Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zróbcie gniazdko

20 zł żaden koszt a nie ma skąd pociągnąć prądu jakby co. budujecie dom na całe życie. a jak wam się odmieni i kupicie sobie maleńką lodówkę na wino? :lol: albo bóg wie co jeszcze na prąd wymyślą.

uprzedziłas mnie!!!

My mamy podwójne gniazdko i mój małz własnie planuje lodówkę na wino :wink:

Komórko - spiżarka.

Ja w takim pomieszczeniu jesienia susze grzyby w suszarce (czesto) i nie zrobilam gniazdka :evil: , wiec musimy z garazu ciagnac przedluzaczem :roll: . Jak rozmieszczalismy gniazdka z mezem to chyba cos nas wtedy zamroczylo, ze nie zrobilismy gniazdka w spizarce.

Dandi w kuchni to chyba troszkę przesadziłeś - 17 wtyczek będziesz miał?

Zaraz policzę:

lodówka

piekarnik

mikrofala

zmywarka

płyta indukcyjna

okap

młynek w zlewie (ja nie zrobie, ale Ty możesz)

ekspres do kawy

krajalnica

toster

Czyli 10 na stałe i co potrzebujesz jeszcze 7 podręcznych na mikser, opiekacz, maszynkę do mielenia itp - przecież ze wszystkiego na raz nie będziesz korzystał.

No dolicze jeszcze jedno na radio.

Ze 4 gniazdka bym zlikwidowała :)

Dandi, podziwiam tempo prac u Ciebie. Respect.

Widzę, że gonisz ze wszystkim i dobrze idzie. Oby tak dalej :)

Gdzieś wyczytałem, że po tynkach i wylewkach trzeba zrobić z 3-4 tygodnie przerwy aż wyschną i dopiero po tym robić ocieplenie poddasza (bo inaczej wełna może złapać tą wilgoć). Wygląda na to, że u Ciebie będzie lecieć bez czekania. Powiedz mi co Twoje majstry o tym myślą bo co spec to opinia.

A co inni o tym myślą? Nie ukrywam, że 3 tygodnie w plecy nie jest mi na rękę.

dzień dobry

fajne kabelki :lol: jeśli rzeczywiście nie będzie dużo to może warto dać ten kwarcyt pomimo że drogi skoro Wam siętak podoba obudowa kominka to cos na co często się patrzy a nie tak łatwo zmienić :wink: a jeśli nie to popieram Kasię i dymkowy kamień moze dac fajny efekt zwłaszcza jak się go ppołoży żeby udawał odlatujący dym :lol:

Nie wiem czy ciebie w ogóle inetersuje moja opinia

Ty potrzebujesz zapewnień przy każdym moim ruchu na budowie???

jeśli już musi być jakiś kamien na kominku

A jakie inne rozwiązanie widzisz? Kamień wydaje mi się najbardziej praktyczny. Mądrez dobrany pełni funkcję dekoracyjną, w dodatku łatwo go utzrymać w czystości w razie wypadku z sadzą... Gołych tynków w ogóle sobie nie wyobrażam.

dymkowy kamień moze dac fajny efekt

tak ale my planujemy zlamaną biel w salonie więc zleje się ze ścianą.

Zwróć uwagę żeby przewody puszczone w przegrodach pustych ( poddasze ), po krokwiach, czy w suficie były w peszlach. Widzę, że na razie nie są ... To dla Twojego bezpieczeństwai

O nie kolego - teraz to Ty mi gadaj jak dużo bezpieczeństwa niesie za sobą obecność pelszy bo każąc Gieniowi te pelsze tam załozyć muszę mieć argumenty bo juz raz zmnieniałem koncepcję instalacji.

Dandi mam prośbę - mozesz zrobic więcej fotek elektryki tak specjalnie dla mnie?

no ba... daj mi tylko chwilkę

Elektrykę robimy sami i niby Inwestor wie co, gdzie i jak, ale chętnie byśmy podejrzeli gotową instalację.

też miałem ambitny plan. Wprawdzie nie samodzielnie a z pomoca mądrzejszych kolegów ale jak zaczałem omawiać to z elektrykiem to doszedłem do wniosku, że nie chcę ryzykować. Prąd to prąd i szkoda, żeby nowa chata się sfajczyła. Ale jak masz mądrego męża i zna sie na tym to samodzielne położenie instalacji elektrycznej jest mądrą oszczędnością. Tę kasę mozna zawsze dołożyć do lepszego kotła.

wu napisał:

no nie wiem...kamień ma całkiem inną fakturę. Ładnie wyglądają zestawienia materiałów w tym samym kolorze ale o innej fakturze. bardzo elegancko

wu napisał:

no nie wiem...kamień ma całkiem inną fakturę. Ładnie wyglądają zestawienia materiałów w tym samym kolorze ale o innej fakturze. bardzo elegancko

Poza tym - to lepiej, że się zleje trochę ze ścianą - nie będzie przynajmniej pstrokato. ;)

i tak nie będzie. Patrząc na to co zamierzamy zrobić w salonie odnoszę wrażenie że to (najbardziej reprezentacyjne bądź co bądź) pomieszczenie w domu będzie zionęło nudą i smutkiem. No bo patrząc na to jakie możliwości pozostawia jego architektura to: narożnik w kącie przy kominku, na przeciwległej ścianie coś niskiego na sprzęt grający ew. telewizor, jakas stojąca lampa i co? wsio, kaniec.

Ja nienawidzę durnostojek ale chciałbym miec możliwośc postawienia ich sobie gdzieś jak na starośc zdziczeję i postanowię obstawić chatę porcelanowymi kotkami i zdjęciami w plastikowych ramkach

albo to, ze wnętzra najczęściej urządza się latami. czyli istnieje możliwość, że coś z czasem dokupicie. ze na kanapach pojawią się kolorowe poduszki, a w oknach powiesicie zasłony, na podłodze położycie dywan i to wszystko może mieć jakieś kolory...

ps. ten kwarcyt rzeczywiście ładny, nie podoba mi się ten dymkowy, ale ten który niby ma się zlać to już bardzo

Zwróć uwagę żeby przewody puszczone w przegrodach pustych ( poddasze ), po krokwiach, czy w suficie były w peszlach. Widzę, że na razie nie są ... To dla Twojego bezpieczeństwai

O nie kolego - teraz to Ty mi gadaj jak dużo bezpieczeństwa niesie za sobą obecność pelszy bo każąc Gieniowi te pelsze tam załozyć muszę mieć argumenty bo juz raz zmnieniałem koncepcję instalacji.

Co ja tam wiem ... :wink: Elektryk kładący mi instalacje, mówił, że bezwzględnie w takich pustych przegrodach + na krokwiach przewody w peszlach. Wydaje się to logiczne : zabezpiecza przez zalaniem, gryzoniami ( ewentualnymi :wink: ), przetarciem na skutek pracy materiałów ...

No i w przypadku zwarcia instalacji przewód jest otoczony przez rurkę i pewno trudniej mu się palić ... :roll:

Ale, ja elektrykiem nie jestem, tak mi radzono / mówiono.

Poza tym : koszt pesza nawet, to śmieszne pieniądze, więc pewno warto dmuchać na zimne ... :D

Ja tam wszystki mam w peszlach :wink:

pozdrawiam, majki