Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wewnętrzna nośna nie może mieć tyle?????? a ile???

a miałaś mnie w kulturalny sposób edukować. a tu co? jakieś wulgarne pogięło, a fe, wstydź się.

Czekam na sprostowania

PS: do mojej żony do pracy jedzie właśnie Leon Architekt który zrobił nam zagospodarowanie zamiast na jutro to na dziś. Co to znaczy????Znaczy to, że dziś składamy wniosek o pozwolenie na budowę HAAAAAAAAA

nie. już mi przeszło

ale jak nie zmienisz tej ścianki na 18 cm to już na śmierć się obrażę :wink:

ja bym nie miała nic naprzeciw kupowaniu na allegro ale było albo za daleko albo za drogo albo za późno. koniec końców kupiłam w hurtowni niedaleko budowy w której mam otwarty rachunek i majster jak potrzebuje dwie śrubki to tamtędy przejeżdża.

przez net kupiłam styropian, dachówkę, wełnę mineralną - wszystko bez problemów. fakt że potem w wiekszości przypadków miałam kontakt.

Żeby nie zgłupieć do reszty zadzwoniłem do majstra. Powiedział żeby:

- na nośne w środku też wziąć 25`

- zakazał mieszać materiały. Jak wszystko z porothermu to wszystko z porothermu nośne, konstrukcyjne, działówki - WSZYSTKO!!!!

- chciałem cegiełkę ceramiczną z Lewkowa bo 2,8 za sztukę to to ale uprzedził, że wzrośnie koszt robocizny bo małe (na jednego pustaka porothermowatego idą trzy z groszami)

- facet sprzedaje mi porotherm za 6,9 w tym jest już transport i rozładunek. (wariat jakis bo gdzie indziej dają za 8,8 bez transportu)

no majster oczywiście

nie chce mi się walczyć z wiatrakami ale moja opinia jest taka: facet chce sobie ułatwić robote kosztem Twojego przyszłego komfortu. po pierwsze zdecydowane nie jeśli chodzi o porotherm na działówki - silka jest najlepsza - nie dość że nie masz problemów z wieszaniem to jeszcze (tak naprawdę najważniejsze) nie słyszysz co się dzieje w pokoju obok (tudzież trzy pokoje obok) a co do grubości to po prostu szkoda słów. ja bym się uparła na 18 i koniec. nie szkoda Ci tych metrów które facet chce Ci w środku domu zabrać? nie widzę ani jednego nawet najmniejszego uzasadnienia sensowności takiego pomysłu.

czy wiesz że 18 to jest ściana nośna zewnętrzna w silce? tylko uparci maniacy (tacy jak ja) budują z 24. ale nawet ja nie wpadłabym na pomysł dania jej w środku. po prostu nie moge uwierzyć.

Efilo - znalazłem cos takiego:

http://img152.imageshack.us/img152/9092/sil12ya5.jpg

Oto dane techniczne:

Zużycie: 8.5 szt. na m2 lub mb.

Sztuk na palecie: 96

Wymiary: 500x120x220 mm

Masa: 19 kg

Klasa: 15

Z czegos takiego robiłabyś działówki?

Zostawiłabyś w środku Porotherm 18?

ja wsadziłabym jakikolwiek silikat (silka - przez k a nie przez c btw - to tylko nazwa handlowa jednego z producentów choć przyjęta popularnie - jak adidasy)

my akurat mamy z grupy silikaty - taki:

http://www.grupasilikaty.pl/img/75e8b731.jpg

i na ścianki działowe taki:

http://www.grupasilikaty.pl/img/bf369801.jpg

pamiętaj że ile osób tyle opinii - ja nie jestem alfą i omegą. tyle tylko że przed podjęciem tej decyzji doktoryzowałam się jakieś 2 lata