Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czekajo czekajo. W ujęciu wody mam wodę średnio twardą. Chciałbym żeby woda która będzie w całym domu czyli pod prysznicem ale i ta w kranie do picia była odkamieniona, odmulona, odsiarczona, odchlorowana. Chcę miec czyste szyby pod prysznicem i pic smiało wdę z kranu. Czy jeżeli zamontuję filtr od Anki to mi nie wystarczy?

Jaki powinien być żebym miał to o czym piszę bo zaczynam sie gubić

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dandi

do Ciebie trzeba drukowanymi? :wink:

pisałam Ci dwa razy, anja też

stacja anji to stacja zmiękczania wody - usuwa kamień. jest super. przy twardej wodzie imho obowiązkowa. przy średniotwardej również tylko będzie tańsza w eksploatacji.

jak chcesz sobie zafundować full wypas i pić surową wodę z kranu to po pierwsze pomyśl o tym żeby w kuchni mieć dwa krany - z kranówą i z pitną. bo jakbyś chciał mieć możliwość picia z każdego kranu w domu to raczej bez fury kasy nie podchodź.

kup sobie jakiś system osmotyczny z lampą uv i przeznacz na to szafkę podumywalkową.

ale fajnie - robi mi się podłogówka i reszta instalacji. Na podłodze leży już styropian z lustrem, w pomieszczeniach gdzie podłogówki nie będzie doprowadzone są już rury do kaloryferów, instalacja do kolektorów prawie skończona. Wieczorem zdjęcia pokażę

Moje wczorajsze stresujące zajście na budowie z Piotrkiem Szajbą (od wczoraj znamię Szajby nabrało zupełnie innego wymiaru). Mówię mu, że będę miał panele w salonie i gabinecie, na co Piotrek, że na podłogówkę paneli się nie daje. Zgłupiałem. Jestem pewny, że maciejowa Kaśka tak ma. Wię afirmuję: ależ się daje bo znajoma ma, Piotrek: nie, nie daje. I zaczyna się wywód: panele nie wezmą ciepła z podłogówki a jak wezmą to się szybko wychłodzą ale nie wezmą bo to plastik( :o :o :o ), poza tym Bóg wie co się z nimi stanie. Jak chcesz to dawaj, ja takiego czegos jeszcze niegdy nie robiłem i ja za to odpowiedzialności nie biorę.

Pytam zatem: to co się daje? Piotr: tylko kamień, gres, terakotę. Ja nieśmiało: to może drewno...? Piotrek: drewno nie, porozsycha się, poza tym na podłogówkę nikt drewna nie daje.

Załamany wizją posiadania gresu w salonie dzwonię do Ducha. Duch specjalistą od paneli nie jest ale widział panele na podłogówkę więc się da. Na temat teorii podłogówka + drewno = NIE, Duch zgrabnie oświadczył, że Piotrek to debil i spoko, zero stresu.

Potem zadzwoniła Kaska (Kaśka jest podła), powiedziała, że ona przecież ma i nic się z tym nie dzieje a w domu jest ciepło po czym orzekła że Duch ma rację i Piotrek to debil.

Zaczynając wierzyć, że Piotrek to debil, postanowiliśmy ze Złociutką, że zostają panele. W razie gdyby w domu było zimno zamkniemy w nim Kaśkę z Duchem za karę.

Piotrek to debil ;)

Daje sie panele, ale szukaj ze znaczkiem ze sa przeznaczone na podlogowke, zreszta chyba wiekszosc ma ten znaczek, musi byc tez inny podklad, nie typowa pianka a papier albo taki dziurkowany. Drewno tez moze byc ale oczywiscie nie kazde :)

Z rególy jest taka zaleznosc ze loodzie nie ukladaja nie maja ale twardo twierdza niewiedziec czemu ze sie nie da..zas ci którzy maja..to juz ..maja i sie nie udzielają,,.chociaz w wymianie doswiadczen..u nas na fm spotkałem kilka dobrych opinii..nawet kolesi od podłogówki..i uzytkowników..mam kilku klientów zadowolonych z tego rozwiazania..grunt to nie przegrzewac i bedzie ok..

cześć.

Panele będą - nie ma dwóch zdań. Będzie też stacja uzdatniania wody jakaśtam. Nie wiem jeszcze jaka ale jak sobie policzyłem filtr w kuchni do wody spożywczej + ten od Anki który służy żeby woda była miękka to wyszło, że stacja na cały dom będzie kosztowała taniej.

Jaka to jest ludzka cena za wylewki z agregatu?

mój tynkarz krzyknął 15/m i kładzie te wylewki ręcznie. U nas normalną ceną jest 13 z agregatu ale znalazłem w Białymstoku ekipę, która przyjedzie do mnie na miejsca, wyleje je w dzień, półtora i bierze 11. Robili u znajomego - jest równiutko, gładko i pięknie. Sprawdzam aktualnie czy mają termin.

Rachela - gdybyś w przyszłości chciała namiar to zapraszam

mój tynkarz krzyknął 15/m i kładzie te wylewki ręcznie. U nas normalną ceną jest 13 z agregatu ale znalazłem w Białymstoku ekipę, która przyjedzie do mnie na miejsca, wyleje je w dzień, półtora i bierze 11. Robili u znajomego - jest równiutko, gładko i pięknie. Sprawdzam aktualnie czy mają termin.

Rachela - gdybyś w przyszłości chciała namiar to zapraszam

Poczekam aż u Ciebie wyleją ;) a tak serio to ja jestem sporo w tyle z budową..