Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MF zaskakuje-ulga remontowa

Cezarr

Recommended Posts

A dla czego ma być tworzony kolejny akt prawny?

Obowiązuje przecież Ustawa o powszechnym podatku dochodowym która mówi o 3 letnim limicie i nie określa w którym roku obowiązywania danego limitu należy poczynić pierwsze wydatki.

Chodzi mi oczywiście o ustawę o zmianie ustawy o pdof która jest w Sejmie. Zgadzam sie z tobą że obowiązuje nowy limit 3 letni (2003 - 2005) i nie ma znaczenia w którym roku poniosę pierwsze wydatki. Projektowany zapis art. 10 ust. 2

2. Wydatki, o których mowa w art. 27a ust. 1 pkt 1 ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu obowiązującym w 2003 r., poniesione w latach 2004-2005 podlegają odliczeniu od podatku, w wysokości i na zasadach określonych w art. 27a i art. 45 ust. 3a pkt 1 ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu obowiązującym w 2003 r.

ale widziałem już różne interpretacje Ministerstwa, które niby oczywiste przepsiy interpretowały w sposób maksymalnie korzystny dla skarbu państwa

masz rację, ale moze okazać się, ze US będą interpretowały to inaczej (był juz przykład interpretacji ulgi remontowe) wg mnie chodzi o to, by zmieścić się w czasie tj zakończyć wydatki przed końcem 2005r i jest wtedy podstawa prawna do odliczenia podatku.Myślę, że sprawa ureguluje się bardzo szybko,biorąc pod uwagę cywilną odpowiedzialność urzędników za popełniane błędy.