Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

może jak krzyknę DZIEŃ DOBRY :lol: cos sie zadzieje :wink:

Na przykład spadnie deszcz żab? I przyjadą Jeźdźcy Apokalipsy?

Dandi, z tego co wiem, buszuje teraz po innym forum, szukając ciekawych wyrazów. Spać mu to nie dawało. Teraz używa tych wyrazów i pracowicie skleca wpis do dziennika. Wiem, że brzmi to tajemniczo, ale nie mogę powiedzieć nic więcej, bo imię jego czterdzieści i cztery. Howkh!

Na przykład spadnie...

Dandi, z tego co wiem, buszuje teraz...

czy TY słyszałaś o piekle?

Wczoraj w trzaskającym mrozie pojechaliśmy z Gieniem Elektro na budowę celem wyznaczenia pstryczków, kontaktów, gniazdek, gniazd siłowych, lamp i kinkietów. Gieniu Elektro wyznaczał to kawałkiem cegły na ścianach i nie sądzę, żeby połapał się podczas układania samej instalacji gdzie co narysował bo niektórych oznaczeń nie widać gołym okiem.

Dom po podłączeniu wybuchnie jaskarwym światłem i stanie się boską inkarnacją pojęcia luminsescencji za to mam wrażenie, że jakoś maławo w nim gniazdek. Ale może mi się tylko tak wydaje bo ja lubię szukać dziury w całym. Po zaplanowaniu instalacji na parterze mieliśmy dość bo tempoeratura spowodowała, że chciałem sobie odrąbać stopy i dłonie, które prawei piekły ale Gienek Elektro niezmordowania biegał i rysował runy na ścianach.

Z rzeczy nowych będę miał halogen pod samym dachem żeby rzucał światło na ogród. W ten sposób łatwo mi będzie dostrzec kręcących się po włościach zbójców oraz zgraje inferiusów i zaradzić niebezpieczeństwu.

Dziś jestem też umówiony ze zdunem. Nie było to łatwe bo u nas onych deficyt i jeżeli już ktoś dobry i polecany to dopiero od marca dyspozycyjny. Wczoraj jednak udało mi się znaleźć takiego co ma czas od zaraz, cennikowo rozsądny i robił kominek znajomym, którzy jego pracą są zachwyceni. O 16 będzie oglądał dom i decydował co gdzie i jak.

Mikołaj chce robić zbryzg już w poniedziałek co znaczy, że Gienio Elektro wziął na dziś urlop i działa co też uczyni jutro. Mam nadzieję, że jutro kominkowy też będzie mógł zacząć jeżeli dogadamy się co do ceny i zakresu prac.

Planuję też zadzwonić do mego dekarza żeby zaczął zajmować się ociepleniem poddasza i wydeskowaniem strychu. Dziś też Mikołaj będzie podmurowywał okna żeby nie wiało dopóki nie wstawimy parapetów i być może dziś odpali swoją mega kozę żeby Gieniu w ogóle mógł pracować.

Tyle z placu budowy

ale za to jaki milusi :lol:

wiem, ja bym się w to nie pchała. te zdjęcia to ja sobie wklejam w dzienniku żeby linka do strony łatwo znaleźć :oops:

gniazdek mam nadzieję że będzie akuratna ilość. podziel sobie na pół i tyle byłoby u Ciebie ok

a ile masz z ciekawości zapytam?

kuźwa, Złociutka liczy i wychodzi jej 33 w środku domu. Zewnętrznych nie liczyliśmy. ale to liczba sztuk - podówjne też liczymy jako jedno gniazdo. Myślisz że za mało?

DÓŁ:

Garaż: 2x2

Kotłownia: 1x2

Hol: 1x2

Kuchnia: 5x2 i 2x1

Jadalnia: 1x2

Salon: 2x2

Gabinet: 2x2

Łazienka: 1x1

GÓRA:

Sypialnia: 2x2 i 2x1

Łazienka: 1x2

Pralnia: 2x2

Pokój z zakątkiem: 3x2

Drugi pokój: 3x2

Korytarz: 2x2

Dandi ale galopujesz - w tym tempie to Ty na Wielkanoc się wprowadzisz.

A co do gniazdek to mało - za mało. W łazience tylko 1 podwójne. Bo zobacz - czasem w jednym czasie trzeba włączyć suszarkę do włosów i prostownicę, bo musi się nagrzać. Nagle wpadasz Ty, bo musisz się ogolić maszynką elektryczną oczywiście. Dobra, odpinasz prostownicę - za chwilę krzyk, bo prostownica zimna i do tego padł akumulatorek w szczoteczce elektrycznej, bo wczoraj zapomniałes podłączyć do jedynego podwójnego gniazda w Waszej łazience.

Teraz salon - podłącz telewizor, tuner satelitarny, amplituner, dvd - 2 gniazda podwójne juz zajęte. A może sobie wydumasz lampę stojącą w salonie, albo np. choinka - no i gdzie to podlączysz?

Dołóż gniazdek, bo nie wyrobisz na przedłużacze.

kuźwa, Złociutka liczy i wychodzi jej 33 w środku domu. Zewnętrznych nie liczyliśmy. ale to liczba sztuk - podówjne też liczymy jako jedno gniazdo. Myślisz że za mało?

DÓŁ:

Garaż: 2x2

Kotłownia: 2x2

Hol: 2x1

Kuchnia: 5x2 i 2x1

Jadalnia: 1x2

Salon: 4x2

Gabinet: 3x2

Łazienka: 3x1

GÓRA:

Sypialnia: 2x2 i 2x1

Łazienka: 2x2

Pralnia: 2x2

Pokój z zakątkiem: 3x2

Drugi pokój: 3x2

Korytarz: 2x2

troszku przymało...dodałabym tu i ówdzie

albo np. choinka - no i gdzie to podlączysz?

A widzisz!! Choinka!! 8)

Dobrzy ludzie, to weźcie mu jeszcze napiszcie, że na stryszku nad garażem POWINNA być chociaż goła żarówka. Bo mnie nie słucha. A wiem doskonale, że jak przyjdzie co do czego, to pierwszy będzie na atrakcyjnie ciemny stryszek klął.

hejloł

a w sraloniku to aby nie za mało tych gniazek?

Do łazienki tez zrobilabym conajmniej 1x2w osłonie oczywiscie: jakas szczoteczka, suszarka,depilator, maszynka golenia, nie nic z tych rzeczy? czy lubicie sie bic o gniazdka?w gabinecie tez jedno bymdorzuciła: moze wieza, lampka komp te sprawy, wszystko włączysz do jednej listwy? A jak sobie wymyslisz podswietlenie szafek z ksiązkami to skąd prąd wezmiesz pozniej? Wystaw sobie chociaz kabelek.

Gdzie bedziecie prasowac? Pomysleliscie juz o wygodnym gniazdku do tego celu i zeby zawsze było wolne i czekało na zelazko?

Gniazdka w kuchnii macie punkty poboru zaplanowane na sciany czy pod szafki? A i proponuje zeby umiescic gniazdko do zmywarki nie za zmywarką ,ale np w szafce zlewowej i zeby było do niego dojscie - a i tak pewnie bedzie bo zawory ze zmywary tamtedy będa pobierac wodę wiec szafka bedzie bez tyłu?