Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jest coś co nie daje mi spokoju.

efilo to pytanie do Ciebie Mądra kobieto:

Luksusowy powiedział wczoraj, że on działówki robiłby z płyty kartonowo gipsowej. Zaproponował podwójną z masą tynku. Oto zalety jakie przedstawił:

- zaproponował, żeby dom był budowany na zasadzie hali. Wszystko podciagnięte do jednego słupa, belki pod sufitem i mało ścian nośnych.

- dzieki lekkim ścianom dzialowym można to sobie dowolnie zmieniac w przyszłości i nie ma gruzu i innych smieci - demontuje się ścianę którą ustawia się zwyczajnie w innym miejscu bo "życie się zmienia tak, jak zmnieniaja sie potrzeby" (CYTAT Z LUKSUSOWEGO)

- na moje wątpliwości że wszystko bedzie słychać, odpowiedział, że on to wygłusza odpowiednio wełną i że ostatnio robił coś takiego na policji w pokojach przesłuchań które też dzielił tak samo - ponoc się sprawdza.

- zapytałem jak na tym wieszac szafki bo przecież lekkie (tak na wypadek dodatkowych pytań efilo :) odpowiedział, że w środku montuje się stelaże dzięki którym szafki mozna wieszac bez problemu...

sam już nie wiem... co sądzita?

dandi

nie będę powatrzać w kółko tego samego.

luksusowy będzie miał mniej roboty i łatwiejszą komunikację wewnątrz bo przecież on tego nie będzie robił.

mam tak teraz w mieszkaniu - wygłuszone wełną - słychać jak dziecko sapnie za ścianą. co gorsza jak się trzaśnie drzwiami to wszystkie ściany się trzęsą (u nas słychać bo kinkiety mają niedokręcone szybki :oops:). ze stelażami to jest tak że są tylko w konkretnym miejscu - jak Ci wysokość nie spasuje to będziesz ścianę rozbierał? - weź mi takich nie sprzedawaj. znam sposób na to - daje się wewnątrz ściany podwójną płytę OSB - etdy jest git ale to podraża koszty.

no i koronny argument - pękają ściany na połączeniach płyt. szczególnie przy połączeniu z sufitem. chociażbyś się skichał i nie wiem jakich siatek uzył to i tak pęka. budynek chodzi i tam są za duże naprężenia. wygląda to parszywie jak chcesz to ci fotki machnę.

ja to teraz chromolę bo się wyprowadzamy stąd ale jakbym miała tak w domu to by mnie szlag trafił.

róbta co chceta

jak się trzaśnie drzwiami to wszystkie ściany się trzęsą (u nas słychać bo kinkiety mają niedokręcone szybki :oops:).

To czego drzwiami trzaskać? Trzeba zgodnie żyć, jak ja ze Złociutką nie przymierzając :)

pękają ściany na połączeniach płyt. szczególnie przy połączeniu z sufitem. chociażbyś się skichał i nie wiem jakich siatek uzył to i tak pęka. budynek chodzi i tam są za duże naprężenia. wygląda to parszywie jak chcesz to ci fotki machnę.

Chcę 8)

blutka

do maxa akurat nic nie mam, choć wybrałabym silke bo jest pełna, grzybobójcza i reguluje wilgotność.

ale akurat max jest dobrą alternatywą - i nie piszę dlatego że to u Ciebie

a co do ścian z GK - oczywiście że wiele zależy od wykonania - jak szybko będzie pękać i jak bardzo będzie widać, od jakości i ilości wełny jak bardzo będzie słychać itd

jeszcze jedno - dobrze wykonana ściana z GK (zakładając że znajdziesz profesjonalną ekipę która da Ci podkładki pod profile a nie będzie twierdziła że się głupot naczytałeś) będzie naprawdę droga - wszystkie materiały które usiłują naprawić wady GK są drogie no i jest ich sporo. a i tak nieumiejętnie zamontowane nic nie dadzą.

ściana wymurowana to po prostu ściana - zero filozofii zero problemów

lotniska z możliwością rearanżowania powierzchni to w biurowcach się robi (zresztą ściany GK na szynach w suficie się montuje). naprawdę myślisz że będziesz zamieniał miejscami salon z kotłownią?

jak się trzaśnie drzwiami to wszystkie ściany się trzęsą (u nas słychać bo kinkiety mają niedokręcone szybki :oops:).

To czego drzwiami trzaskać? Trzeba zgodnie żyć, jak ja ze Złociutką nie przymierzając :)

trzaskać specjalnie??? co Ty tu insynuujesz? my nie z takich.

wystarczy że okno otwarte

Jak to dobrze, że ja nie muszę już podejmować takich decyzji. :p

Ktoś (debil jakiś) mi kiedyś powiedział, że zbudowac dom to nie żadna filozofia. Poztawić ściany podzielić go w śroku, do tego wszystkiego schody walnąc i po bólu. Jak się wykańcza to dopieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeero. Może i dopiero ale póki co mam to gdzieś. Dobra. jak juz zdecydujemy z czego te ściany to dam znać

własnie dostałem wiadomośc na prv. Jak dostanę więcej takich, wtedy uwierzę że się da za mało kasy fajnie mieszkać.

Dziękuję L

Przepraszam, że ja wciąż o tych pieniądzach ale naprawdę jest to dla mnie dośc ważne żeby bez sensu ich nie rozwalić a budowa stwarza wiele takich możliwości. I jak mi ktos pisze, że za 300 000 postawił dom a w środku ma doś wysoki standard i wszystko to spokojnie i z głową to ja tak potrzebuję pareset razy usłyszeć.

Dzięki raz jeszcze

no chyba nie myślisz że nosze foty pod pachą.

przecie pisałam że to w domu. zdalnie zrobić nie umiem

A toś Ty w pracy taka aktywna internetowo.... HA - nie jestem jedynym który z poważną miną siedzi przed komputerem bębniąc w klawisze i robiąc piorunujące wrażenie wiecznie zajętego sprawami khe khe służbowymi 8)

Uprzejmie uprasza sie tak muzy jak i pozostałych zainteresowanych o zaznajomienie się z dziennikowymi nowinami. Jednocześnie, zważywszy na smutek ogarniający piszącego oraz jego ogólnie marne zdrowie psychiczne i skłonnośc do pieniactwa i uzależnień, uprasza się o chwilowe nie plwanie na jego podłą osobę.