Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale jestescie wredni... Normalnie jeden taki stary pryk z Forum to przy Was wymieka

najwredniejszy jest Selim. Jego masz na myśli?

No to w takim razie mam na mysli drugiego NAJWREDNIEJSZEGO PRYKA NA FORUM. :lol: :lol: :lol:

.... ze słówkiem PRYK to ostrożnie .... bo to po angielsku bardzo brzydkie słowo jest .... :evil:

:D :D :D

Wiem Gwozdziku, co to znaczy po angielsku, to czysta premedytacja. :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiem Gwozdziku, co to znaczy po angielsku, to czysta premedytacja. :lol: :lol: :lol:

a co? bo ja nie wiem

W XVII–XVIII-wiecznej Polsce chwost na końcu sznura, przypinanego do pasa jako element dekoracyjny (także do szlafmycy). Jest to także określenie odnoszące się do współczesnych pomponów.

Z notesem pewnie tak było ... ale muszę się podpytać Żonki, bo to Ona ostatecznie wstawiała do ogólnopolskiego słownika "Angielsko-Polskiego" tzw. False Friends...

ale pamiętam inną historię o angielskim tłumaczeniu słowa "świerk" ..

Otóż Anglicy sprowadzali kiedyś z Europy wysokie świerki na maszty okrętowe.

Gdy przypłynął pierwszy transport zapytali marynarzy : "What do you have?" (Co tam macie?)

Marynarze nie znali angielskiego, więc sądzili, że pytanie brzmi: "Skąd jesteście?"

Odpowiedzieli chórem: "Z Prus" ...

...... i wtedy narodziła się angielska nazwa świerku"spruce" (czytane: "sprus") :D

Z notesem pewnie tak było ... ale muszę się podpytać Żonki, bo to Ona ostatecznie wstawiała do ogólnopolskiego słownika "Angielsko-Polskiego" tzw. False Friends...

ale pamiętam inną historię o angielskim tłumaczeniu słowa "świerk" ..

Otóż Anglicy sprowadzali kiedyś z Europy wysokie świerki na maszty okrętowe.

Gdy przypłynął pierwszy transport zapytali marynarzy : "What do you have?" (Co tam macie?)

Marynarze nie znali angielskiego, więc sądzili, że pytanie brzmi: "Skąd jesteście?"

Odpowiedzieli chórem: "Z Prus" ...

...... i wtedy narodziła się angielska nazwa świerku"spruce" (czytane: "sprus") :D

Ciekawe :) Co tam jeszcze masz??

PS. A w Anglii i USA żołnierze mieszkają w "baraku" .....

:D :D :D

...od niedawna chyba Obamy...

... a jak już sie trzymamy prezydentów ... to ...

George W. Bush pokazał kiedyś reporterom środkowy palec ...

Zapytany, czy Prezydentowi przystoi taki gest odpowiedział, że to był tylko "One-Finger Victory" (jednopalcowa Wiktoria) ..... :D