Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzięki Aniu - pogadam o tym z hydraulikiem. Jeszcze w sprawie Ztwojej kuchni bo zdaje się masz juz gotową. Masz tam magic cornery i spowalniające systemy szuflad? Zerknij proszę do mego dziennika - chciałbym przemyslec sprawę i potrzebuje rad - bajery czy potrzebne w domu rzeczy?

Słuchajcie co to jest centralny filtr wody i ile to powinno kosztować? jakieś linki jeżeli ktoś ma? Idę do Anji - ona chyba coś wspominała

Wszystko zależy od tego jaką masz wodę i co ma filtrować. Główny powinien być sedymentacyjny. Koszt max 100 zł za korpus plus pewnie z 10 zł za wkład.

Dalsze filtry zależą od składu wody i celu w jakim jest użytkowana. Najlepiej inaczej filtrować wodę pitną a inaczej użytkową.

Stacja którą ma anja to specjalne urządzenie zmiękczające wodę do użytku w całym domu. Chroni nerki i pralki, ale przydaje się gdy woda jest twarda :wink:

Filtr sedymentacyjny powinien być w każdym domu bo chroni wszystkie rury i urządzenia przed stałymi zanieczyszczeniami które w innym przypadku osiadają w instalacji (kotle, kranach itp.)

więc jeżeli dam sedymentacyjny i aniowy to będzie OK? OK w takim sensie że szkło od kabiny prysznicowej nie będzie uwalane kamieniem podobnie jak inne urządzenia na których tenże mógłby się odkładać i woda z kranu będzie miała tę sama właściwośc która ma kranówa przepuszczona np przez Britę?

To co pokazujesz to jakis filtr narurowy, to o czym pisze Anja to stacja uzdatniania wody. Jesli masz twarda wode a chcesz zastosowac filtr narurowy to kupe kasy wyda sie na filtry, stacja duzo drozsza ale uzytkowanie tansze. Najlepiej zbadac najpierw wode, chyba ze sie wie ze jest twarda.

Wszystko zależy od tego jaką masz wodę i co ma filtrować. Główny powinien być sedymentacyjny. Koszt max 100 zł za korpus plus pewnie z 10 zł za wkład.

Dalsze filtry zależą od składu wody i celu w jakim jest użytkowana. Najlepiej inaczej filtrować wodę pitną a inaczej użytkową.

Stacja którą ma anja to specjalne urządzenie zmiękczające wodę do użytku w całym domu. Chroni nerki i pralki, ale przydaje się gdy woda jest twarda :wink:

Filtr sedymentacyjny powinien być w każdym domu bo chroni wszystkie rury i urządzenia przed stałymi zanieczyszczeniami które w innym przypadku osiadają w instalacji (kotle, kranach itp.)

chyba czytamy inne posty :lol:

Spokojnie.

Po pierwsze na Śląsku jest jeszcze jeden rodzaj wody - mięciusia - ja taką mam. Miałam w poprzednim mieszkaniu w tym i na budowie więc jak widać - zależy od ujęcia.

Po drugie nie wiem co to jest to coś na rurze ale to nie jest filtr sedymentacyjny o jaki mi chodziło.

To coś w ten deseń:

http://www.woda.com.pl/galerie/f/filtr-narurowy-bb-10-cal_282_m.jpg

Kosztuje tyle co pisałam i ma takie zadanie jak pisałam.

Przy stacji uzdatniania wody obowiązkowe ale wchodzi w skład systemu.

Fenix - jeśli w nowym domku sprawdziłaś i masz twardą to wybierz sobie jakąś stacje, ale koniecznie się upewnij że służy także do celów spożywczych (różne rodzaje złóż).

A Ty dandi do akwarystycznego i kupuj miernik twardości wody (najbardziej precyzyjne).

więc jeżeli dam sedymentacyjny i aniowy to będzie OK? OK w takim sensie że szkło od kabiny prysznicowej nie będzie uwalane kamieniem podobnie jak inne urządzenia na których tenże mógłby się odkładać i woda z kranu będzie miała tę sama właściwośc która ma kranówa przepuszczona np przez Britę?

nie będzie miała. ani po jednym ani po drugim. jeden filtruje muł a drugi wapń. a brita głównie chlor - brita to filtr węglowy. I dlatego wlaśnie pisałam że najlepiej mieć dodatkowy obieg do wody pitnej.

Po drugie nie wiem co to jest to coś na rurze ale to nie jest filtr sedymentacyjny o jaki mi chodziło.

To jest stacja filtrująco-redukcyjna HS10 (firmy Honeywell Braukmann) zawierająca filtr, regulator i zawór zwrotny oraz filtr z zabudowanym regulatorem ciśnienia .

A co do wody , to mąż szwagierki pracuje w wodociągach , to wie co nam wpuszcza w rury . :wink:

Efilo czy ciebie chodzi o takie cuś ?

http://foto2.m.onet.pl/_m/495d9d0704b3e6d19023281d6db8bf76,10,19,0.jpg

bo ja sie nie wyznaje na tych zagranicznych nazwach :wink:

a jesli tak to rozpiętośc cenowa jest jednak dość znaczna. :)

ja mam coś takiego tylko, ze 3 sztuki. dlaczego trzy? nie mam pojęcia :)

podobno założyli mi po to żeby się krany nie psuły.