Cezarr 24.09.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Witam. We wczorajszej Gazecie Prawnej znajduje sie wypowiedź przedstawiciela MF, z której wynika, że rozpoczynając remont w 2004 lub 2005 można skorzystać z ulgi remontowej. Czy to możliwe?Macie jakieś informacje na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 24.09.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Sięgnij po dzisiejszą Gazetę Wyborczą - jest tam fotokopia pisma MF - ale ja im nie wierzę - dopóki nie bedzie nowej ustawy i (lub) nie będzie pisma Ministra finansów wydanego w trybie art. 14 Ordynacji Podatkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.09.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 A dla czego ma być tworzony kolejny akt prawny?Obowiązuje przecież Ustawa o powszechnym podatku dochodowym która mówi o 3 letnim limicie i nie określa w którym roku obowiązywania danego limitu należy poczynić pierwsze wydatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 24.09.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 A dla czego ma być tworzony kolejny akt prawny? Obowiązuje przecież Ustawa o powszechnym podatku dochodowym która mówi o 3 letnim limicie i nie określa w którym roku obowiązywania danego limitu należy poczynić pierwsze wydatki. Chodzi mi oczywiście o ustawę o zmianie ustawy o pdof która jest w Sejmie. Zgadzam sie z tobą że obowiązuje nowy limit 3 letni (2003 - 2005) i nie ma znaczenia w którym roku poniosę pierwsze wydatki. Projektowany zapis art. 10 ust. 2 2. Wydatki, o których mowa w art. 27a ust. 1 pkt 1 ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu obowiązującym w 2003 r., poniesione w latach 2004-2005 podlegają odliczeniu od podatku, w wysokości i na zasadach określonych w art. 27a i art. 45 ust. 3a pkt 1 ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu obowiązującym w 2003 r. ale widziałem już różne interpretacje Ministerstwa, które niby oczywiste przepsiy interpretowały w sposób maksymalnie korzystny dla skarbu państwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 24.09.2003 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 masz rację, ale moze okazać się, ze US będą interpretowały to inaczej (był juz przykład interpretacji ulgi remontowe) wg mnie chodzi o to, by zmieścić się w czasie tj zakończyć wydatki przed końcem 2005r i jest wtedy podstawa prawna do odliczenia podatku.Myślę, że sprawa ureguluje się bardzo szybko,biorąc pod uwagę cywilną odpowiedzialność urzędników za popełniane błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.09.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Cezarr To, że w ramach obecnej ulgi remontowej można odliczyc jedynie wydatki poniesione do końca 2005 r. jest przecież bezdyskusyjne.Może jaśniej przedstawisz swoje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 24.09.2003 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Sądziłem, że to jasne, ale chodziło mi o sytuację kiedy rozpoczynam i końcę wydatki poniesione na remont w r 2005. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.09.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Obojętne kiedy zaczniesz byle byś tylko uzbierał faktur na kwote co najmniej 560 zł (580?) do 31 grudnia 2005 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 24.09.2003 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 zgadzam sie z Tobą Wowka , jest to logiczne, nie rozumiem jednak dlaczego tyle trąbiło się o tym, by zaczynać w tym roku, bo koniec ulgi.Chyba nie ma znaczenia, czy Belka, Kołodko, Raczko itp.W tym kraju po prostu zawsze tak będzie...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.09.2003 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Dlaczego? Gdyż MF zapowiedziało likwidacje także i tej ulgi. I był to wdzięczny temat dla prasy. Niestety, mam często doczynienia z dziennikarzami i wiem jak potrafią "zapolowć" na sensację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts