Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fenix999 napisał:

Te kaloryfery , ciekawe , ktoś Ci je polecał czy sam wybierałeś ?

Mozecie mnie uswiadomic o jakie kaloryfery chodzi, bo ja chyba ominelam ten temat :oops: .

o te:

http://i270.photobucket.com/albums/jj109/stukrotka/BUDOWA/DSCF8059.jpg

Fenny, ale co jest z tymi nie tak?

Dandi wskazali mi Cie placem :wink: wiec przylazlam :D

Mam pytanie o ogrzewanie twojego domu.Widze ze na parterze masz sporo podlogowki zas na poddaszu kaloryfery.U siebie w domu tez planuje na wiekszosci parteru dac podlogowke (okolo 90 m kw) a w sypialniach na pietrze kaloryfery.Martwi mnie jednak czy taki piec na wegiel (oczywiscie pewnie musi byc z podajnikiem) spelni zadanie przy takim ukladzie mieszanym.Czy ten piec ktory kupiles jest wlasnie specjalnie przystosowany do "ogrzewania mieszanego"?Pisze tam ze jest niskotemepraturowy-wiec moze wlasnie o to chodzi ?

Ile u Ciebie jest wogole podlogowki (metrow) i jak sie to ma procentowo do innych pomieszczen?

Wczesniej nie spotkalam sie z takim rodzajem pieca (kiedys przegladalam watek o piecach na eko-groszek) dlatego zastanawiam sie skad u ciebie pomysl wlasnie na taki model?(ktos ci to doradzil ?mozna gdzies poczytac opinie uzytkownikow?)

Czy robieniem takiej instalacji jest duzo drozsze?(jakies dodatkowe urzadzenia mieszajace,zabezpieczenia it) niz gdybym zrobila wiekoszosc kaloryferow i tylko w lazienkach i kuchni polozyla podlogowke?

Kakusku, witam w moich komentarzach.

Jeżeli chodzi o odpowiedzi na Twoje pytania czuję się zbyt malo otrzaskany i powtórzę tylko to co mówił mi mój hydraulik, któremu cholera ufam, bo pozostali wykonawcy widząc jego pracę kiwali tylko głowami gratulując wyboru fachowca.

Podajnik nie ma zbyt wiele wspólnego z ogrzewaniem mieszanym. Służy tylko i wyłacznie wygodzie mieszkańców. Mój sąsiad ma taki piec jak mój i napełnia podajnik ekogroszkiem raz na dwa tygodnie - to prawie jak ogrzewanie gazowe jeżeli chodzi o wygodę:)

jeżeli chodzi o podłogówkę w ścianie mam zamontowany mieszacz ale nie jestem pewny czy ma go każdy posiadający ten rodzaj ogrewania czy tylko Ci korzystający z ogrzewania łączonego. Na całym dole (98 metrów albo coś koło tego) mam podłogówkę. Zostawianie wiatrołapu czy gabinetu z kaloryferem zwyczajnie nie miało sensu. Tu też mam najwięcej podłogi w gresie więc podłogówka będzie bardziej wydajna bo jak wiesz ceramika dużo szybciej się nagrzewa i dużo lepiej trzyma ciepło niż np panel.

Na górze kaloryfery mamy w pokojach dzieci i w naszej sypialni. W łazience jest podłogówka i kaloryfer drabinkowy zaś w pralni podłogówka i kaloryfer zwykły. Dodatkowo do każdego miejsca w domu mamy doprowadzenie ciepłego powietrza z kominka. Reasumując pralnia i łzienki mają trzy źródła ogrzewania, reszta pomieszczeń dwa i w zależności od kondygnacji jest to albo podłogówka albo kaloryfer+ kominkowe wszędzie.

Wybraliśmy kaloryfery na górze bo daje to większą swobodę w sterowaniu temperaurą w pooju. Jeżeli będziemy chcieli spać w wychłodzonej sypialni, wystarczy zakręcić termostat. Podłogówka nie daje takiego komfortu i trzeba złazić do kotłowni żeby nią sterować.

Co do kotła - mój piec to nie jest sprzęt stricte na ekogroszek. Ma dodatkowo ruszt obrotowy na którm można spalać drewno i resztę np śmieci, papier. Nie ma w nim też czegoś takiego jak element wygaśnięcia i rozpalania. Piec sam utrzymuje temperaturę na tyle wysoką by pobierając surowiec z zasobnika móc podgrzać dom do temperatury zaprogramowanej sterownikiem. Nie sądzę by był to sprzęt specjalnie przystosowany do ogrzewania łączonego. Hydraulik był głównym decydentem i to on wybierał sprzęt. Wybrał bardzo dobry piec i zrobił to tak żebym nie musiał płacić zbójeckich cen za gówno.

Czy robieniem takiej instalacji jest duzo drozsze?(jakies dodatkowe urzadzenia mieszajace,zabezpieczenia it) niz gdybym zrobila wiekoszosc kaloryferow i tylko w lazienkach i kuchni polozyla podlogowke?

w ogóle nie jest droższe. Podłogówka ogrzewa dom lepiej niż kaloryfery a mieszacz kosztował jakieś 115 zł więc nie ma w ogóle o czym gadać.

Czy ja odpowiedziałem na chociaż jedno Twoje pytanie?

Wybraliśmy kaloryfery na górze bo daje to większą swobodę w sterowaniu temperaurą w pooju. Jeżeli będziemy chcieli spać w wychłodzonej sypialni, wystarczy zakręcić termostat. Podłogówka nie daje takiego komfortu i trzeba złazić do kotłowni żeby nią sterować.

wtrącę się bo to przekłamanie. do podłogówki możesz mieć dokładnie taki sam termostat jak do grzejnika - ustawiasz żądaną temperaturę i tyle

:D Dandi wielkie dzieki.Wiem ze nie masz zbytnio czasu (zwlaszcza terz przed narodzinami coreczki ) a tutaj taki elaborat :D

Przyjrze sie bardziej temu piecowi zwlaszcza ze podoba mi sie opcja iz mozna w nim palic rownez drzewem i "smieciami" Taka opcja najbardziej by mi odpowiadala dlatego ze niec chce sie uzalezniac od jednego typu opalu (wiadomo jak zwrosla obecnie cena eko-groszku) .Zastanawia mnie tylko fakt ze mozna przy podlogoce nie miec podajnika.Ciagle myslalam ze wlasnie dzieki podajnikowi temeratura na piecu utrzymuje sie na jednakowym poziomie i ze jest to wlasnie warunek konieczny przy podlogowce (nie dostarczac zbyt wysokiej temepratury) W rodzinnym domu mamy "zwykly" piec (chyba Sas) gdzie po "doladowaniu" na full mozna uzyskac np temereture 80 st C.

Moze ja to sobie zle wyobrazam i mimo tak wysokiej temepratury na piecu woda gdzies tam w zbiorniku jest "mieszana" i dawkowana do rurek juz w przystosowanej temeraturze (tylko co z nadwyzkami?) No dobrze jestem za slaba w te klocki wiec nie bede wiecej kombinowac tylko zawierze jak Ty fachowcom.W kazdym razie bardzo mi pomogles bo na Twoim przykladzie wiedze ze nie musze sie zegnac z podlogowka na parterze :D

U mnie sa jeszcze dwa dodatkowe pokoje na dole ale tam bede chciala dac jednak kaloryfery (wlasnie ze wzgledu na lepsza mozliwosc sterowania )

Aaaaaa zastanawaim sie tylko nad tym Twoim rozprowazdeniem ciepla z kominka.Gdzies czytalam ze jak zapalisz w kominku (np w salonie) i temeratura w pomieszczeniu osiagnie wysokosc zadana (a to nie jest przeciez bardzo trudne ) to podlogowka automatycznie sie wylaczy.

Ok nie bedzie grzala bo jest cieplo tylko ze jak pojde spac i przestane palic w kominku to zanim podlogowka znow sie "rozkreci" to rano moze sie okazac ze jest jeszcze za zimno.Nie wiem czy dobrze wytlumaczylam o co mi chodzi :oops:

No i co wtedy robic z rozpalonym piecem (goraca woda) -przeciez bez sesnu wygaszac piec na czas "przepalania " w kominku.

Ogrzewanie gazem jest dla mnie znacznie bardziej pojete ale co zrobic jak nie ma u nas rurociagu :( :wink:

Efilko no dobra ustawic temperature to faktycznie pewnie mozna ale juz z tak szybkim startem (a w efekcie nagrzaniem pomieszczenia) jest znacznie gorzej( mysle ze moze o to chodzilo dandiemu)

A moze Ty opiszesz (smiem twierdzic ze wiesz :wink: ) jak to jest z ta podlogowka i rozpalonym kominkiem.Ona sie wylaczy bo zrobi sie cieplo i pozniej znow trzba czekac X godzin aby nagrzac pomieszczenie?

Zastanawia mnie tylko fakt ze mozna przy podlogoce nie miec podajnika.Ciagle myslalam ze wlasnie dzieki podajnikowi temeratura na piecu utrzymuje sie na jednakowym poziomie i ze jest to wlasnie warunek konieczny przy podlogowce

ale ja też nie wiem tego do końca - tak se tylko plotę co mi przychodzi do głowy. Mam Piotrka szjbę od tego żeby podejmował decyzje :)

(smiem twierdzic ze wiesz:))

na bank wie - ona jest okropna - wie wszystko 8)

KOnrad układa dekory i zrobił tak:

http://i270.photobucket.com/albums/jj109/stukrotka/BUDOWA/DSCF8065.jpg

nam sie wydaje, że fugi poziome powinny iśc równo czyli nie podłużne płytki pionowo w ostatnim rzędzie tylko tak, żeby było jak w pozostałych. Jak sądzicie? Poprawiać?

ktoś w ogóle zrozumiał o co mi chodzi?

na miejsce białego paska z lewej wchodzi ścianka 40 cm do sufitu. Do tej ścianki będzie dostawiona kabina praysznicowa 80x80 co finalnie da nam prysznic o wymiarach 80 x 120. Ta ścianka będzie jednocześnie prawą ścianą tej murowanej szafki tak jak w projekcie... i po problemie :)