Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dobra kuffa, dołoże tych gniazdek http://emoty.blox.pl/resource/poddaje_sie.gif Zaczekam tylko żeby Złociutka naniosła na rzuty gdzie je umieścilismy wtedy doradzicie gdzie dołozyc jak jesteście tacy mądrzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!http://emoty.blox.pl/resource/tease2.gif

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

elektryke na pierwszym stopniu zaawansowania to mam opanowaną, bo 2 lata temu obmyslalam pstyczki na mieszkanie. Teraz czeka mnie drugi stopien i musze sie jakos przysiąśc do zaprojektowania czegos wiecej - co by szlo w strone inteligientnego domu - znaczy jakies systemy swietlne tam gdzie trza, Przydadzą sie bo małż wszedzie robi luminescencje jak juz wroci do domu, trza to ukrócic w koncu mamy zyc energooszczednie, no nie?

Dandi a pamietacie o gniazdach do ogródka? na taras? oswietlenie sciezki?

to akurat mamy - Gieniu ma na tym punkcie lekkiego pierdolca. Schodowe i nie tylko. na górnym korytarzu zaordynował włączniki i wyłączniki światła po każdej stronie korytarza. To samo na schodach. Halogen zewnętrzny na ogórd sterowany jest z salonu i z góry. światło nad wejściem mozna właczyc i wyłączyć w wiatrołapie i na zewnątrz (bo wiecie państwo - kluczem trafic w zamek ...) to samo w przypadku garażu.

Halogen zewnętrzny na ogórd sterowany jest z salonu i z góry. światło nad wejściem mozna właczyc i wyłączyć w wiatrołapie i na zewnątrz (bo wiecie państwo - kluczem trafic w zamek ...) to samo w przypadku garażu.

Dobre - ja o tym nie pomyślałam. Chociaż przed wejściem myslę o fotokomórce.

Wlasnie policzylam u siebie tak z ciekawosci gniazdka i wychodzi 27 sztuk. Podwojne i potrojne (takie mamy tam gdzie tv i komputery) liczylam jako jedna sztuke, dom ma 116 metrow bez garazu (gniazdek w garazu nie liczylam).

Nie przesadzalismy z gniazdkami, bo w poprzednim mieszkaniu zrobilismy ich 24 sztuki na 55 metrach i polowy nie potrzebowalam, a tylko trzeba bylo regularnie z nich kurz wycierac. No i liczylam sie z tym, ze ladne gniazdka troche kosztuja, wiec jakbym miala ich wiecej to musialabym kupic nie te co mi sie podobaja tylko takie , na ktore by bylo mnie stac.

wiesz właściwie to sama nie wiem jak...

jakoś tak...

dałam se podświetloną półkę tu i tam

wlączników schodowych mam trochę...nigdzie w zasadzie nie mam oswietlenia centralnego na suficie. w kuchni dużó gniazdek, w salonie też...pokoi mam w sumie 6 szt. 3 łazienki..no stało się

Nie wiem. Chyba, że liczyła włącznik i światło, jako dwa punkty - ja liczę, jak jeden. A w każdym pokoju (bo salonu nie zaliczam - tam siłą rzeczy więcej) mam po dwa podwójne gniazdka. Dodać kilka schodowych, oświetlenie ganku, tarasu, domofony, tv, schowki podschodowe i inne oświetlone, gniazdka w kuchni, oświetlenie nadblatowe, no mnóstwo rzeczy - i nie wyszło mi aż tyle.

ciężko się odnieść do rzutów bo nie mam bladego pojęcia co to za pokoje i jaka będzie ich aranżacja.

powiem tak:

- tam gdzie masz łóżko zawsze daj minimum dwa obok (jakieś budziki, lampki, ładowarki do komórki, uwaga: niania elektroniczna :lol: itd.)

- tam gdzie masz mieć TV daj minimum 4 (ja dałam 6, ale na wyrost) - wszystkie dvd, tunery itp - ilość tych urządzeń rośnie w lawinowym tempie, do tego dochodzi amplituner jeśli będziesz miał głośniki

- w kuchni pod blatem u nas są po jednej stronie 4 gniazdka, po drugiej w wysokiej zabudowie 6, na wyspie doprowadzenie siły plus wyjścia na gniazdko wpuszczane w blat, dodatkowo nad blatem mam jedno gniazdko i w szafie z roletą 6 :lol: gdzieś trzeba podpiąć czajnik, toster, mikser, chlebownik, malakser (or whatever) itd. pod blatem gniazdka są na: zmywarkę, dwa piekarniki, ekspres, lodówkę, rozdrabniacz (młynek w zlewie) i... tuner telewizyjny :oops: reszta jako zapas.

Nie wiem. Chyba, że liczyła włącznik i światło, jako dwa punkty - ja liczę, jak jeden. A w każdym pokoju (bo salonu nie zaliczam - tam siłą rzeczy więcej) mam po dwa podwójne gniazdka. Dodać kilka schodowych, oświetlenie ganku, tarasu, domofony, tv, schowki podschodowe i inne oświetlone, gniazdka w kuchni, oświetlenie nadblatowe, no mnóstwo rzeczy - i nie wyszło mi aż tyle.

dokładnie tak jak liczyła blutka. włączik i światło jeden punkt