Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o opinie dotyczącą farb - co polecicie przy remoncie?

martyna_1978

Recommended Posts

Witam, przede mną urlop i remont dużego domu. Generalnie wszystko będziemy robić sami z mężem. Mam pytanie odnośnie malowania. Chcę by remont wprowadził nowego ducha w naszym domu, planujemy też z mężem pierwsze dziecko i chcę by wszystko było super i na długie lata (kolorowo). Dobrze by było gdyby było też tanio, bo dom jest spory (w sumie 6 pomieszczeń do obmalowania). Co doradzacie? I czy w ogóle ma sens robić to samemu czy wziąć fachowców.

czy ktoś może ustosunkować (korzystał, wie) się do:

- Śnieżka kolory natury

- Dekoral pory roku

Witam,

to jest mój pierwszy post na tym forum, i mam nadzieje, że moje doświadczenia komuś pomogą. Ponad 1,5roku temu sprzedawca w hipermarkecie namówił mnie na zakup jakiś dziwnych tanich farb typu "noname". Nikomu nie polecam! Straszne, chlapały, ciągneły się kolory tak wypłowiały, że na wiosnę tego roku musiałem malować mieszkania (salon i przedpokój). Nie chciałem popełnić tego samego błędu, więc szukałem porad. Znajomy malarz polecił mi farby magnat. wcześniej przejrzałem sporo postów na temat farb, i wywnioskowałem, że najbardziej polecaną marką jest dekoral. Więc kupiłem obie marki, magnat do salonu, dekoral pory roku do przedpokoju.

Malowałem na identycznie, profesjonalnie przygotowane sciany, i jaki rezultat? Jeżeli chodzi o przedpokój, tyle nerwów dawno nie straciłem, nie wiem, może trafiłem na jakąś starą farbę, czy kiepską partię w produkcji, ale DEKORALU NIE POLECAM! Może nie jest najgorszy, ale jak kupuje się takie farby, to czegoś się oczekuje, na pewno nie chlapania i ciągnięcia. Kolory całkiem całkiem, ale bez smaczku.

Wracając do salonu, tam malowałem farbami magnat. Już byłem zmęczony psychicznie po przedpokoju, spodziewałem się czegoś podobnego... A tu miłe zaskoczenie ładnie się maluje, szybko pokrywa, wydajność w porównaniu z dekoralem super, jeszcze mi troszkę zostało... Naprawdę jestem zadowolony z tej farby. Teraz planuje malowanie 3 sypialni i gościnnego, po własnych doświadczeniach markę już wybrałem, pozostała kwestia koloru. jak patrzyłem w sklepie, to będzie z tym problem, jest za duży wybór, a im większy wybór kolorów, tym ciężej wybrac. A wy jaki kolor polecacie? Tylko z magnata proszę, reszta mnie nie interesuje, nie będę już testował, zostaje przy tym co sam sprawdziłem.

a ja polecam kabe w jednym pokóju malowałem dekoralem z mieszalnika i kabe z mieszalnika. Dekoraem malowałem jedną ścianę 3 razy i kiepsko wyszło ale może być a farbą kabe po pierwszym razzie siadło że miodzio. kiedyś malowałem duluksem i nigdy więcej, może trafiłem na szajs ale się zraziłem.

Dziękuję za wszystkie rady. Jutro idę do sklepu zobaczyć ile kosztują farby które polecaliście. Ps. czysto teoretycznie pytanie: czy wystarczy jedno malowanie? Wole wydać troszkę więcej i znacznie mniej się namęczyć. Ściany są generalnie nowe i były wcześniej raz malowane. Chcę użyć gotowych kolorów więc wspominałam o kolorowych farbach Snieżki i Nobilesu, bo te polecał sprzedawca jako najlepszych markach za normalną cenę i największym wyborze. Proszę o rozwinięcie tego wątku, będzie mi bardzo pomocny.

Jak przemalowywałem farbą magnat kremowe ściany na kolor bursztynowa komnata z kolekcji magnata, wystarczyła jedna warstwa, aby je pokryć i jak już wspomniałem w moim poprzednim poście, jeszcze troszkę mi zostało :D Na kolorek nawet moje kochanie nie narzeka, a po robocie dostałem przyjemny prezent :) polecam! (farbę :wink: )

Przyznam, że pierweszy raz słyszę o bondex Ja nie pamiętam dokładnie ile zapłaciłem za magnata, ale na pewno nie wyszło to drogo. Z tego co widziałem w sklepie puszka 1l cos ok 19zl. Oczywiście, małe potrzeba opłaca się tylko do wykończeń i do malowania dekoracyjnego. Są też większe chyba 2-3 litry, ale ceny nie pamiętam. A jakiego koloru szukasz, ja muszę jeszcze pomalować co nieco w domu i kurcze nie wiem jakich kolorów użyć. A w kolekcji magnata jest troszkę zbyt duży wybór i wprowadza to jeszcze większy dylemat...