzięki za miłe słowa, jak już kiedyś wspominałem, chciałem żeby ten dziennik był po pierwsze czytelny i pomocny a po drugie pamiątką w pigułce.

Co do dachu a dokładnie tej naszej blacho-dachówki hmmm czy cena była ważna?... pewnie w jakimś tam stopniu na pewno tak, choć nasza blacha jest z górnej półki i tania nie była, porównywalna ze średniej jakości ceramiką. Więźba została taka jak w projekcie czyli pod ceramikę. Baliśmy się przede wszystkim o ciężar dachu i o jakość wykonania, przy ceramice nie można sobie pozwolić na żadne błędy już na etapie budowy więźby dachowej a z ekipami jest różnie. Moim zdaniem lepiej zainwestować w ocieplenie niż przeinwestować z ceramiką. Pewnie ceramika jest lepsza ale stosunek ceny do jakości z dobrym dociepleniem i izolacją przemawia chyba za blachą ( moje zdanie )

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Cześć.

Zupełnie z innej beczki...mam pytanie: jak to jest z wybijaniem studni? Pytam, bo wodociąg straszy Nas ceną za wykonanie, więc może studnia jest alternatywą. Bardzo proszę o odpowiedź jakie koszty, czy trzeba robić projekt, u kogo ewentualnie i jak sama studnia w eksploatacji

Cześć.

Zupełnie z innej beczki...mam pytanie: jak to jest z wybijaniem studni? Pytam, bo wodociąg straszy Nas ceną za wykonanie, więc może studnia jest alternatywą. Bardzo proszę o odpowiedź jakie koszty, czy trzeba robić projekt, u kogo ewentualnie i jak sama studnia w eksploatacji

Witaj

U nas w gminie wodociąg na etapie projektów, więc z automatu musieliśmy się zakręcić za studnią. Mamy abisynkę wywierconą na głębokość 16-17 metrów, jak na razie jesteśmy zadowoleni ale to dopiero etap budowy, zobaczymy jak się wprowadzimy. Koszty robocizny z materiałem to 900 zł + ewentualna pompa, nasza na czas budowy to koszt 180 zł. Projekt jest potrzebny, my załatwialiśmy to na etapie składania wszystkich pozwoleń na budowę, architekt zaznaczył studnię na mapce do celów projektowych.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Jeszcze raz dzięki za namiary na kaparkowego:) Przy tej okazji odwiedziłam Wasz dziennik . Jest super:) Dziennik i domek. Ogromne gratulacja. zazdroszczę już takiego stanu budowy. My pewnie będziemy mieli tak za rok i wtedy z dumą powiem, ze mam świetnych, życzliwych sąsiadów w Rudzie:). My mamy działkę przy Polnej ale właśnie od strony Rudy. Przy okazji chciałam zapytać o kominy. My też mamy systemowe w projekcie ale zastanawialiśmy sie nad zmiana na zwykłe murowane. Wy zadowoleni jesteście z tych kominów Schiedel'a??

Jeszcze raz dzięki:)

Nie ma sprawy ;) Parę kontaktów w zanadrzu mam i chętnie z sąsiadami podzielę się.

Mamy kominy systemowe, ich jedyną wadą jest wysoka cena, a cała reszta to tylko zalety:

- gwarancja od 25 do 35 lat

- waga ( kilkaset kilo mniej )

- wielkość ( mniejsze rozmiary a co za tym idzie większy metraż pomieszczeń )

- Szybkość montażu ( 1-2 dni )- mniejsze pieniądze wezmą murarze

- większe bezpieczeństwo np przy zapaleniu sadzy w kominie

ale to tylko moje zdanie, decyzja należy do Was więc proponuję zasięgnąć wiedzy tu i tam ;)

gratulujemy postepów w budowie!!! My jestesmy na etapie oczekiwania na pogode i ruszamy z wykopami, a wasz wątek na bieżąco śledzimy. Napiszcie jak rozwiązaliscie sprawę schodów i wiatrołapu- tzn czy zostały jak w projekcie, czy moze jakies modyfikacje, te dwie rzecy bardzo nas nurtują. JAk się chodzi po tych schodach? Szkoda, ze tak daleko budujecie, bo chętnie obejrzelibyśmy Waszego codzinennego;)

Pozdrawiamy

• 1 month później...
gratulujemy postepów w budowie!!! My jestesmy na etapie oczekiwania na pogode i ruszamy z wykopami, a wasz wątek na bieżąco śledzimy. Napiszcie jak rozwiązaliscie sprawę schodów i wiatrołapu- tzn czy zostały jak w projekcie, czy moze jakies modyfikacje, te dwie rzecy bardzo nas nurtują. JAk się chodzi po tych schodach? Szkoda, ze tak daleko budujecie, bo chętnie obejrzelibyśmy Waszego codzinennego;)

Pozdrawiamy

Witam

Przepraszam, że tak późno ale dopiero teraz po 2 miesiącach dotknąłem się do forum. Co do pytania....nie mamy drzwi i ścianki między wiatrołapem a przedpokojem tak samo jak nie mamy ściany między schodami a wiatrołapem. Brak tej ścianki pozwolił nam poszerzyć schody o te 10cm. Czy się dobrze chodzi, pewnie bo to są nasze pierwsze schody. Pozdrawiam