Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jjeszcze zdążysz się narobić przy domu

ale ja chce się tą elektryką bawić nie z wilkiej potrzeby realizacji własnych majsterkowiczowych ambicji jak i nie wspieram idei zasiewanai ziarna samodzielności w skiby mego wirtualnego budowy wspominania.

Ja tak zwyczajnie, z biedy...

jjeszcze zdążysz się narobić przy domu

ale ja chce się tą elektryką bawić nie z wilkiej potrzeby realizacji własnych majsterkowiczowych ambicji jak i nie wspieram idei zasiewanai ziarna samodzielności w skiby mego wirtualnego budowy wspominania.

Ja tak zwyczajnie, z biedy...

:lol: :lol: :lol: Zeby tylko Zlociutka nie pozostala z renta po Tobie. :roll:

dandi

zawsze możesz wykorytować. pociagnąć do oświetlenia półtora kwadrat, do gniazdek dwa i pół. i na koniec poprosić kogoś z uprawnieniami do sklecenia tego w całość. bo raczej za robienie tablicy to bym się nie brała.

bieda nie bieda (aleś zasunął) bezpieczeństwo jest ważne - szkoda żeby ci dom z dymem poszedł

dandi

zawsze możesz wykorytować. pociagnąć do oświetlenia półtora kwadrat, do gniazdek dwa i pół. i na koniec poprosić kogoś z uprawnieniami do sklecenia tego w całość. bo raczej za robienie tablicy to bym się nie brała.

bieda nie bieda (aleś zasunął) bezpieczeństwo jest ważne - szkoda żeby ci dom z dymem poszedł

mądrze gada, wódki jej dać!

A Ty dandi to mi już tą biedą oczu nie mydl...kupisz sobie tansze panele, ale może będziesz życ :)

dandi

zawsze możesz wykorytować. pociagnąć do oświetlenia półtora kwadrat, do gniazdek dwa i pół. i na koniec poprosić ...

Ty żartujesz? Nie, no Ty musisz żartować, albo kpić sobie... znów chcesz zasłużyć na mój gniew? TEGO CHCESZ?

Gadałem z elektrykiem chce 20 zeta za punkt. Zlecić mu czy korytować jak okrutnie radzi Efilo?

dandi

zawsze możesz wykorytować. pociagnąć do oświetlenia półtora kwadrat, do gniazdek dwa i pół. i na koniec poprosić ...

Ty żartujesz? Nie, no Ty musisz żartować, albo kpić sobie... znów chcesz zasłużyć na mój gniew? TEGO CHCESZ?

Gadałem z elektrykiem chce 20 zeta za punkt. Zlecić mu czy korytować jak okrutnie radzi Efilo?

20 zeta, jesli zrobi to dobrze, to nie jest duzo. Ja placilam 30 i dwa razy musialam dac za to samo, tak bylo spitolone.

policz najpierw punkty. zastanów się czy chcecie dać więcej za gniazdka czy wolicie mieć po domu rozpiętą sieć przedłużaczy i prądowych złodziejek. wreszcie zastanówcie się jakie oświetlenie wolicie. jedna żarówa świecąca na środku pomieszczenia Wam wystarczy czy wolicie mieć bardziej klimatyczne oświetlenie boczne.

jednym słowem - zależy.

ja poprzednie mieszkanie zrobiłam metodą podaną przeze mnie. teraz niestety nie miałam na to szans - praca plus kruszka oznacza że zostaje mi niewiele czasu, który zazwyczaj przeznaczam na net bo koncepcyjnie też trzeba pracować a tego mi nikt za 20 zł za punkt nie zrobi :wink:

Ja za elektryke placilam bez wzgledu na ilosc punktow, a robilam dwa budynki i takiego elektryka szukaj co bierze od calosci. My mamy w kazdym pokoju tv i internet, wiec jakbym placila od punktu to wyszlaby spora kasa. Jesli zrobisz sam, a do zaswiadczen potrzebnych do energrtyki wezmiesz elektryka z uprawnieniami to myslisz, ze mniej Ci wyjdzie - wtedy dopiero Cie wykasuja, przeciez kazdy elektryk za szkolenia i uprawnienia placi duza kase, wiec za grosze tego nie podpisze ponoszac przy tym odpowiedzialnosc za cala instalacje, ktora Ty polozysz.

My tez sie liczylismy z kasa (sami robilismy tarasy i wejscia, posadzki+styropian, podwieszalismy sufity z regipsow, sami robilismy tynki wewnetrzne gipsowa, panele i wiele innych rzeczy) ale pomimo, ze moj maz jest z zawodu elektrykiem to sam sie nie odwazyl tego robic. Szkole konczyl ponad 15 lat temu, wiec musialby wszystko sobie przypomniec, duzo czasu stracic i jak on sie uczyl to wtedy wszystko laczylo sie inaczej jak teraz. Wzielismy elektryka, robil wszystko 3 dni bez zakladania gniazdek (2 budynki), skasowal 1100 zl, w tej cenie wypisal wszystkie potrzebne dokumenty i jak maz zobaczyl jak teraz sie zaklada elektryke to stwierdil "dobrze, ze tego nie robilem, bo teraz to juz wszytko inaczej', i to nie bylo lenistwo, bo sam widzisz ile w domu zrobil sam (wczesniej wymienilam) tylko chcielismy miec zrobione porzadnie i zeby potem nie bylo "niespodzianek".

Tak jak ty chcesz zrobic robila kolezanka i elektryka wyniosla ja 2000 zl (zaswiadczenia i przyjazdy liczyl sobie gosc, bo co nie wiedzieli to przyjechal i palcem nie tknal ale za porade, przyjazd i zaswiadczenia kasowal)

u nas metoda podana odwrotnie do irmowej. żarówka punkt, gniazdko - punkt, wyłącznik - punkt. pytanie jeszcze jak wyłącznik będzie podwójny do sterowania dwoma różnymi obwodami to policzy jako dwa czy jako jeden.

do tego dochodzi tv, ewentualnie ethernet itp - czyli cała niskoprądówka. do tego też okablowanie do alarmu jeśli masz zamiar mieć takowy.

magpie, efilo, Irmo - dzieki wam mam odpowiedź - zostaje Gienek. Zrobi to szybciej, porządniej, profesjonalnie. Za 20 zeta za punkt nie będę się wygłupiał. Zresztą żeby to robic musiałbym odwoływać korki co wiąże się ze startą kasy co mi się zupełnie nie opyla. Postanowione zatem

jak nie masz czasu i byś musiał rezygnować to daj sobie siana. lepiej zaoszczędzić malując albo kładąc kafle.

Dokładnie tak - u nas z braku czasu i pewności do swoich umiejętności - wszystkie większe prace robią fachowcy, a całą niemal wykończeniówkę robimy sami. Kafle też będziemy kłaść sami - nie święci garnki lepią w końcu. ;)