Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przy raczkującej Tosi proszek w ogóle nie wchodzi w grę... popryskałem wieczorem jakimś świństwem i padły. Dotarłem też do mrowiska, które zniszczyłem. Teraz ekolodzu przykują mi się do stokrotek i każą każdą mrówkę z osobna przepraszać...

Witaj Dandi.

Przeczytałam troszkę Twoich opisów zmagań z kafelkarzami, zakupów kafli przez Złociutką, i trudnym wyborze fotelika/wózka młodych....

Piszesz baaardzo ładnie i będę zaglądać....

Najbardziej spodobało mi się... - zadzwoniłem do Irmy i zaznaczyłem, żeby powiedziała, że stół ładny jest...

Też mi się podoba, ale te rzeźbione nogi do tych krzeseł.....? Chyba, że o inne krzesła chodzi....

Pozdrawiam cieplutko :D

• 4 weeks później...

Słuchając mojej kochanej Irmy i w ogóle Myszy i innych mądrych kobiet, zakończyłem pracę nad salonem. Postanowiłem nie spieszyć się z niczym i dać sobie chwile wytchnienia na krytyczne spojrzenie na autorskie poczynania (pięknie dojrzałem i rozkwitłem na wiosnę, przyznajcie:)).

Zrezygnowałem raz i ostatecznie z fornirowanych mebli i już wiem, e przenigdy do nich nie wrócę. Z całym szacunkiem dla ich posiadaczy. Drewno raz zakupione uzależnia, oplata zapachem, wnika w skórę przy dotyku i już się nie odkleja. Na początku kochałem się w rodzimych bukach, jesionach, dębach jednak ich naturalny kolor nie bardzo pasował do jasnych wnętrz. Za namową Irmy obejrzałem ciemniejsze egzotyczne drewna, teak, palisander i ten drugi okazał się strzałem w 10. Ekspansywne słojowanie, które na początku trochę przeszkadzało, potem okazało się ciekawym wzorem pasującym do płóciennych ścian i oliwkowych kanap.

Jednak najwięcej radości przysporzył mi stół. Najpierw szukałem w necie, potem zamówiłem u stolarza, potem się rozmyśliłem i szukałem w necie, wreszcie znalazłem mój stół w jakimś zakurzonym magazynie w Szczecinie. Ma co prawda pęknięcie na blacie ale bez niego nie byłby moim stołem. Idealny wymiar 200 x 100 cm, używany ale bez oznak zniszczenia. Ktoś ten mebel kochał. Ktoś o niego dbał. Tylko to pękniecie zdradza, że nie jest spod igły. Pięknie pachnie, ma stare nakrętki na śruby, którymi przymocowane są nogi i jest taki normalny, autentyczny. Bez trudu jestem sobie w stanie wyobrazić na nim szydełkową serwetę i srebrną paterę z pomarańczami. Pod stołem bawią się dzieci i nagle wsuwa się pod niego dłoń w białej koronkowej rękawiczce. Starsza Pani podaje malej dziewczynce największą pomarańczę ze stołu. Tak, to mój stół. W dzienniku wstawiłem fotki. I mówcie co chcecie a ja idę popatrzeć na mój salon

jest dużo lepiej i zaczyna to jakoś wyglądać, chociaż szkoda, ze te panele się nie zepsuły, bo ich niecierpię. poza tym wszystko do siebie pasuje i tylko zmieniłabym lampy jeszcze, albo chociaż postaw jedną podłogową z jakimś ładnym abażurem z tkaniny.

Do jadalni jeden długi karnisz i dwie długie (!) zasłony. Z tym, że muszą być te co Ci wkleiłam to żart, ale dałabym coś co ma w sobie odrobinę zieleni, ale nie całkiem zielone. najlepiej z jakimś motywem kwiatowym. Ale juz dywan czekoladowy byłby super dokłądnie taki jak ten IKEOWY.

Podsumowując: jest już dobra baza do tego, zebyś miał ładny salon. :)

Tak dobrze Irma prawi-dwie długie zasłony. Między okna można prosi się o dekorację na wysokość okna.Pomysł z motywem zieleni bardzo mi się podoba, ale zasłony i dywan widziaąłbym dalej w nijakich kolorach-czyli bielobeżu. Dopiero w samych dodatkach zielen.W ikei były tez, kiedys przynajmniej, takie dywany co wyglądały jak z juty.

Ława bije na głowe wszystkie zakupy, ale dlaczego komoda telewizyjna chowa się za kwiatkiem?

moze mam na dysku jeszcze takie jedno zdjęcie, to Ci wkleje.zobaczysz czy to w Twoim stylu

chociaż postaw jedną podłogową z jakimś ładnym abażurem z tkaniny.

jesteś pewna, że chcesz ryzykować wypuszczając mnie na łów bez stosownego obrazka? ciotka, Ty może pokaż te lampkie co?

Ale juz dywan czekoladowy byłby super dokłądnie taki jak ten IKEOWY

podoba mi się ale kupię go jesienią bo teraz nie ma to większego sensu.

.

Podsumowując: jest już dobra baza do tego, zebyś miał ładny salon. :)

:mad: ????????

PS: podobają mi się te zasłony które wkleiłaś z brązowo zielonymi kwiatami tylko gdyby miały szelki albo przelotki, ach gdyby miały...

Edytowane przez dandi3

DAndi nie złość się na tę bazę, bo tak to własnie jest z urządzaniem wnętrz. I nic na to się nie poradzi. Może być tak jak mówi mysz, że zasłonki i dywan neutralne - bezowe, a zielń w dodatkach. lampka np. taka:

http://www.ikea.com/PIAimages/72783_PE189022_S3.jpghttp://www.ikea.com/PIAimages/0106386_PE254449_S3.JPG[url=http://javascript:popLargeImageWindow('pl_PL','kolor:','Cena zależy od wybranych opcji','Rozmiary','IKEA FAMILY', 'zamknij')][/url]

a- i jeszcze zanim kupisz te zasłonki, mogą byc na przelotkach, chociaż ja u Ciebie widziałabym raczej na szelkach, to wzornik taknin wypożycz do domu i przymierz czy tkanina i kolor pasują. A jak bardzo nie umiesz sam to umów się ze mną ?(ale w Warszawie) pomogę Ci wybrać.

• 1 month później...