Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie, niech mi ktoś po prostu wytłumaczy co robi rekuperator, ale z przekładem z polskiego na nasze. Efilo kiedys próbowała ale Ona komplikuje. Dlaczego w domach pasywnych rekuperator ogrzewa powietrze a w niepasywnych juz nie i po co ludzie je wstawiają i w ogóole ja nic nie wiem

Dom pasywny ma mniejsze zapotrzebowanie na energie do ogrzania niz dom neipasywny.

Rekuperator odzyskuje cieplo z powietrza wywiewanego i nagrzewa tym cieplem powietrze nawiewane do domu,wiec jest jakas tam oszczednosc energi ale sa to zyski znikome, w domu normalnym nie ma co liczyc na zyski z ogrzewania raczej sluzy to zapewnieniu sprawnej wentylacji. W pasywnym zyski moze beda wieksze ale nie wierze w mozliwosc ogrzania domu samym rekuperatorem, nawet z kilometrowym gwc.

zostanie ze mną

mojaaa, ja Cię lowe krowę wiesz?

Markoto, dzięki - czaję: Rekuperator jest po to, żeby była sprawna wentylacja ale dodatkowym benefitem jest to, że w domach pasywnych odzyskuje w pewnym znikomym stopniu ciepło z wywiewanego powietrza jednak nie na tyle, żeby przy zimie -20 rodzina czuła się jak w ulu. czy Łi?

markotko dom pasywny oznacza że nie używasz ogrzewania. oczywiście rekuperator nie ogrzewa. on tylko zatrzymuje ciepło

czyli jeżeli jest utrata ciepła na skutek np. mostu termicznego to rekuperator na to nie zaradzi? poza tym jaką racje bytu mają domy pasywne w naszym klimacie?

Efi w zyciu ci reku nie nagrzeje powietrza do +18 stopni , dom pasywny wcale nie oznacza ze nie potrzebujesz ogrzewac, tylko ze energia potrzebna do ogrzania jest duzo mniejsza. moze musisz zastosowac kilka reku zeby daly rade ale koszt chyba przekracza ewentualne zyski.

czyli jeżeli jest utrata ciepła na skutek np. mostu termicznego to rekuperator na to nie zaradzi? poza tym jaką racje bytu mają domy pasywne w naszym klimacie?

w domach pasywnych nie ma mostkow :)

akurat w naszym maja, w afryce wcale :lol: :lol:

co do 18 stopni to może przegięłam (zapominam że mamy jeszcze jamnika)

co do reszty pozwolisz że się częściowo nie zgodzę.

dom pasywny polega na tym że nie ma standardowego ogrzewania - taka jest jego definicja. wydajesz na izolacje, okna od południa, brak mostków, wentylacje, a oszczędzasz na ogrzewaniu - w tym na systemie ogrzewania, co jak wiadomo do tanich nie należy.

IMHO sens jego budowy w Polsce wisi na włosku. niemcy mają niestety lepszy klimacik do tego

Cyt: "Czy budowanie domu pasywnego jest ekonomicznie uzasadnione, sprawdza się, porównując go z domem budowanym zgodnie z obowiązującymi normami zapotrzebowania na energię. Przyjmuje się, że tak jest, jeśli z prognoz i obliczeń wynika, że suma kosztów jego budowy i eksploatacji w ciągu 30 lat będzie równa sumie kosztów budowy i eksploatacji domu tradycyjnego."

cytuję za: http://www.arcada.com.pl/dompasywny

poza tym są obostrzenia:

"Zapotrzebowanie na energię potrzebną do ogrzania takiego domu nie powinno przekraczać poziomu 15 kWh/(m2/rok). Łączne zapotrzebowanie energii pierwotnej na ogrzewanie pomieszczeń, przygotowanie ciepłej wody oraz działanie urządzeń domowego użytku nie może przekraczać 120 kWh/(m2/rok)."

przy naszym klimacie... cóz, sens tego typu przedsięwzięć rzeczywiście zastanawia