Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Agata, pozwalam sobie:

Witaj!

Bardzo ładny domek i bardzo podobny do naszego.

Projekt naszego domku jest przerobiony z projektu "Dom w prymulkach".

Ze względu na wąską działkę, garaż przeniesiony do przodu, zamiast z boku, własnie podobnie jak u was.

Mam pytanie, bo na zdjęciach nie widać dokładnie, czy izolowałeś fundamenty, jeśli tak to czym, jeśli nie to dlaczego?

My w zasadzie nie mamy też izolacji pionowej tylko na poziomej części fundamentów jest folia izolacyjna, mam nadzieję że to wystarczy, tak przynajmniej uważa nasz kierownik budowy.

Pozdrawiam.

My też nie mieliśmy izolacji pionowej a na poziomie ław mamy jedynie papę na lepiku ale dość grubą. Czemu? Bo nasz Witek stwierdził, że nie ma takiej potrzeby chcciaż teraz z perspektywy czasu pociągnąłbym ławy i fundament dysperbitem bo to naprawdę dobra sprawa. Stanowi świetną powłokę hydroizolacyjną.

Agata,

są dwie szkoły. Jedna mówi że powinno się izolować a druga że to bez sensu bo i tak nic nie da. tak naprawdę wszystko zależy od warunków wodno-gruntowych. jak są kiepskie to potrzebna jest ciężka izolacja przeciwwodna,.

a wykonawca to się nie dziwie że mówi że nie trzeba. bo żeby dysperbit miał sens to się powinno rapówkę narzucić a to 'niepotrzebna dłubanina'

Efi specjalnie dla Ciebie wątek o modern rustic

Dzięki. Przejrzałam. Nie zmieniam zdania. To łóżko w komplecie z szafkami pasuje mi tylko do jednej inspiracji. Tej:

http://tgharchitects.com/projects/houses/searanch1/photo11.jpg

ale ona mi do tego wątku nie pasuje.

Poza tym... wasze inspiracje były ładniejsze

żeby zrozumiec pracę mojej architekt nalezy znac założenia. W tej sypialni MUSI być komoda, MUSI być fotel do czytania, MUSZĄ być jakieś szafki po bokach, MUSI być toaletka. na takim metrażu nie da się tego wcisnąc nie zagracając ale mi odpowiada atmosfera takiego zaśniedziałego saloniku

Hej Wam!

Ja do tej drugiej wizualizacji sie odwołam, jeśli można. :wink:

Na tej ścianie gdzie masz te dwa obrazy nie dawałabym tej toaletki. Toaletkę umieściłabym tam gdzie jest ten fotel, bo rano piękne naturalne światło masz z prawej strony od tych drzwi balkonowych. Nad toaletka dałabym lustro jakieś w ozdobnej ramie i jakąś lampę, może być taka jak na zdjęciu.

Tapetę w wzorki zostawiłabym tak jak jest, ale za to nakrycie łóżka dałabym takie same jak ta zasłona przy toalecie. Zrezygnowałabym z tych polek na ścianie.

Komodę odwróciłabym tak aby wchodząc do pokoju było widać jej przód a nie bok, jeśli już musi być, choć ja akurat zamiast komody dałabym w tym stylu dwie szafki noce obok łóżka a zrezygnowałabym z komody, bo teraz jest tak, ze otwierając drzwi wchodzisz na ta komodę.

Na razie zrezygnowałabym z fotela do czasu aż malec nie wyrośnie Wam z pokoju, a potem fotel umieściłabym w miejscu gdzie będzie łóżeczko, czyli tam gdzie teraz są polki na ścianie. A jak już tam będzie fotel to jakieś obrazy na ścianę dać. :roll:

Bezpieczniej jest chyba dać mniej wszystkiego na początek, bo dodać później zawsze można, a z odejmowaniem jest kłopot, bo gdzie ta nadwyżkę potem umieścić.

A tak zamieszkacie w bardziej przestrzennym, pomieszkacie, pokręcicie się tam na miejscu, poczujecie przestrzeń i życie samo Wam narzuci pomysły, gdzie co dodać, gdzie by się Wam cos przydało.

Będę Wam kibicowac. :wink: Ja tu zaglądam, choć nie piszę, bo nie mam wiele do powiedzenia. :oops:

Pozdrawiam! :p

Witaj Dandi :D

Mi podobają się obydwie wersje sypialki.

W pierwszej

- zestawienie kolorów tzn turkus +szary

- toaletka pod oknem dachowym

a w drugiej

- ściana z drzwiami do... garderoby ?, tn ta z komodą i obrazkami

- fajne szarości

Możesz trzymać książki w garderobie ? lub w innym pokoju ?

Ustawność sypialki chyba znacznie ogranicza bliskość drzwi balkonowych i jedynej ściany pełnej wysokości.

Powodzenia w realizacji (ach :wink: ) :D

Planując łóżko pod ścianką kol obejrzyj dokładnie fotki z linku http://forum.muratordom.pl/post287679.htm?highlight=klejenie%20folii#287679 Nie mam na myśli rodzaju folii, tylko sposób jej wykończenia/przymocowania przy ścianie i oknach dachowych.

Raczej nikt, szczególnie wykonawca nie zwraca na to uwagi, a potem w domu WIEJE.

Zapomniałam dodać, że materiał zasłony i kapy koniecznie jednokolorowy. A na łózku poduszeczki kombinowane - czyli jednokolorowe jak zaslona i kolorowe jak tapeta.

Wtedy za samą tylko zmianą jednokolorowych elementów (poduszki, zaslona, kapa) juz masz inny wystrój sypialni. :wink: A koszt nie wielki. :wink:

A kobiety lubia takie zmiany i na pewno Zociutka nie raz bedzie zmieniac wystroj. :p :wink: