Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A w ogóle to jestem maładiec. Właśnie zmieniłem kompostownik przerzucając przy okazji pryzmę. Wcześniej mieliśmy plastikowy. O taki:

http://www.mm2s.pl/product/image/676/1_eb9a65e8628f.jpg

jest do dupy. górna klapa odpadła po jakimś tygodniu i bardzo dobrze bo się lepiej kompostuje. Nic z niego nie czuć chociaż czasami na pryzmę trafiają też resztki wędlin, mięso... różności. Moja teściowa ma kompostownik od lat. Po roku składania odpadów organicznych, przenosi go obok zaś pryzmę uzbieraną obsadza jakimiś kwiatkami i pozwala dżdżownicom działać dalej. Dopiero po kolejnym roku korzysta z dobrodziejstw przerobu. lanuję iść w jej ślady.

Od dziś mamy kompostownik drewniany:

http://www.euro-matex.pl/pub/Image/produkty/akcesoria/kompostownik_small.jpg

Obsadziłem go iglakami bo choć stoi daleko od domu, niech nie oglądam jego zawartości :)

Ja mam pryzme narazie usypaną. Słupki juz stoja iczekają na wmurowanie a ścianki też bedą drewniane. Chcę zrobic taki 2-komorowy, żeby mozna było własnie zamiennie wsypywać resztki i uprzątać komory. U mnei jest dużo resztek więc dlatego rozmiary wieksze i 2 komory. ALe kompost który wydobylismy w tym roku spod spodu pryzmy był pieknie czarny i przerobiony. Warto mieć kompostownik! :D

Myślałam, ze te plastikowe są trwalsze...

bo prawdopdobnie są z tym że gorzej się w nich kompostuje bo nie ma aż tak fajnego przewiewu a kompostownik trzeba napowietrzać - ja swój dziabię łopatą od czasu do czasu. Teściowa zaś w środku pryzmy ma wysoki kij, którym rusza napowietrzając kompost. poza tym w moim ogrodzie lepiej i bardziej estetycznie wygląda ten drewniany. Wczoraj przerzucając kompost zarejestrowałem, że moje dżdżownice się opieprzają. dużo z rzeczy kóre tam mam po prostu zgniła a nie przerobiła na kompost ale to dopiero początek wiosny a wiadomo, że robale zimą spały. zobaczymy co będzie jesienią.

Jasne, że warto mieć kompostownik - dużo mniej śmieci wtedy wychodzi no i ten komfort, że mimo wszystko mniej się marnuje, ekologia i te sprawy... super rzecz++

EDIT: Maylad, sypiesz jakieś ulepszacze / przyspieszacze rozkładu?

Do tej pory nie sypałam ale jak tylko komory mąż ubije to sypne bo liczę, że szybciej to rozłoży się. A ja jak wiesz mam sporo chociażby trawy z koszenia. Choc w tym roku wozimy trawę kurom sąsiadów :D Mam zamiar kupić najtańszy preparat w Realu :D

Maylandzia ale trawy nie można kompostować. rozpływa się na zieloną breję, która gnije i nie wnika w glebę. Jakieś niewielkie ilości tak ale nie całość koszenia.

cytat z mego polepszacza do kompostu:

Kompost z samej trawy staje się szybko mazisty i posiada nieprzyjemną woń . Rozłożony na powierzchni gleby nie przepuszcza powietrza. Zawiera duzo azotu. Korzystne jest natomiast kompostowanie trawy z innymi resztakmi roślinnymi w tym także rozdrobnionymi gałęziami

Ja używam takiego:

http://www.gartencenter-shop24.de/images/Kompost-Beschleuniger_j.jpg

Jako, że kompostuję pierwszy rok to trudno mi powiedzeć czy dzieje sie wszysto szybciej czy nie. Można też w wędkarskim kupić dżdżownice i wwalić je do kompostownika ale to chyba już ociera się o dziwactwo ludzi niecierpliwych... jak ja :)

Edytowane przez dandi3